Thursday, September 30, 2010

Penat..

 Ya Allah.. Tolonglah aku.

Tak tau nak mula dari mana tapi hati betul2 terguris. Aku terasa marah, kecewa, bengang dan sangat penat. First aku agak marah sebab aku terlalu penat dan lapar. Yup! tak sebutir nasik pun aku jamah hari ni. Energy da sangat berkurangan tapi aku cuba maintain energy yang ada kat facial dan daya gurauan aku. Aku tetap senyum dan bergurau senda dengan semua yang aku jumpa. Tu je la yang mampu buat aku bertahan dari terus explode! Ujian untuk aku bermula seawal pagi... Aku sedaya upaya datang awal untuk siapkan presentation tapi malangnya jurutaip yang memegang slide xnak datang pagi. Aku tak paham nape still nak bertangguh even da tau slide xsiap lagi. Bukan nak menuduh tapi ketidakadilan tu tetap nampak. Orang lain penat mencari point, ko juz smudah tu mintak nak jadi jurutaip. Ye la.. ko memang pandai wat slide.. nak wat yang tersangat cantik. Aku paham, tapi watpe la slide cantik2 dengan macam2 transitions dan animation padahal isi ntahape2. Tapi xpe lah, sekurang2nya, ko nak wat keje. And then datang lagi 1 bala, 2 orang ditugaskan untuk cari isi untuk function.. tup2 yang sampai 2 line je? HA? wat the... adesssssss... setengah muka slide pon xhabeh lagi beb kali setakat tu je functionnye. xkan nak tulis guna font mak badak? aduuuuuuu... Yang berjaya menghiburkan hati, thanx tu member yang memang bertungkus lumus for the point. Even dok luar, ko still wat keje.

Pasal presentation, aku consider.. ermmm.. lantak la! malas da aku nak pk. tapi agak kecewa sebab terlalu melayan transitions n animation, pic dan video yang didonlod, orang xnak gunakan. So presentation jadi tawar hebey je.. Lain yang dibincang, lain yang dibuat.. Sebenarnye sempat je nak masukkan pic n vdeo tu. at least, tu la poin yang mungkin boleh dikutip. Tapi nak wat caner... oarng len lebih pakar dalam wat slide ni. Sape la aku... Yang buat aku agak mendung, aku terasa sangat lapar tapi.. ermmm...

Lepas kelas, aku berambat g kedai ijau beli roti sandwich. tu la pengalas perut yang dari pagi xmakan. Dan dalam kelas pengajian malaysia, sekali lagi aku diuji.. Bukan aku nak marah dan aku bukan kedekut tapi aku terasa macam.. arrgghhhh!!!! Aku kena salin segala mala nota yg lect bebel kat depan tapi ko guna laptop aku nak facebooking? Lepas berjam guna laptop aku kat lib tadi tapi xcas, skang dalam kelas nak sambung lagi? Aku kena salin tapi korang beraktiviti bebas? WTH?????

Bengkak gak ati tapi nak buat caner??????? Dengan lapar, dengan penat tetiba terpaksa lak menahan perasaan geram.. aduh la.. Nape la aku ni lahir dengan xboleh mengeluarkan perkataan TIDAK? TAK BOLEH?? Akibatnya, mud aku makin merudum. Yang menambah lagi duka, semuanya nak blah dari kelas dalam masa rehat solat maghrib tadi. Kuar dari kelas mencipot2 lari tapi laptop aku tinggal macam tu je atas kusi... macam tu je? lepas guna, terus tinggal macam tu je??? xde terima kasih dan tolong simpan dalam beg aku semula? keciknye ati...

Yup! aku sangat sedih dan kecewa sekarang. thanx pada yang sudi menghiburkan hati masa lepak2 kat tangga tadi. sesungguhnya xde sape yang paham perasaan aku waktu tu...

Bas oh Bas..

*senyum sinis*

Bas~ Isu paling yang hangat diperkatakan sekarang... Sejak jawatankuasa kolej sah dikuatkuasakan, macam2 hal da timbul. Dari hal transport, hostel, kolej, perangai student dan sampai la attitude ahli2 jawatankuasa tu sendiri. Hari2 menjadi perbualan dan buah mulut budak2 kat sini. Kalau hal2 berkenaan hostel dan kolej tu da jadi standard problem kat mane2 pon.. Tapi isu attitude ahli2 kabinet??? hmmmm.. kenapa masih ada masalah "besar kepala" mesti ditonjolkan? Benda ni dari zaman makbapak aku blaja dah. Kirenya turun temurun dah la orang akan secara tibe2 menjadi besar kepala bila dia berjawatan.. (even jawatan ajk kebersihan kelas je..hihi)
nape eh? sampai sekarang aku masih tertanya2. xboleh ke kita jadi seorang pemimpin@ketua yang natural? maksudnye.. xpayah ada rase ketidakpuashatian dikalangan anak buah dan kumpulan@society yang dipimpin? setakat hari ni, baik la macamanapun orang yang terpilih jadi ketua tu.. mesti dia tetap tidak disukai. Persoalannya.. apasal eh? ermmm... nak pikir la jap.

Pasal bas kat sini plak, hihi... sebenarnya isu ni sangat kelaka. Kelam kabut tiap2 hari dok nyusun jadual bas. Sebenarnya jadual bas xpayah disusun.. Juz fix the time and all student must obey the schedule! tu je.. Ni kang dok la ejas time ngan pacik bas. Tiap2 hari.. Tapi masalah tetap timbul. Macamana nak mewujudkan satu persekitaran yang harmonis kalau disebabkan BAS, sume orang berbalah. Follow the rule my brother n sister.. everything will be fine, smooth and clear. everybody must grow up! cukup2 la tuduh menuduh dan try la jadi ORANG. tu mak aku selalu cakap la.. Maksud dia, bila da sampai waktunya, be adult! even umo baru 18 tapi xsalah untuk jadi dewasa. Bukan suh dewasa sangat sampai suke2 ati je nak beranak pinak. Fikiran tu.. cuba la bukak dan jadi matang sket. Keje tuduh menuduh ni, dak tadika je suke buat. So, sape yang rasa xnak bazir yuran bas, cepat sket bangun tido. sape yang lambat, redha la kena tinggal. Yang menguruskan bas plak, jangan la terlalu rigid sampai perambat orang suh naik bas ikut jadual yang sgt x kondusif. Masing2 jadi stress sebab sume yuran da bayar tapi ade gak yang terpaksa naik bas mini. come on la.. aku penah study kat kolej, dok kat ostel dan naik bas kolej tiap hari. Xpenah sehari pon aku merungut sebab aku tau, aku yang kena tunggu bas n bukan bas tunggu aku.. easy rite?.. semua orang patut cuba.

Monday, September 27, 2010

Back to normal...

Semalam da aku sampai Kiam tapi xde kesempatan nak online. Sibuk stadi la katekannn.. hik3. Neway life sebagai student kembali seperti biasa. Start hari ni, aku kembali naik bas, totally naik bas ke Mestech dan kemana2. Aku da anta pon kete balik. hrmmmm~ cukup la dulu kot sesi bergerak terlalu bebas untuk seminggu lepas. Dalam seminggu, macam2 ragam aku jupe.. Sepanjang minggu lepas aku berexperiment dan hipotesis aku hampir mengena. Walaupun aku xleh wat kesimpulan yang tegar dan tepat, tapi tulah realiti yang terjadi. ~"Ada ketika Ada". macamana nak elaborate eh maksud "ada ketika ada"? ermm.. bia la aku simpan sendiri rungkaian maksud tu. Kalau ade yang paham, paham2 je laaaa...... Sebenarnya terlalu banyak faedah bile kite berkereta ni tapi menjadi beban bile kite di'kereta'kan. Lain sangat rasanya bile owner yang nak guna kereta berbanding penumpang yang nak guna. Hati jadi da x ikhlas! Sebagai owner, aku sangat ikhlas bila aku yang beriya2 ajak naik untuk hantar dan ajak kemana2. Tapi sebagai owner, aku jadi sangat bengkek bile penumpang lak yang tanya aku, "awak boleh keluar tak malam ni? saye nak g somewhre..somewhere.. jom!"


haaa?? WTH..?? senangnye.... Dari segi manekah benefit itu?


Terlintas gak difikiran, aku ni sebenarnya sape dalam society dan idup orang lain? Dari segi apa aku dinilai? ermm~ bak kata jue : terlalu banyak berkorban sampai ko sendiri terduduk. pe maknenye?! orang still maki ko B*^i! cukup2 la jadi joker & asyik entertain orang. Ko bukan robot! of coz la aku bukan robot. Kalo aku ni ala2 transformer, da lame korang sume kene penyet. Paling2 koman pon, korang mesti da berdarah2 akibat gurauan aku. hahahaha


haha.. kalo aku robot, ko nak ke kawan ngan aku, ju? hahaha... Mia pon cakap bnda yang sama. Aku terlalu baik? ntah la.. baik ke? Kalo aku kawan yang baik, apsal kawan sendiri masih terasa dan mudah merajuk dengan aku? Kadang2 aku tak buat pe2 pun tapi sepanjang hari aku terasa disisihkan. hrmmm.. konpius! Aku bukan baik tapi masih belajar nak memperbaiki. Pada aku, selagi aku boleh tolong, aku tolong. Aku nak share sume yang ada pada aku dengan sume orang. Dari kecik aku memang macam tu... 


xpe la.. now, i'm back to normal! 'geng telaga buruk'~mia, liyana, zati dan fara.. InsyaAllah akan ada peluang lagi lepas ni. Korang 1st priority aku. Tanpa korang, aku xkan jupe port chickenchop. hahaha.

Sunday, September 26, 2010

my saturday..

Ermmm... agak letih nak ngarang ayat². Wat list je la ye:-

5.30 a.m   : Bangun tido, termenung, tunggu alar bunyi, mandi dan solat. Layan japs movie sampai hari cerah
9.30 a.m   : Pack bag dan sambung japs movie lagi.
10.45 a.m : Kua dari Kiam, ke dobi, isi minyak dan gerak ke gombak
11.30 a.m : Kat Tol Sg.Besi dan jem!!!! Jem la sampai ke ampang.. elok la tu.. jem banyak2 sket!! Rugi xbawak roti.. (lawak kampung da lapuk.. hahaha)
12.30 p.m : sampai kat UIA.. eh? ade konvo ke? gile bab ramai kete.. eh banyak kete. haah la.. UIA ade konvo. teringat lak mase jae konvo taun lepas. hihi sangat peristiwa! hahaha.. sori jae sebab hampir2 merosakkan hari bersejarah anda. Tapi at least i x muntah atas robe u kan?? kire selamat la.. hihi. So, lepak jap kat bilik jae sebelum gerak balik lipis
2.30 p.m   : Start ur engine and go home!!!
4.00 p.m   : berhenti kat Raub sebab Jae nak beli jambu batu kesukaan dia. Hentam la jae.. beli la smpai 5 bijik dan makan sorang pon xpe. Semayang kat Masjid Dong.
5.00 p.m   : Sampai umah.. Adam da sedia menunggu.. errmmuuahhhh!! miss u adam! miss u mak dan abah dan semua... lapo nasik dan hentam nasik 2 pinggan dulu. Gulai lemak cili api ikan merah memang mabeles!
8.30 p.m   : Ke litar dan layan drift.. yeahhh!!!! siyotttt besh! 3 round pon 3 round lah.. janji dapat gak seret tayar. halemak.. habeh skiter berterbangan sebab terovershoot setiap corner. banyak gile point kena potong. But, watever! enjoyyyy!!! sedikit sakit kat tangan namun kerana adrenalin rushed, i can't feel anything.. haha.
10.30 p.m : mandi dan on9 jap.. ready2 la nak tdo sebab esok da kna balik bangi smule..

Saturday, September 25, 2010

ape2 je la...

Hari ni senang gile bangun tido.. Siap tunggu lagi alarm berbunyi. Lebih ajaib, mandi dulu sebelum solat subuh! aikkkk???!!! Sendiri tergelak sebab drastik gile! Kalo tak memang liat la nak bangun. Tapi ceritanya mudah je, aku tak tido pon malam tadi. Terlelap sekejap2. Yang pasti awal2 pagi aku da tersenyum sebab dapat msg:


" akak, da smpai kul 4.40a.m td :)" 


Bagus! Senang da ati sebab dorang da sampai. Sorang lagi yang aku tak tau statusnya, da sampai ke belum. Tapi rasenye da sampai.. Mungkin sekarang pon da bz cari penjamin dan setelkan dokumen MARA. Congrates guys, buat elok2 masa isi dokumen tu. Jangan ade silap pon sebab memang parah bila terbuat salah even juz 1 huruf. Akak da rase sume tu. 


Memandangkan awal gile bangun, so aku tercari2 benda nak buat. Minggu depan ada midterm Philo tapi bile bukak je nota... tibe2 je mata jadi ngantuk sekaligus otak gagal berfungsi (bile tengok cd bulat je mate.. hahaha). Yang sebetulnye, mud tak sampai lagi. Pagi ni terlalu sejuk sampai jadi brain freeze!
Buat sekian kalinye aku termenung kat tingkap. oooo... macam ni rupanya hari sabtu kat Kiam. Bukan pe, aku xpenah lagi rasa berhari sabtu n ahad kat sini. Xpe, minggu depan aku xbalik. Eh!! ade camp la plak!! adesss.. xmerasa lagi.. hrmmm:(


Eh da kul 10.. dobi da bukak kot. Nak kena ke dobi jap sebelum balik. haha.. aku ke kedai dobi? kalau mak aku tau, mesti tertonggeng2 aku kena. Mak, orang bukan pemalas la.. orang juz tolong kawan. Mak pon penah cakap, tolong menolong tu kan amalan mulia.. Baju yang putih senang di cari tapi hati yang putih bersih sukar ditemui... (Eh, ni bukan iklan breeze ke?? hahahahah.. bantai la labu). So, orang nak la jadi yang ati putih bersih tu... 


Batuk! ermmm~ makin menjadi2 lak dia. Abah ade kol tadi tanya nak tiket kul bape esok. Aku cuba elak batuk tapi time2 tu jugak batuk dengan teruknye. Adoihhhhh!! memang jadi kepantangan abah bile dengar aku batuk. Dari tanya pasal tiket terus jump ke macam2 soklan " batuk? macamana boleh batuk? ade lelah tak? demam tak? x gi cek? macamana nak balik kalo macam tu??" Dan soklan yang aku memang nak elak dari jawab.. "dada sakit x?" Of cos sakit abah.. tapi aku xjawab macam tu. Aku juz jawab, tak! Memang terasa agak berat bila menarik nafas tapi aku juz cakap, batuk sket je. Gatal tekak. So abah jangan la risau. Orang da besar, kena pandai manage diri sendiri. Tau abah risau sebab sejak 2 menjak ni, sakit tu macam berulang semula tapi bile kite xbleh buat pe2, kite xbleh kan? juz follow the flow ok? InsyaAllah, orang boleh get thru lagi experience tu. Simple ah! 


K la.. off to dobi now!













Sekali lagi...

Kiam kembali sunyi.. i mean floor 5 blok 1 kembali sunyi.. Even worst, it's juz only me up here. Last person yang aku iringi nak balik kampung~ zati, salwanis n fizi kul 11p.m td. Fara aku sempat hantar ke Kiam je lepas makan. Sebabnye, tengah2 makan, ibu dia da sms suh prepare. Netime ibu dia sampai. Rush gak la balik Kiam. Sebelum tu, hantar Nurul dan jumpe Ijan kat Hentian Kajang. Dorang balik ke kelantan bas kul 8.30p.m. Petang tadi mujo aku sempat balik sebelum Mia n liyana blah. So hantar dorang ke KTM Kajang. Dan lagi awal dari dorang sume, Tika. Alhamdulillah, berjaya jugak aku penuhi tanggungjawab aku sebagai kakak pada dorang sume. Aku make sure dorang sampai ke stesen dan pe yang aku nak, dorang selamat sampai ke destinasi... Insyaallah.

And now, i'm alone... :(

Xpe lah, janji aku hepi dapat hantar semua. Thanx korang sume sebab bagi aku iringi korang.

Mia & liyana, akak mintak maaf sebab juz hantar korang kat luar stesen. Kalau boleh akak nak tunggu same2 korang kat platfom sampai la korang naik train. Tapi parking xde.... :(
Tapi akak kurang risau sebab mia ada liyana temankan. Oh ye, thanx sebab memenuhi kepercayaan akak pada korang berdua. Akak tau, liyana xkan menghampakan mia. merasa jugakkan naik kete liyana yang drive.. hihi

Ijan, maafkan akak sebab tak hantar Ijan ke hentian. Tapi hepi dapat jupe Ijan kat sana masa akak hantar Nurul. Sori xdapat tunggu sampai Ijan naik bas... :(

Fara, thanx sempat gak kua makan ngan akak n zati tadi. Nampaknye, tadi sesi terakhir kite kat Restoren Telaga Buruk. Insyaallah, kite g lagi bile ade transport...

Zati, thanx gak sudi makan ngan akak tadi. Kite same2 jupe restoren tu untuk kali pertama & kite akhiri sesi kita di sana same2 gak. Moment tu tau! Sori sangat2 xtunggu bas tadi lalu kat tempat akak parking tadi. Beratnye hati Tuhan je tau. Even korang balik juz untuk 2 hari, pada akak macam 4ever! Akak nak tunggu tp da xleh so akak terpaksa gerak dulu... kalau akak tnggu dan nmpak zati lambai, rasenye keras kat situ je la akak. Akak tau bas tu sejuk, akak tergerak nak bagi jaket kat zati tapi... risau je zati taknak. sori lg...

Esok turn aku lak. xpe lah aku hantar diri aku sendiri. lagipun aku da tersangat la besar. tau lah aku nak survive..

Untuk korg sume, aku sangat rindu korang. korang? hahahaha.. terhegeh2 lak aku ni. it's ok.. macam aku cakap sebelum ni, aku akan sentiasa sayang n rindukan korang even hanya aku yang rasa macam tu... nak2 kat adik2 aku mia n ijan. luv u guys so much!




Thursday, September 23, 2010

Ritalin

What are the street names/slang terms for

Ritalin

?
Kibbles and bits, Pineapple.
What is

Ritalin

?
Ritalin, the trade name for methylphenidate, is a medication prescribed for children with an abnormally high level of activity or with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) and is also occasionally prescribed for treating narcolepsy. It stimulates the central nervous system, with effects similar to but less potent than amphetamines and more potent than caffeine. Ritalin has a notably calming effect on hyperactive children and a "focusing" effect on those with ADHD. When taken as prescribed, Ritalin is a valuable medicine. Further, research funded by the National Institute of Mental Health has shown that people with ADHD do not get addicted to their stimulant medications at treatment dosages. Because of its stimulant properties, however, in recent years there have been reports of its abuse by people for whom it is not a medication. These prescription tablets can create powerful stimulant effects and serious health risks when crushed and then snorted like cocaine, or injected like heroin.


Monday, September 20, 2010

THANK YOU ALLAH

THANK YOU ALLAH

I was so far from you

Yet to me you were always so close

I wandered lost in the dark

I closed my eyes toward the sign..

You put in my way

I walked everyday

Further & further away from you

Oooo Allah, You brought me home

I Thank You with every breath I take...

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

I never thought about

All the things you have given to me

I never thanked you once

I was to proud to see the truth

And prostrate to you

Until i took the first step

And that’s when You opened the door for me

Now Allah, i realized

What i was missing

By being far from you..

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Allah I wanna thank You

I wanna thank you for all the thing that you’ve done

You’ve done for me through all my years i’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

And did you gve me hope

Oo Allah, i wanna thank you

I wanna thank you for all the thing that you’ve done

You’ve done for me through all my years i’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

And did you give me hope

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

pebenda la aku buat ni...

hahahahahahahaha... pebende la aku buat ni.. kesian je doc.habsah bercakap kat depan aku lak dok kat pnjuru kelas n on9.. habeh la aku. tapi memang xde mud langsung nak blaja. bkn sbb mud raya tu ade lagi.. sebab mmg aku xde mud nak bagi tumpuan kat mane2 klas.

aaaaaaaaa...... syuh2 setan!!! aku nak blajo neh.. tulong laaaaaaa

Sangat berbeza...

Pagi ni pagi pertama aku kat KIAM lepas 2 minggu bercuti.

Fun!!!

Seronok sebab da balik ke sini dan jumpe sume kawan2 especially adik bilik aku. Memang aku rindu kat dia dan sume member2 len. Kalo dorang xrasa macam tu kat aku, xpe.. Janji aku rindu dorang, cukup la. Macam2 cerita leh dengar. Ye la baru balik dari raye kan.. Macam2 kuih raye gak kiteorang pakat faraid dari umah ke sini. Berhari raya lak kat KIAM! hihi.. Sebenarnya aku da cukup hepi dapat jupe dorang semula. Alhamdulillah sumenyer sihat dan aku tengok sumenyer hepi. Even ade gak sorang dua yang ade kisah sedih tapi xpe.. take ur time. Aku sedia mendengar.. Kalo aku leh tolong, anytime aku tolong. Name it, i'll do it for you, Insyaallah. Untuk aku lak, bia la blog ni je yang dengar citer aku. xpe kan, mr.blog?

Pasal event semalam.. ermmm~ pada aku sumenye hepi. Since Mia sampai, pastu nurul lak sampai... and then zati.. tak lame pastu si fara lak ade. Dengan aksi wat orang terkejut tibe2 je terjongol kat tepi telinga aku dan mia.. ape daa... Mia aa! Siap tercarut2 lagi. Mujur je fara xkena belasah semalam. aishhh...

Malam tadi lak aku, zati dan fara wat rancangan jalan2 cari makan. Xpenah aku rase payah macam tu skali nak makan kat Bangi. Full house! Sume kedai cam xde seat. Bola la punye pasal.. MU vs Liverpool. Bile kebanyakan kedai bukak projektor, memang xde kaki bola la yang berganjak. So, kiteorang yang lapar dan xde mud nak bola2, tercari2 space untuk duduk n makan. cesss! xde.. Memandangkan kiteorg ade 'bas 66', enjut la cari seksyen len nak makan. Merayau2 merata seksyen Bangi ni semata2 nak makan! Pe la yang payah sangat?! Bukan 1-2 kedai kiteorang berhenti dan nak makan, banyak gile! Tapi sume cam S*^L je.. Da duduk, tapi xde lak nak amek oder, kdai busuk la, hape la.. aduuuu. Sian kat fara sebab dia da lapo sangat. Ape cara skalipon, kena bawak dia makan gak. Tapi xde la desperate sangat sampai nak masuk kedai mamak. eewwwwww!! Mujur la kiteorang memang sehati dalam hal kedai mamak ni. xrela you! geliewwww!!! hahahaha... Akhirnye sampai la kiteorang kat Seksyen 7. hahaha.. memandai2 je kiteorang ronda2. Finally.. Thanx restoran Telaga Buruk.. walaupun name macam buruk, tapi sangat cantik. Masakan panas pon, not bad. Memang bleh dtg lagi la lepas ni. Tapi kena ada 'bas 66' la.. Sepanjang makan, kiteorang xde la keje lain, gelak, gelak dan gelak je.. sampai tersedak2 fara. Da la makan kue teow tomyam. Hambek ko sampai nangis2... hihi. Lepas kenyang melantak, balik la kiteorang. Tu pon xhabeh2 gelak. Da macam mabuk lepas clubbing! But it's fun!

Pagi ni aku bangun awal sebab sahur. Nak pose la hajatnye rini. Tapi... suasana sangat berbeza. Sunyi yang amat2 dan terasa lonely. hrmmm~ Rindunya nak bersahur macam bulan lepas. Meriah! Petang ni pon buka sorang2 je.. adesss~ sangat berbeza...






Friday, September 17, 2010

Why now.... *sigh*

Hari ni aku xberapa sihat. Sejak 2 menjak ni.. demam tu jadi perkara biasa... Tinggal hari ni je aku ada kat umah. Esok da kena gerak ke kl.. hurmm~

Macam biasa tiap pagi aku bukak internet dan online.. Cek emel dan aku tertarik dengan satu emel dari nama yang sangat familiar.. Tajuk yang sangat menggamit hati untuk buka dan baca..

"For the rest of mylife.. i'll be with you~NH Cahaya Kasih. May Allah open your heart to forgive and giving back your love to me~MAA. Thru brother Maher Zain, I express my feel to you..

"I praise Allah for sending me you my love..
You found me home and sail with me..
And i'm with you..
Now let me let you know,
You've opened my heart
I always thinking that love was wrong..
But everything was changed when you came along.
And theres a couple words I want to say~

For the rest of my life..
I'll be with you
I'll stay by your side
honest and true
Till the end of my time
I"LL BE LOVING YOU~LOVING YOU

For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I.. I'll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when i think of you..
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife, my friend and my strength
and I pray we're together in jannah
Now I find myself I feel so strong
everything was changed when u come along
And theres a couple words I want to say..

For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I.. I'll be there for you
I know that deep in my heart now that you're here
In front of me strongly i feel love
And I have no doubt
And i'm singing loud that I'll love you eternally...."

hmmmm~~ ape ni??

Ya Allah, bukan niat aku nak melukakan hati sesiapa tapi takdirMu mengatasi setiap perancangan hambanya.

Awak, orang da maafkan awak. Awak tau yang orang tak setegar mana dalam berdendam. Orang dah tak marah pun. Tapi orang dah tak yakin.. Kite serah je pada takdir. Orang paham niat awat melalui lagu tu tapi kesilapan kita da mengubah setiap perjanjian. Orang ngaku orang bersalah.. Sepatutnya dari awal kita xpayah kenal dan mencari penyakit sampai macam ni. Tapi pe boleh buat.. Nasi da jadi bubur, bubur lak da basi! So, apa kata kita lupakan kisah ni dan teruskan hidup baru? Percaya pada qada' dan qadar kan? Awak lebih tau sume ni berbanding saya. So praktikkan..

Cuba imbas smula setiap detik perkenalan kita. sah2 orang xsesuai untuk awak.. Awak pun tau sume tu tapi nape mesti awak tongkah sume benda yang bertentangan? saya da penah cakap, antara kita mesti ada yang terseksa. Nampaknya kita sama2 terseksa..

Macam awak pernah ckp masa kita lepas overnite kat TC dulu..

"Cerah langit mlm ni kan? banyak bintang.. Awak cuba kira bintang kat langit tu.. awak darabkan dengan sejuta, pastu darab lagi sejuta.. jangan berhenti mendarab sampai la INFINITI.. sebanyak tu la saya sayang kat awak. Xkan ada sempadannya.."

Saya paham.. saya ingat lagi saya pon tersenyum bila awak cakap mcm tu. Pandainya awak berkata2 dan buat saya terbuai.. saya pon sayang awak.. Tapi nape skrg da berubah? nape awak jd kasar sangat? tu bukan awak... hrmmm~

Awak..

For the rest of my life..
I'll be with you
I'll stay by your side
honest and true
Till the end of my time
I"LL BE LOVING YOU~LOVING YOU...

saya janji saya xkan buang kenangan kita. biarlah kekal dalam hati dan jadi memori paling indah dan yang perit tu kita jadikan guideline untuk life yang akan datang..

Maafkan orang.. Insyaallah awak akan jumpa orang yang lebih sempurna da perfect untuk awak.





Tuesday, September 14, 2010

ye ke??

Dear Acik DaniYani, Angka Garis Hidupmu adalah 6, yang artinya:
Karakter garis hidup 6 yang paling menonjol adalah rasa tanggung jawab yang besar. Anda idealis, dan bahagia jika berguna bagi orang lain. Sumbangan terbesar yang Anda berikan dalam kehidupan ini adalah memberikan advis, pelayanan dan dukungan".
Angka ini berdasarkan perhitungan berikut:...
Tanggal Lahir:20-11-1982
2+0+1+1+1+9+8+2=24=2+4=6:Angka Garis Hidup = 6

Saturday, September 11, 2010

Salam Aidiftri 2010~ Syawal 1431H

Salam Aidilfitri Al-mubarak buat seluruh umat Islam tak kira dimana kite berada diseluruh bumi Allah yang barakah ini. Ucapan istimewa ni memang ditujukan khas buat rakyat Malaysia.. selamat hari raya!

Sepatutnya aku ucapkan selamat hari raya ni semalam lagi sebabnye 1 syawalnye semalam. Sori la terlambat sehari. Banyak sangat benda yang berlaku. Yang hepi dan yang kurang hepi bercampur2... hurrmmm~

Pasal persiapan raye tahun ni, terasa macam agak hambar. Untuk diri sendiri la.. Aku tengok parents & adik beradik aku pon macam tu jugak. Tak berapa semangat nak berbaju baru. Kalo aku, aku tau la sebab pe aku jadi 'loleyh'. Yang aku tak paham apsal dorang pon same lemau gak? konpius~ Kitaorang juz tumpang kemeriahan buat preparation family baru abang aku je. Maklum la, keahlian dorang kan dah bertambah. Dari berdua da jadi ber3. Pesiapan untuk ahli yang ke3 tu la yang bagai nak rak! So tengok dorang beli bagai2 baju untuk baby adam pon seronok gak. Nak2 tengok dorang excited wat fitting baju raye kat dak kenit tu. CUTE! Kesian pon ade tengok adam jadi model tapi nak wat cane, da xleh tahan... umi & abi rela sepasang sorang je baju raya tapi untuk anak, 5-6 pasang tu macam tak cukup lagi. Tu baru sorang, kalo da masuk 2-3-4 orang? GULP!! Goshh.. cane eh? Salute kat mak & abah yang membela kitaorang dari kecik sampai la beso kong kang ni. Yet, sampai hari ni abah & mak anggap kiteorang baby dorang lagi. Duit raya tetap ada! hihi tu yang best.. Rase tak nak kawen sebab sayang nak lepaskan status: leh dapat duit raye. Taknak tukar ke status : bagi duit raye! Kawen???? skali lagi GULPP!!! Topik yang paling aku nak elak temporarily. plezzz...

Raye tahun ni.. MENDUNG. Dari pagi sampai la petang cuacanya sedang2 molek je. Tak hujan, tak panas. Mood motion pon agak lembap2 kering sebabnye humid weather macam tu dan ditambah lagi ngan hari raya jatuh pada hari jumaat. Bukan nak cakap mud raye terbantut tapi ade afternoon break untuk menunaikan solat jumaat. Biasanye abah dan adik beraye sakan tapi tahun ni sebelum solat jumaat, dorang da balik. hihi.. Jangan marah, Solat jumaat tu WAJIB!

Keseluruhannya, raya tahun ni sebagai student semula, aku rasa ade sedikit tersekat. Tak macam tahun dulu2 time aku bekerja, aku rase loaded dan xkisah nak hulur duit raye. Even nak kua duit nak tambah stok pe2 pun aku xkisah. But this year, macam tungau sket.. termangu2 je dan rase x bape syok sebab financial tersekat. Bukan takat financial, buat sekian kalinya injury menghantui. Injured kat tangan betul2 menggangu aku. ARGHHHHH!!! idiot guy! dalam banyak2 part badan aku, apsal tangan aku yang ko pilih? Betul2 xde otak! Tengok.. macamana aku nak tolong family aku wat preparation?? SIAL la ko! Banyak gile keje aku terbantut. Tak kesian langsung kat orang. Da tau kiteorang memang xcukup kakitangan setiap kali nak wat pe2 pon, bile ko wat macam ni, lagi la bertambah short staff! Bengong!!! haaaa.. ilang mud aku! Pebenda aku nak cite tadi? haaa.. da ilang! Ni sebab bengkek kat orang yang otak tu ade tapi besar lubang idung dari otak! haish!!

I hate u, dun u get that?! Pe la yang susah sangat nak paham bahase ibunda kite, sayanggg.. i have nothing.. u deserve 4 another person. Carilah yang sekufu dengan kamu. kite tetap boleh jadi kawan, sahabat dan famili even kite xde pertalian sekukuh ikatan kawen. Ikatan persahabatn tu pun da kuat kan? Macamana kita nak bina hubungan suci tu kalau awak terus-terusan menyakiti? it's not worth it.. Lagipun saya memang xlayak untuk awak. Memang la xsetinggi langit dengan bumi tapi terasa gapnye terlalu jauh. Awak tau macamana saya kan? Saya xmampu jadi yang terbaik untuk awak dan ubah segalanya untuk ikut cara awak. I like the way i am. Macamana awak kenal saya dulu, macam tu la saya sekarang. Ye saya agak tomboy dan kasar, so wat? Mak abah pon xdapat ubah saya, so macamana awak rasa awak mampu? Nonsense! Awak penah cakap awak terima seadanya tapi kenapa berubah? Maknanya awak pon da fedap!! Saya tau.. So kenapa nak tipu diri sendiri? Face the truth, we're not meant 2 b 2gether. Saya xtau masa depan kite tapi saya da penah cakap dulu kan? Kite xmungkin boleh jadi sehebat laila majnun sebab kita terlalu berbeza. Saya pernah cakap, cinta tu terlalu kronik dan overwhelming untuk saya. EWWWWW.. Awak ingatkan saya penah cakap gitu?? Jangan cakap awak da lupa... Bermonolog jiwang lak aku.. aishh!

Dari menyakitkan aku physically, dia tambah lagi sakit ati n torture aku secara mentally. Malam raye lak tu! adoi laaaaaa...... Dari seronok2 leh layan big dedi dan macam2 bom, da jadi mud mata rata (Mud boring..). Sebab terlalu pandai, malam raya yang dia pilih nak tambah derita orang. SUWEY! Seksa la jiwa raga bakul batin aku menahan sedih dan marah. Aku xleh nak tunjuk depan famili sebab aku xsuka rosakkan mud orang yang tengah seronok2 wat prep. So buat sekian kalinya bermuka plastik la aku. Tobat seksa!! Saat2 macam tu, aku rindukan kawan baik aku. Kalo dulu, kat dia la aku bercerita dan dengar nasihat dia. Tapi skarang, aku lalui sendiri.. susahnye~ Duhai sahabat, dimanakah kamu...

Aku sendiri da xpasti pe gunanya blog aku ni. Sekadar tempat melepaskan marah, sedih ataupun kecewa je ke? Setiap kali aku melawat page aku sendiri, sumenye berunsurkan kekecewaan. It's not me! Nampak sangat hipokritnya.. Tapi tu yang terbaik. Aku xde tempat nak bercerita dan meluahkan. Memang aku ada sahabat baik tapi selama mana lagi aku nak ganggu life dia. Biarla dia bahagia dan jalani hidup aman di samping anak n hubby. *eceh!

sekali ter'emo la plak.. hehe. tapi memang betul wat?!

Bercakap pasal sedih dan kecewa, aku pernah rasa kecewa dan sangat sedih dengan sahabat aku ni. Sebabnye, sahabat yang bersama2 aku bertahun lamenye tu bagitau dia da jupe jodoh dia. Rase macam 1 bulldozer da hempap atas pale! Siyes! Aku rasa down yang amat2 sangat sebab aku xsanggup berpisah dengan dia. Kerana terlalu rapat, aku terasa tak puas menjaga dan enjoy life dengan dia. Aku xsedia langsung nak lepaskan dia sekaligus menyebabkan semua xtvt, keseronokan, caring dan sayang aku pada dia terputus. Kalo dia da kawen, maknenye dia da terpisah dari aku sebab laki dia lak yang akan jaga dia. Aku terpkir2 yang dia akan lupekan aku dan tak perlukan aku dah. Aku terbayang2 betapa sunyinya aku takde dia nanti. Sampainye hati dia nak tinggalkan aku... Aku amek masa yang sangat lama nak melepaskan dia. Aku anggap hubby dia perampas dan aku memang benci gile!! Tapi.. keputusan dia xberganjak.. Dia tetap akan berkawen. Aku merajuk dan menjauhkan diri dari dia semata2 cuba buat dia ubah fikiran tapi xberjaya. Aku penah terfikir nak putuskan hubungan sahabat tapi perbuatan tu DOSA! Aku kalah dengan pujukan dia sebab dia cakap

"kerana sayang kan ko sebab tu aku kawen. Aku xsanggup nak seksa ko bekorban untuk aku bertahun lamenye sampai ko xde life. Aku pun nak ko ade life sendiri. Kerana aku, ko akan stay macam ni. Relakan aku kawen demi ko dan aku. Kite xkan putus sahabat. Segalanya tentang ko, tentang aku jugak. Sayang aku xberubah pada ko even da terbahagi 2. Mungkin aku lebih sayangkan ko dari laki aku sendiri. Tu janji aku. So restukan la aku.. 4 the sake of our frenship"

Aku mengalah.. Buat sekian kalinya aku mengalirkan air mata masa majlis nikah dia. Aku xmampu nak duduk sebelah dia dan dengar upacara akad nikah tu berlangsung. Aku cuba redha, restu dan terima tapi hati aku terasa berat. Susahnya nak lepaskan dia. Tapi dia tarik tangan aku untuk duduk same2 masa akad nikah dijalankan. Bisikan merayu suruh aku stay dan bagi kekuatan dari ikatan persahabatan yang kitaorang da jalinkan bertahun lamenye untuk bersama meraikan hari bahagia dia. Aku cuba mengelak tapi makin kuat dia tarik tangan aku. Genggaman erat dari tangan yang berinai tu betul2 buat hati aku terusik dan tiba-tiba aku terasa yakin, dia takkan tinggalkan aku walaupun dia da beranak 10. Tu la komunikasi antara aku dan dia.. Cukupla sekadar memandang dan berbicara bahasa naluri, dan kami memahami antara 1 sama lain. Memang x sepatutnya aku bersikap macam tu. Sebagai sahabat, aku patut hepi bila dia da jumpa bahagia tapi aku xmampu.. Aku kehilangan saat2 indah aku dengan dia. Tu yang buat aku rasa bakal disisihkan. Tapi aku silap. Kawen xkan ubah ikatan persahabatan yang terbina hampir 10 taun lamenye.. Ju, aku da cuba yang terbaik.. aku da tunaikan janji aku jadi drebar ko masa ke majlis akad nikah dan stay kat sebelah ko sampai selesai akad nikah. So tibe2 aku ter'emo dan tinggalkan ko sekejap masa majlis berlangsung tu kire iklan je la eh?? hihi..

Well now, she's already have 2 children n live happily wif her hubby. Betul la, baby akan mengeratkan hubungan dalam 1-1 ikatan perkahwinan. Tempias 'mengeratkan' tu terkena kat aku jugak.. Disebabkan kelahiran baby Eisya, aku leraikan semua dendam dan perasaan benci aku pada manusia yang rampas sahabat. Ye la.. balik2 pun, dia tu papa baby eisya gak.. Thanx eisya sebab berjaya lembutkan ati Acik yang keras macam batu ni.

Memandangkan dia da hepi dan ada life sendiri, xpatut la aku bebankan dia dengan masalah dan luahan hati aku. Cukuplah dulu kitaorang pernah berkongsi segala2nya. Cukup la aku share bende2 yang menggembirakan dia je. Yang susah2, payah2 dan keperitan aku alami, biar la aku simpan dan selesaikan sendiri. Banyak lagi yang dia kena fikir since dia dah berkeluarga ni. So, aku bagi dia break.. Tapi untuk dia, aku sentiasa ada. Aku tetap buka ruang untuk dia berkongsi cerita dan masalah. Dun wori jue, janji aku kat ko aku xpenah lupa dan InsyaAllah aku xkan lupe. Selagi aku bernyawa, aku idup dalam ati ko n macam tu jugak dengan ko.

Jadinya blog ni la tempat aku bercerita. hrrmm~~ get use to it mr.blog...




Monday, September 6, 2010

Akhirnya....

phewwww......

Takde perasaan lain yang boleh digambarkan selain.. RELIEF!!

Alhamdulillah, serabut dan kusut yang aku rase selama 3 hari ni terlerai gak akhirnya. Thanx Allah for open up her heart to forgive me... Akhirnya doa aku terjawab jugak. Tak kisah hanya sebaris ayat, tapi ucapan memaafkan tu da cukup menyenangkan hati aku. so how to describe my feeling now? HEPI!!

Aku da cukup terseksa menunggu2 jawapan dari dia.. Tiap2 hari aku xputus asa nak angkat hset dan taip sms mintak maaf. Setiap jam yang aku tunggu mmg cukup menyeksakan. Masuk je 1 sms, aku harap sangat sms tu dari dia. But.. it's not her. So makin suffer la aku... Tiap masa aku harapkan dia balas msg aku dan cakap 'aku maafkan kau'.. Doa aku xpenah putus sbb aku tak nak kehilangan dia disebabkan perkara yang sangat 'kuman'! Pada aku, memang hal tu kecik gile.. tapi pada dia big deal. I'm shocked but what to do.. She have her own explaination..

Aku tau dia marah dan terasa but there's nothing i can do. Things already happened! Even niat aku disalahertikan tapi aku still rasa bersalah sebab mengguris hati sahabat sendiri. Macam aku pernah cakap, kalau la aku tau setiap langkah yang bakal aku hayun nanti ada kesannya, aku mesti berhati-hati dan mungkin takkan mulakan langkah tu langsung. Tapi kite manusia biasa yang perancangannya takkan sama dengan aturan Tuhan di Luh Mahfuz.. Jadinya buat sekian kalinya langkah yang aku hayun tu meninggalkan kesan pada orang lain. Hanya kerana gambar, semuanya jadi kucar kacir. Pada aku, gambar tu hanya bingkisan dari memori pendek yang dirakam sekadar untuk suka2.. Nothing much juz short moment semasa berbuka puasa bersama adik2. It's juz the same thing mase kite berbuka puase. Dalam gambar x sama dengan pe yang ada dalam hati. Lepas satu persatu kawan2 balik petang tu, hati aku menangis sebab perasaan sunyi tu da mula bertandang. Terbisik dalam hati, " jangan la balik...", " sampai ati korang tinggalkan aku".. Tapi sumenye dalam hati je! Macamana korang tersenyum dan ketawa masa bersalaman, macam tu jugak la aku tersenyum dan ketawa untuk korang. Aku takkan hantar korang dengan muka muram sebab aku nak perjalanan korang diiringi dengan rasa gembira dan bersemangat! Aku hantar korang dengan senyuman sampai la korang hilang dari pandangan dan aku terasa sangat sunyi...

Tapi skang aku da hepi smula.. berkat doa dan usaha yang tak putus, akhirnya lembut jugak hati dia. Terima kasih sudi maafkan aku.. Aku cuba perbaiki apa yang tak betul, aku tambah apa yang kurang dan topap sekiranya ada yang expired. Aku sayangkan ko sebagai sahabat biarpun hanya aku je yang rasa macam ni dan ko xanggap macam tu.

Thanx pal.. maafkan aku sebab mengguris hati dan gagal menjaga ati. Aku cuba yang terbaik insyaAllah... Love is care. Care is share. Betulkan aku sekiranya aku mula terpesong...



Saturday, September 4, 2010

aduii.. payah!

Macamana nak mula ye? Aduii.. payah! Agaknye tu la yang paling sesuai nak describe perasaan aku sekarang. Tak sangka langsung benda yang kecik dan boleh dianggap suka-suka je, tetiba dikejutkan dengan sebenarnye mengguris hati orang lain! Astaghfirullahalazim... btul2 tak sangka! Ceritanya mudah je.. Hari ni puasa terakhir aku di asrama. Maklumlah esok da nak balik. Nak dijadikan cerita, memang ramai dah la yang balik termasuk la roomate dan kawan dorm depan sana. Tinggal la aku dan sorang lagi roomate je kat sini. Da memang xde orang. Jadinye untuk berbuka berpuase petang tadi, kiteorang pakatla dengan 2-3-4 orang member lain yang belum balik rini nak buka sama2. Macam biasa g bazar dan beli makanan. Siap beli2, kiteorang pon balik la hostel.. So berkumpul la dengan member2 yang plan nak buka puase same2 tadi kat dewan dalam hostel ni. Macam biasa, berbuka la sama2. Memandangkan juz kiteorang je yang tinggal, so macam2 la kiteorang plan nak buat. Kan da last day... Since semua memang menyeronokkan, so aku upload la gambo2 yang diamek dlam fb. Suka-suka je la kan...

Tiba-tiba.... macam terhenti jantung aku. What the hell????? ade orang marah dan merajuk la pulakkkkkk.... arghhhhhh!!!! tuduh aku sengaja wat majlis bukak pose gempak2 mase dia takde. Bile dia ajak bukak pose kat lua la kat mane la, kononnye aku taknak. bile dia xde, dengan senang atinye aku anjur majlis bukak pose? astaghfirullahalazim..... macamana dia leh terpikir macam tu. xpenah langsung aku terniat nak membelakangkan dia. Dia kawan baik aku. Aku nak buat macamana lagi? adik2 aku dah ajak buka sekali dengan dorang. even dorang pon paham.. xkan la aku nak buka pose sorang2. come on la beb... be realistik! kalo dia tinggal sorang pon, orang akan ajak dia buka sekali. takkan la sebab gambar2 dalam fb yang nampak tersengih je semua orang, awak anggap kiteorang nganjing awak?! Of coz la sume org nampak hepi sebab dah buka pose! plez la... takkan la macam tu nak amek hati. habeh? takkan aku nak dull dan bersendirian je sebab kawan da balik?

Bukan aku sengaja batalkan sume plan kite nak berbuka kat luar tapi memang masa tak mengizinkan. dah xde rezeki kita.. kita mark up la semula lepas raya ni. nak enjoy sampai xbalik2 asrama pon aku leh ikut.

yang buat aku kecik ati, apsal lak pos status mcm tu kat wall ko? im not important?? me, my self & only me??? ape ni.... memang marah la tu kan? hmmm.... berbuih da mulut mintak maap tp macam tu jugak..

kawan, kalaulah badan ni boleh dibelah2, aku bagi sebahagian untuk sape2 je yang perlukan aku. untuk ko lagi lah aku bagi sebab ko kawan baik aku yang aku anggap da jadi part of hidup aku. tolonglah jangan sepit aku macam ni. bendenye kecik sangat sampai nak terasa beriya2...

macamana ye?.....