Wednesday, January 21, 2009

Innalillahiwainnailaihirajiun..

Dari Allah kita dtg, kepada Allah kita kembali.. Hari ni aku nak kongsi perasaan sedih & simpati aku kepada En.Kamaruzaman yg kehilangan isteri & anak dlm kemalangan kereta yang menyebabkan kereta yg dibawa terbakar & membunuh kedua manusia yg paling beliau sayangi serta mencederakan sorg lg anaknya yang tercampak keluar. Kisah beliau boleh diibaratkan sudah jatuh ditimpa tangga. Isteri & anak² beliau dlm perjalanan pulang dr hospital kerana mnjaga seorang lg anak yg terlantar. Mmg btul2 dugaan.. Kalau nak diikutkan kes ini mgkin mcm kes2 lain yg bese kte dgr tp pg ni hati aku sekali lg tersentuh sebab Hj.Aznil Nawawi dr radio ERA telah membuatkan kes ini jd luar biasa pd pndengar mcm aku! Kalo bese2nya, bile aku terbc kisah mcm ni kat paper, xdenye aku nak sdih sgt.. eh, sdih gak n tmpg simpati pd keluarga yg terlibat. Tp kisah en kamaruzaman ni lain.. Aznil kol dia untuk sampaikan rasa simpati n bg semangat.. Dengan suara yg sebak aznil sampaikan salam takziah n bertanya khabar. Tang situ da wat mata aku berair.. Aduss Aznil... ckup pndai membuai n mengajak perasaan orang lain turut sma rasa sedih n simpati pd en kamaruzaman. Bila dengar suara empunya, aku mula rasa makin sebak n akhirnya aku tumpang nanes ble dengar en Kamaruzaman teresak2.. Ya Allah, betapa beratnya dugaan yg beliau alami. Anak sakit dihospital n akhirnya isteri n anak yg tercinta plak turut Allah panggil pulang smula. Sekelip mata! Kalo aku jd dia, mgkin aku lbih truk dr ni.. Terlalu besar kehilangan yang dirasai. Aku ilang hset pon rse nak bnuh seme org ni kn plak ilang org?! Tp dr suara en kamaruzaman, aku dpt rse dia seorang yg sgt tabah. Sbbnya, bile aznil tnya perkembangan anak yg skit, dia ckp semenya dia dh amik dr hspital n hantar balik kg n sempat tengok pengebumian mak n abg dorg. Aku dpt bygkan betapa hancurnya hati en kamaruzaman untuk mnyempurnakan upacara pengebumian istri n anak yg slame ni dibayangkan akan hdup dgn dia untuk jgka ms yg pjg lg. Blum puas bermanja n curahkan kasih syg serta taburkan tggjwb yg sepatutnya tbe2 setakat ini shj semenya berakhir... berakhir dengan jirusan terakhir air mawar atas kbur. Setakat di liang lahad je pertemuan dorg.. aduhhh... btpa beratnya!

Aku mula terbayangkan saat2 dia terima berita paling menyedihkan ni.. mcmana la reaksinya? Aku pnah tgok kwn aku yg terpksa terima berita kematian abang dia dlm eksiden pdhal br lagi dorg berjumpa. Dlm kul 5 ptg, abangnya dtg ke asrama utk mlwt. Dorg rapat. Cara bergurau n berborak dpt tnjukkan betapa rapatnya dorg. Everything juz ok until tbe2 dia dipanggil ke blik warden kul 9 mlm tu. Aku ikut trun n aku xjgkakan pe2. Ble smpai dpan blik warden, kitaorg nmpak ada 2 org laki. Spupu dia rupanya. Dr riak muka dorg aku dpt rse ada yg xkna. kwn aku lak mcm bese.. gmbira smcm sbb xsmena2 spupu lak leh dtg mlm2 bute. Tp suasana bertukar ble dia tertanya2 pe kes dtg sni mlm2 buta. Spupu dia mcm brat je nak ckp. Aku rse smething bad happened! Aku rapat n pgang tgn dia.. dia bertalu2 tnya bru la sppu bkak mlut. DAAAMMMM!! haaa.. tu lah ibaratnya berita yg dia dengar. Abang yang sgt dia sygi meninggal dalam eksiden ptg td. 1st reaction, dia terdiam n muka jd pucat. Pelahan je suara dia tanya smula how it was happnd.. moto abg dia terprosok bwh treler kat temerloh. meninggal tang tu jugak. Dan sperti yg dijgka.. She histeria! Kesedihan tu aku rasa! dunia ni terasa gelap yg amat sgt.. Abg dia balik bkn untuk sementara.. bkn balik pastu leh lg jupe ble cuti skolah@ ujung mggu. Balik untuk slme2nya.. Ya Allah.. Innalillahiwainnailaihirajiun..

Tu reaksi kasih syg dr adik kpd seorang abang. Mcmana lak en Kamaruzaman? Sebab aku phm perasaan kehilangan ni la aku menangis semahu2nya pg td. (mujur org dlm kete sblah xnmpak... hehe). Tp ni serius.. aku mmg mdh tersentuh pd kehilangan. Esakan en Kamaruzaman wktu aznil kol pg td melambangkan rse kehilangan yg amat sgt dlm ms yg sme, terasa sedih untuk anak2 yg still kecik yg dah xde mak. Dengarnya anak beliau yg bgsu, baby lg. Aduhai.. beratnya dugaan ni... Saat2 ni, sokong dr segenap penjuru mmg amat2 diperlukan. Hilang isteri mmg amat susah diterima nak2 anak kcik2 lg. Segala jadual yg disusun arwah isteri terpaksa dirombak semula.. Anak2 yg tertnya2 mana mak lg lah menghancurkan hati. Same gak kepada isteri yg hilanmg tmpat bergantung.. Situasi ni sme je...

even aku xdpt kol Era n berkongsi rase smpati ni pd en Kamaruzaman, kat sini aku ucapkan takziah atas kehilangan ni. Aku doakan arwah isteri n anak ditempatkan disisi Allah. Aku doakan jugak kepada anak2 yg sakit n cdera, smoga cepat sembuh n sembuh dr kedua2 luka.. InsyaAllah mak n abg korg berada ditempat yang Allah suka. Jangan bimbang, ayah msih ada n InsyaAllah anak yatim mcm korg sentiasa disayangi n dirahmati Allah. Kitaorg 1 malaysia dengar n berkongsi derita bersama korg. 1 malaysia akan doakan arwah Mak n abg korg serta ayah n korg adik bradik yg tinggal. Jangan sedih sbb nnt mak n abg x tenang kat sana... InsyaAllah korg akan jd anak yg kuat! Untuk en Kamaruzaman, anggapla kehilangan ni tanda Allah sayang pd en Kamaruzaman sekeluarga. Kami simpati atas kehilangan ini. 1 malaysia yg dengar Era pg ni menangisi pemergian ini dan mendoakan yg terbaik untuk anda.

Innalillahiwainnailaihirajiun.. Al-Fatihah.

Friday, January 16, 2009

hummmmm.... dimana silapnya?

hummm... Astagfirullahalazim... X baik mengeluh. Setan suke sgt org mengeluh.. Tp aku nak mntak excuse jap je sbb aku mmg btul2 kna mengeluh. Aku nak tarik nafas dalam2 dan lepaskan seberat2nya sebab aku nak lepaskan seme keluh kesah kat ati ni.. hmmmmmmmmmmmm...

Kat ne silapnya ek? Dah puas aku korek, belek, selak sana, selak sini... Aku still x jupe kat ne silapnye. Aku rasa aku dah try yg terbaik tp nape ek resultnya aku blum dpt yang terbaik untuk diri sendiri? Tp betulla... bile bdn kita ni juz 1 jasad, 1 kepala, 2 bjik mata, sbtg idung, seulas mulut, sepsg tgn, spsg kki.. Kita mmg x mmpu puaskan dan menyempurnakan hsrat semua. Kita mmg kna pilih. Lain la sotong. Lembik2 sotong tp tgn bnyak. Skaligus leh capai 8 bnda 1 msa. Lalu ikan, sembat! Lalu ketam, sauk! Lalu sotong lain, kidnap! kot2 lalu kontena, kalo dia leh mkn, yg tu pon dia rembat! Tu sotong... Tp kan, sekuat mana pon menatang ni, kalah gak ngan kita. Nasib x baik, kna gak msuk pukat. Dah masuk pukat, kna angkut g pasar la... Kalo bersaiz giant sgt, masuk muzium la plak.. Balik2 kita gak kna tengok dia smula dlm cermin. hehe..

hmmmm... Yg kita ni manusia yg Allah ciptakan seelok2 kejadian. Plus lg seketul otak yg penuh berbillion neuron yg boleh berfungsi. Dr dlm smpai la luar, human was the amazing creatures ever! Kalo makhluk len tengok, mmg jeles la! Tp... dimana silapnya aku? Aku jd seorang manusia yg sadis! so situasi aku skrg lebih menyedihkan dr seekor sotong! i'm weak! huwaaaaaa....... Sotong leh gak wat sambal, aku? huwaaaaaa...........

Skrg aku btl2 down.. aku xdpt nak luahkan pd sape2 even spatutnya aku ada tmpat nak mengadu. Alah bukan aku nak org tolong hulur pe2 pon.. xyah.. juz hulur telinge je dgr skjap pe prasaan aku skang. Kalo la leh aku tunjuk besar mana n seberat mana masalah aku skang, aku tkut, sekandang gajah pon rase dorg lbih ringan. Besar yg amat2 rasenyer... hhmmmmm.... However, penyelesaiannya ckup mdh. Aku perlukan PENDAPAT dr org len. Especially dr org yg knal ati budi aku. Aku bukan nak mntak tolong angkat beban tu same2. Tp kan.. aku xrasa org nak luangkan msa untuk aku.. hmmmm.. mknanya mslh aku remains mslh aku. arrggghhh......!!!!!

Sian space blog ni kna conteng ngan aku.. nmpaknye kat sni je la aku berluah-luahan.. huhu.. Tp aku xready lg nak sebut pe mslh sebenar aku kat sini. Bahye! Neway, suku dr aku tulis2 ni mslh jugak.. I really need someone to sit wif me side by side, holding my hand or my shoulder & listen to me. I need her to cmfort me n tell me how & wat should i do.. aduuiii.. pyh sgt ke? Aku xpnah rasa payah pun untuk buat pe2 pon untuk org. Juz name it! tengah malam pun aku sggup stat moto n kuar carikan. Jd permintaan aku ckup mudah.. juz a few minutes from ur time for me! Bukan aku mintak carikan tapak beruang. Bukannye aku mntak pnjat pkok untuk aku. hmmmm..... kat mana silapnya aku? Tak ingat Tuhan? DIA la yang paling utama dlm ati aku. Setiap masa aku mengadu pada Dia. Aku bukan mntak ketika aku ssh je. Wktu aku agak sng pon aku xpnah berhenti berdoa kekalkan la rahmat Dia pd aku. Truk sgt aku kalo nak ingat Dia ketika ssh je. Tp tu la anggapan org pd aku ni. Dak jhat mcm aku xreti ingat Tuhan. Sshnye jd aku... Ble aku diam, org usik aku. Ble aku bkk mulut, org nyampah nak dgr aku.. Dah tu aku ni bkn org ke? Xleh ke aku jd mcm org lain? Bnyak bnda yg aku buat, org jrg nak skong. Org gelakkan aku. Ble aku ckp aku nak ngaji, trus org naik kening. "erkkk.. ko biar btoi.. ko dmm ke? aaa... msti ko tgh ssh hati ni.." laaa... slh ke? adeeeiii.. sshnye jd aku.. tlg laa! Xtau pe aku leh wat daa...

Aku bukan cr Tuhan ketika aku ssh je. Aku nak betulkan statement yg org dah buat pd aku. Aku ni manusia semanusia manusianya. Aku mmg gagal jd muslim yg sempurna. Aku malu pd diri sndiri n keluarga. Aku mmg xmmpu mewarisi ape2 pon dr kedua mak abah aku. Iman lg la.. Ne leh nak turun temurun hal Iman ni. Kalo leh, xla aku jd mcm ni. Tp aku bangga ngan adik bradik aku. Skurang2nya xla seme jd bangang mcm aku. Kalo nak dikategorikan sape aku, aku la black sheep of the family tu & aku terima! Tp.. jht2 aku, meby bab smyg kdg2 aku cuai tp aku bkn org yg cr Tuhan ktka ssh je... Tlg la jgn judge aku mcm tu.. terhina sgt rasenya. Sekurang2nya skong la... Kalo x, smpai bile2 aku ssh nak tkar status dr 'dak jaat ke dak baik sket je..' haaa.. yg tu aku perlukan sgt2 skrg ni.. SOKONGAN. Rasenya gabungan doa (Ingat Allah) & berkongsi mslh dengan org yg sudi mendengar, beban perasaan ni boleh kurg kot... Aku bkn nak motivasi briye2 pon.. Aku juz nak seorang manusia yg sme spesis ngan aku ni.. tlg dengar mslh aku. Adehh.. tp xde yg sudi!! huwaaaa... lg kna gelak ade la... Skang ni pon msti aku kna glak skan..

hmmm... nmpknyer xlepas jgk la.. alahai... pe nak wat?

Bismillahirrahmanirrahim...
Astagfirullahalazim.. Astagfirullahalazim.. Astagfirullahalazim..
Selawat keatas junjungan Nabi Muhammad S.A.W.
Ya Allah Ya Tuhanku, Ampunilah dosa2ku, dosa kedua ibubapaku, dosa keluargaku, dosa saudara maraku, dosa org2 terdahulu dari ku n dosa2 seluruh umat Islam dibumiMu ini. Tempatkan lah kami dan mereka disisiMu Ya Allah. Kau berkatilah & Rahmatilah kami kerana hanya kepadaMu tempat kami bermohon.
Ya Allah Ya Tuhanku... buat sekian kalinya hambaMu ini bermohon. Tolong lah hambaMu yang serba lemah dan kurang ini. Setiap hari aku cuba buang rase payah ini tp tidak terdaya rasanya, Ya Allah.. Sesungguhnya Kau Maha Pengampun & Penyayang.. Kau permudahkan hati ini & lembutkannya untuk menerima kasih & rahmatMu. Sesungguhnya hambaMu ini terasa berat benar bebanan yang ditanggungnya. Walaupun boleh dianggap sebesar kuman sahaja masalahku berbanding kesusahan hambaMu yang lain, tetapi padaku, terasa sebesar gunung menghempap kepalaku. Ya Allah Ya tuhanku, redakanlah gelombang hati ini. Ya Allah Ya Tuhanku, Kau Ampunilah aku. Aku tak mahu jd hambaMu yg kurg mensyukuri nikmat dr Mu.
Ya Allah Ya Tuhanku, jika RahmatMu seluas langit, Kau turunkanlah juga untukku dan saudara2ku. Jika rezeki dariMu seluas lautan, izikanlah aku & saudara2ku menghirupnya juga.
Ya Allah, janganlah Engkau hentikan Rahmat & kasih sayangMu pd kami. Sesungguhnya Kau Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil a'khirati hasanah, waqina azabbannar.. Wasallallahu alaihiwasallam, Walhamdulillahirabbil a'lamin.

Thursday, January 15, 2009

What kindda person u are?

Blood Group Tells Person:

Blood Group O:
In a nutshell : Cannot stand people who hide the truth
Basic behaviour : Make objectives clear, possess great deal of confidence, Honest, Optimistic and energetic
Tolerence : Strenght & endurance depend on their aim, give up easily if they find the job is meaningless
How do they see their past and future:
Positive about the past, thus do not regret about it, seek financially stability for the future
How do they expressed their emotions:
Usually stable & calm, sensitive towards sincerity, give frank direct opinions
How do they work:
Ability to concentrate vary from time to time(depending on aim), most prefer to lead, can overlook details

Blood Group A:
In a nutshell
: Pessimistic & too sensitive
Basic behaviour : Carefull about decision-making, make things clear in black & white, care too much about social rules and standards
Tolerence : High tolerence for phisical & repetitive work, cannot take changes easily, lose interest in hobby easily
How do they see their past and future:
Try hard to forget the past, pessimistic about the future
How do they expressed their emotions:
Able to display cool look even though angry, short-tempered, take longer to heal broken heart, sensitive to other's opinion
How do they work:
Perfectionist, handle one thing at a time, work a line between work and personal affair, highly responsible,tend to choose hobby which help them release stress

Blood Group B:
In a nutshell : Cannot take order easily
Basic behaviour : Make decisions fast, can be flexible, do not care about rules, respect scientific and practical findings
Tolerence : Maintain the longest interest in whta they do, seem impatient, dislike repetitious work
How do they see their past and future:
Hard to forget recent affair but able to forget past & memories
How do they expressed their emotions:
Expresive, cool & objective, although joke a lot could actually very shy, change mood like a weather, cannot stop compalining when they're upset.
How do they work:
Creative and posses new ideas, cannot differentiatebetween work and hobby, do not hesitate to introduce innovative changes and not worried about theirs critism

Blood Group AB:
In a nutshell
: Romantic & sentimental
Basic behaviour : Extremely practical, excellent in analysis, give a fair critisms, cannot decide when it comes important issue
Tolerence : Try to be a hard-working, tend to be impatient
How do they see their past and future:
Sentimental about the past, more concern the immediate problems than anything else
How do they expressed their emotions:
Sentimental, Ussualy cool & steady but can get upset with an immediate unsolved problem, can get moody easily
How do they work:
Able to handle a wide scoop of job, value hard work, quick in understanding, not highly responsible & unable to follow-up on a project until its completion, tend to be arthistic in approach

Did you know your Rh percentage?
O+ : 40%
O- : 7%
A+ : 34%
A- : 6%
B+ : 8%
B- : 1%
AB+: 3%
AB- : 1%

Most importance thing, you should know from who you can receive?
*If your blood type is AB+, u can receive from all : AB+,AB-,A+,A-,B+,B-,O+,O-
*If your blood type is AB-, u can receive from: AB-,A-,B-,O- only
*If your blood type is A+, u can receive from: A+,A-,O+,O- only
*If your blood type is A-, u can receive from: A-,O- only
*If your blood type is B+, u can receive from : B+,B-,O+,O-
*If your blood type is B-, u can receive from: B-,O-only
*If your blood type is O+, u can receive from : O+,O- only
*If your blood type is O-, u can receive from : O- only

AB+ known as universal receival
O- known as universal donor

Wednesday, January 14, 2009

Get Better Now..

7hb da lepas ek? oo.. xpasan lak da lepas.. Kirenya da gnap 2 bln la since xcident taun lepas. Tp mcm x bape elok jer lg?! Tgn kiri ni still xleh angkat tggi lebih dr paras bahu. Nak sentuh rambut/pale sendiri pun failed lg. Adess!! Fisio da g xpnah miss.. Kalo ikutkan kate doc, sepatutnye da boleh angkat. Hmmm... Dugaann.... Xpelah, bagi mase sket je. IsnyaAllah buleh la kot xlame lg. Hahahaha.. terase cam Kureng upaye jeh. Nak angkat barang pon mntak tolong kat orang lain. Dulu pon patah gak tangan tp x sampai 2 bulan, da leh stat moto smule.. Kali ni betul2 teruji. Dah la kepale pn rabak. Smpai sekarang rambut macam malu2 jeh nak tumbuh. Hahahaha.. tambah lg secalit pangkat nakal.
Tp dalam pade keadaan aku macam ni, aku blajar nak hepi gak. Even aku xdapat nak bawak moto lg, aku da leh drive smule. Hehe.. kete oto pon oto laa.... Jnji dpt pijak pedal. Skang aku da jd berhemah sket. Xde da...
aaaa....ttsssss..140kmj.. aaaa..tsssss..100kmj..
Tu dulu.. Skarang ni kalo dalam bandar, ikut halaju bandar. Kalo kt kg, ikut halaju dlm kg.. Even kat ats hiway pon, aku da seyiau nak pijak pedal cam org gile.. Berhati2 di jalan raye beb. Pakailah talipinggang untuk keselamatan anda. Anda mampu mengubahnyer.. hehehe. Parut kat atas pale ni berdenyut lg kalo tibe2 terbayangkan xcdent taun lepas.. adesss.. Mmg sakit!
2 bulan dah berlalu ni, even sakit masih terase tp da berkurang la sket.. Terima kasih pada semua especially family yg paling bnyak membantu. X lupe gak pd family yg lg 1: family kwn baik aku dan kawan2 aku yang lain.. im getting better now. Tunggu la aku akan kembali... hahahaha