Thursday, October 28, 2010

ada aku kesah??!!

Bila dah namanya peel, memang xboleh ubah la~
reaksi otomatik yang boleh aku bagi ialah.. GELAK!
sangat boleh dijangka dan berpatern.. haha!
TUKAR NAMA~TULIS STATUS~REMOVE~BLOCK~
nak tau pe puak2 aku panggil makhluk macam ni ape?
BAJEK GLEMER DAN GILE GLEMER.. teehee~
Bajek glemer sebab sanggup menempel laman sosial macam tu dengan nama2 maha unik. Nak bagi orang tertanya2.. "eh sape dia ni? wah, name gila daring! perghhh.. puteri? hahaha! pulak tu kesanggupan menukar nama tu disebabkan ade orang lain yang lebih daring awal dari dia. So nak fight la.. Fight sape lebih glemer disebalik empunya nama. 
Mengata dulang paku serpih. Mengata orang dia yang lebih!
Dek kerana mulut sendiri penah bercerita peel sejak azali dia tu la yang menyebabkan dia sangat senang dijangka. pe omputeh ckp..? predictable!
dia pernah buat perkara yang sama pada orang lain sebelum ni dan hanya dia yang tau ntah pe la dosa yang orang tu buat..
Yang bertambah kelakar, dia sanggup lak mencemar 'duli' yang memang tak ada pada nama unik dia tu dengan menukar nama semula kepada nama asal semata2 nak menulis status berbau caci maki dan kejian terhadap mangsa seterusnya pada laman kesayangan dia. 
Lepas tu remove mangsa tersebut dan block!
hahahaha... berguling2 la mangsa tersebut bukan kerana sedih tapi terlalu gembira sebab dia telah membuktikan teori tersebut.
huhu.. berdosanye mangsa terbabit. sampai dikeluarkan dari senarai "ahli kabinet" dia.. kabinet ke?? teehee~
xde sedikit.. setitik dan sekelumit pon rase sedih dan tertanya2~ why? why me?..
tapi hati terus terdetak berkata~ syukur ALHAMDULILLAH! akhirnya aku terlepas dari beban bala.. yesss!
No string attached dan bebas nak buat ape je tanpa rasa terhendap2. Xperlu lagi nak mengelak2 dan mereka pelbagai alasan demi nak menjaga hati-hati yang rapuh tu.
selamat bertacing dengan orang lain plak dan terima kasih banyak2 sebab menjadi orang yang memutuskan tali tersebut... i feel relief! 
phewww!! sgt lega....

p/s: to u guys.. YUP! aku mmg boleh hidup n survive tanpa korang. ada orang yang lebih matang dari korang yang boleh aku tumpang dan hidup gembira. live ur life ok? jangan asyik nak tacing dan bermasam muka. nampak tua! teehee~







Saturday, October 23, 2010

final...

tinggal bape hari je lagi... tapi aku masih lost...
tak tau pe yang aku belajar selama ni dan dah mula rasa takut...
boleh ke aku buat???
mampu ke nak berhadapan dengan final paper nanti dalam keadaan hampir 60% xfaham?!
aku tercari2 kekuatan diri dan potensi nak menghadapi final exam kali ni..
baru aku sedar.. i'm alone~
aku berseorangan dalam ramai orang disekeliling. hrmmmmm~
halangan paling besar sekarang ni~ diri sendiri.
tenggelam dan hanyut dengan kebodohan dan kekhilafan sendiri.
aku tersangat menyesal kerana terlalu cuba menjadi kawan..
dan akhirnya aku dipinggirkan.. :(

Ya Allah Ya khaliq Ya Rahman Ya Rahim...
ampuni lah aku hambaMu yang terlalu lemah ini. aku gagal lagi.. Aku malu kerana air mataku tumpah bukan keranaMu.. Ya Allah ampunilah aku. Dengan rasa rendah diri n hinanya, hambaMu ini bermohon padaMu.. Kau lapangkanlah arasy rahmatMu buatku. Aku terlalu dahagakan kasihMu dan perlukan petunjukMu. Bantulah aku dalam perjuangan ini. Syukurku padaMu xpernah putus kerana dengan kasih sayangMu, aku masih lagi bernafas dengan namaMu dan KekasihMu, Muhammad. segala pujian ke atas baginda kerana meninggalkan syafaatnya buat kami...

abah & mak, doakan ani yea... maafkan ani kerana terlalu cuai dan lalai. cinta aku hanya pada Allah, Rasul dan mereka ini yang melahirkan aku, mmbesarkan dan mencurahkan segala2nya untuk aku.

yanie~ gud luck!

Friday, October 15, 2010

macam tu je????

she said : " aku dah xdapat nak kawai dah perasaan aku. xtau pa aku pikiaq, tup2 aku da amek baldi, kasik penuh ayaq n bancuh sabun.. pas tu- CUURRRRR.. aku simbah! Da siap simbah baru la aku sedaq. OH MY GOD.. pbnda aku dah buat????? mula la ghasa nyesai buat lagu tu.."

wah wah waaahhhhh!! tu je alasan ko? dari 100 orang :- 99 orang cakap sumenye ok, tapi tinggal ko sorang cakap x ok pastu macam tu jalan penyelesaian ko? memang dasar *tuuuuuut* la ko ni. Buat je dulu pastu baru la kononnye nak nyesal? hahaha.. idup orang macam ko ni xlame sebenarnya. Disebabkan gagal menahan@mengawal amarah, ko lepaskan dengan cara paling kurang ajar dan xberadab. Hari ni ko simbah air, esok lusa ko mesti berani simbah cat lak.. Da pandai sket, ko mesti cari benda yang kaw2 punye barang contohnye acid, pastu simbah..  Maklumlah.. xdapat nak uruskan perasaan marah yang kononnye meluap2 tu kan~ 

beb, aku bukan nak amek berat sangat pasal ko tu tapikan kalo ko xpandai nak handle nafsu amarah ko, aku bimbang hostel kite ni nanti jadi glemer sebab ade student pompuan terjun dari tingkat 5. Sebabnya? Tensen sangat dengar orang riuh tengah main "toi" kat laman belakang bilik ko. Ko dah xreti nak sound, baldi plak penuh kain baju ko yang busuk tengah berendam, ko xde pilihan lain selain ikut kate setan suh ko terjun. Nak macam tu??? Kalo alasan ko simbah air tu disebabkan ko ilang kawalan dan xsedar pe ko dah buat, maknanya 'terterjun" pon ko boleh buat.. "OH MY GOD, aku xsdar pe aku buat... "

Aku xbape selera nak jadi kawan korang tapi aku concerned bagi pihak penghuni asrama KIAM yang xnak dengar citer perangai cam sial ko tu. Belajar la kawal kemarahan. Kalo xpuas hati, belajar bukak mulut yang kononnye cumil tu dan tegur manusia yang buat telinga n ati ko panas. Jangan nak menggelegak sendiri je dalam bilik. Pastu wat cara pengecut nak simbah2 lak. Ko kire nasib baik sebab kiteorang datang dengan aman nak setelkan. Kalo yang ko simbah tu anak along~ hahaha.. OH MY GOD, kami xsedaq hang kna balun~ hihi (nak ke kna macam tu??)

Kalo pon xnak bersosial dalam society.. jangan la sampai SO SIAL lak. Hari ni kiteorang boleh lagi kawal perasaan marah, esok lusa entah la.. ingat tu.

Thursday, October 14, 2010

tiada adab!

SIMBAH AIR????


macam tu ye caranya nak menegur orang? amek sebaldi air sabun dan simbah dari atas... pandainya korang! Sanggup korang memenatkan diri- amik air sabun-angkat baldi berat2 dan simbah bawah.. determine sungguh korang ye? Aku kagum ngan kesungguhan korang tapikan tu la tindakan paling kurang hajar dan biadap!!! 
pe la salahnye korang juz bukak mulut dan jerit sekejap...
"oooiiii.. bising la! kiteorang yang 'bijakpandai' ni nak study!!!!
Aku rasa, kitaorang boleh faham dan dengan kadar segeranya kteorang wrap dan naik.. Tapi korang sayang sangat dengan suara emas korang tu sampai sanggup memenatkan diri amek sebaldi air dan simbah bawah??!! ape punya turrrr laa....
Betul2 kecewa dan marah la dengan tindakan bodoh sial korang.. Malu aku sebagai penghuni blok 1 dengan perangai kurang ajar korang tu. Simbah xsound dulu sampai nyaris nak kena orang bawah. Aku terkena tempiasnya bila salah sorang dak laki sampai maki hamun dan sebut ilang respek pada pompuan. Damn!
Aku bukan nak sokong tindakan adik2 aku naik dan attack bilik korang tapi aku paham. Tu la tindakan refleks akibat kebodohan korang. Sape la tak ngamuk kalo nyaris terkena air dan hset rosak? Korang pon same je kan??? Tipu la kalo korang leh besabar dan redha je terkena air orang simbah... Aku bagi salam elok2 dan nak berbincang baik2, korang sket pon xnak bukak pintu. Bukan ke tu PENGECUT namenye???!!
Aku xkan maafkan korang tapi aku mintak maaf sebab buat bising. Padahal orang len xcakap pe pon tapi korang je yang terasa lebih... tunggu la masa untuk korang akan tiba gak. Buat la musuh ngan ramai2 sket supaya idop korang lebih aman. mucho gracias frenz....

Wednesday, October 13, 2010

hepi besday to u...

SURPRISE!!!!!


haha.. buat sekian kali nya aku berjaya... Terima kasih semua yang menjayakan prank besday ni especially adik aku yang sorang tu, liyana mahana. ko memang orang kanan aku yang sangat rock! 


Aku hepi bile sume hepi~ 


hepi besday Mia. Luv u guys so much. akak akan rindu, ingat dan kenang moment tadi sepanjang hayat. wish u all the best and may ALLAH blessed u. 



Thanx jue sebab restu aku meneruskan legasi surprise besday mini party tadi. Aku xpenah lupa ko dan even tadi mengingatkan aku kat 1st surprise besday ko. Sumenye buat aku makin rindu kat ko.. Tunggu aku eh, kite celebrate besday ko plak nanti...












Thursday, October 7, 2010

wall facebook..

terkedu!


macam tu ke cara nak menyampaikan rasa hati? juz online facebook dan tulis status.. kemudian publish kat wall dan biar sume orang baca dan tertanya2. 


aku terasa beb.. aku usaha nak berbaik dan bertegur tapi macam tu layanan aku dapat.. 


aku yang patut terase ke atau orang yang patut terasa??? agak kehairanan...


aku maafkan ko tapi perlu ke ko mintak aku ignore ko? xpaham la aku

Tuesday, October 5, 2010

Rekreasi: Eksplorasi Bersama Alam

JUMAAT 1/10/2001

SANGAT BEST!

Tak tau macamana nak ekspresikan lagi perasaan ni melainkan sangat BEST! tu je la yang aku boleh cakap. Trip camping ke hutan sempadan semenyih-jelebu minggu lepas adalah pengalaman yang berharga dan aku tak menyesal langsung ikut ke sana. Adventure dan puas hati! Walaupun pada hari yang sama, 1hb. tu aku rasa agak terbeban sebab ada 2 midterm yang terpaksa dihadapi, tapi hati dan semangat tetap berkobar2 dan tak sabar2 nak bertolak ke camping site. Lebih kurang 6.15petang, bas UNIKL untuk trip ke2 pon sampai dan kiteorang pon bertolak la.. (oo.. macam ni rupenye bas UNIKL.. bukan pe, sebelum ni asik naik bas sekolah ngan bas kilang je.. huhu)





Dok depan neh.. semangat nak bercamping!


Sepanjang jalan nak menghala ke camping site, kiteorang xhabeh2 bersms.. nak tinggalkan macam2 wasiat dan pesanan pada famili la, pada pakwe la, pada kawan2 la.. Bukan pe.. kiteorang diberitahu, handset xguna dah dlm utan tu. xde line! ape lagi, sampai nak patah jari masing2 pakat bersms dan call sape2 buat melepas rindu sebelum jadi orang utan.. haha. Aku pon same la.. meninggalkan macam2 pesan kat sume.. ngalahkan nak gi perang!

Perjalanan nak ke camping site ambil masa lebih kurang sejam. 1/2 jam untuk sampai ke jalan besar dan lebih kurang 1/2 lagi untuk masuk ke utan. Trip naik hilux la yang paling2 aku tunggu. Turun je dari bas, terus melompat2 panjat hilux. haha.. who cares! memang adventure pon yang aku carik.. pedulikan injury janji aku puas! muahahahaha...





muke hepi dapat panjat hilux.. let's the adventure begin!!






member rapat~ tika & nurul yang semestinye join atas hilux





da maghrib pon mase kiteorg atas hilux nak ke dalam utan.. hieee~ a lil scary beb! macam2 bunyi dengar




sempat lagi pose.. mas eni berhenti jap sebab nak tolong van yang pancit tayar




pancit lak tayar van ni.. da kena pindahkan dak pompuan naik hilux gak.. hilux lg 1 laa




permandangan tasik sebelum hari gelap





yup! memang sangat cantik..


Hulamak aiihhhh!!! memang sangat syok la trip naik 4x4 hilux! tobat siyes aku nak rase lagi kena lambung2 macam tu. Berdiri kat belakang hilux dan layan roller coaster beb! siap main elak2 dahan dan buluh yang berjuntai. Yang buat lagi thrill, hari semakin gelap n gelap.. spooky~


Aku teringat doa yang abah ajar untuk masuk ke utan specially untuk menempuh perjalanan macam tu ke tempat orang. terkumat kamit aku berdoa. Bukan pe.. yang naik atas hilux tu sume dak pompuan. paham2 je la kan. Buatnye terpacul bende bukan2~ x ke naye?! Alhamdulillah. akhirnye sampai la kite orang ke camping site 1/2 jam lepas tu. Da gelap pon. Bukan setakat gelap sebab da malam, memang gelap sebab xde lampu! Rupa2nye generator da meletup sebelum kiteorang sampai. so segala mala wiring yang da siap buat, terpaksa di rewiring semula. so bergelap la sekejap. Ikut cakap En.Shah, aktiviti malam tu xdapat nak diteruskan lagi sebab ujan lebat yang turun belah siangnye menyebabkan kebanyakkan tempat sumenye lecak n licin. So malam tu juz ade upacara makan2, dan berkenalan dengan jurulatih dan tido! Ok gak xde aktiviti malam tu sebab aku memang agak penat. Wahahahaha.. yang penting dapat tido dalam khemah! baru la camping beb.. haha~ Bukan pe, sepatutnya pompuan dapat tido dalam teratak buluh dan surau tapi yelah,.. tempat da limited. Aku lak dengan muka suci & redha nya bagi can la kat dak pompuan len.. bio la dorg tido selesa kat teratak tu sebabnye.. AKU NAK TIDO DALAM KHEMAH!! muahahahahahaha.. mission accomplished!

Oh ye.. malam tu memandangkan xde xtvt rasmi, kiteorang sume dijemput melawat dan tengok macik2 n bro kat situ bakar lemang dan masak rendang. ohoooo.. esoknye ade majlis Rumah Terbuka anjuran tuan tanah kedaung tu.. Atuk Ramli namenya. Aishhhh.. memang tersangat la langkah kanan kiteorang. hahaha.. bercamping sambil join umah terbuka even dalam utan. Syok kan? Lepas melawat2, kiteorang pon tido laaaa... gnite 1st nite!


SABTU - 2/10/10

Memang tersangat nikmat tido dalam khemah.. Terasa macam tido atas katil kat KIAM! Sangat lena sampai la terpaksa dikejut.. Kalo la xde sape kejut, agaknye khemah kiteorang jadi tumpuan dah. Mane taknye, khemah kat dewan! hahahahaha..

Hari yang indah dan cerah tu dimulakan dengan xtvt warming up dan riadah. Macam bese la.. joging2 dan senaman pagi. Lepas joging baru la balik ke base untuk sarapan. makan pe eh? ooo... makan mihun.Lepas makan baru la xtvt pertama bermula. Ist xtvt tu xtvt dewan dan belajar teori tentang Tali- karmental rope. Tali yang orang guna untuk xtvt rekreasi repelling, flying fox, absailing dan rock climbing tu la... Even aku da penah wat xtvt gtu, tapi ni la 1st time aku dengar name carabena la.. figure of 8 la.. Kalo x, aku men redah je guna.

Da kenal tali, kena la tau cara ngikatnye pulak.. kalo ikut pak abu, dia hafal hampir 120 jenis ikatan.. mak aih! untuk kiteorang, dia ajar juz 8 jenis ikatan yang bese digunakan. 8 pon da tercungap2 nak hafal.. ni kn plak 120?! putus saraf aku..

Kiteorang dibahagi 2 kumpulan. Untuk sesi pagi, kumpulan aku kena wat praktikal ikatan. So belah petang la kiteorang wat Compass orientaring. Pak Abu dan Bai bwk grup kiteorang naik bukit. Nak praktikal ikat tali pon kena mendaki n merentas sungai. Celup jangan x celup! Habeh la kasut n stokin. Tapi tu la tjuannya. Bayang2 mandi sungai tu da nampak.. jeng jeng jengggg! dok kat atas bukit tu tobat la panas! terbakar rasenye. Lepas praktikal, kiteorang pon turun la dan makan tengahari. Sebenarnya yang dikejar bukan nak makan sangat.. Nak MANDI SUNGAI! hahaha.. tercapai la hajat untuk terjun dan berkubang... Tapi aku mandi sekejap je. Takut xsempat nanti. Lepas siap2, grup kiteorang prep utk xtvt ke2 lak.. orientaring kompas. hahaha.. aku sangat suke!

2.45p.m, xtvt orientaring kompas dimulakan. hahaha.. excited campur berdebar2. Macam nak cari harta karun lak. Macam2 ragam masa membaca kompas n mencari arah. betul la cakap coach, mujur la kompas yang diberi juz 4 bijik setiap kumpulan. 4 kepala yang baca kompas pon da riuh rendah! Mencari klu 2 &3 xde masalah tapi bile masuk yang ke4, grup da stat ting tong. Arah n bearing yang diberi betul tapi masalah jarak plak yang timbul. Nak2 ade lak yang jadi jurupandu arah.. Zupp! terus tunjuk ke klu 6 & 7. hambekk ko! lompat trus.. Tapi xamek masa yang lama nak cari klu yang tertinggal. Disebabkan ada pembetulan bearing pada klu 4, sekaligus klu 5 dijumpai. Yeaaaaa.. kiteorang berjaya selesaikan orientaring kompas sebelum grup delta. xtvt kompas memang mencabar sebab kena redah sungai dan memanjat gunung! habeh hamstring aku.. tapi keseluruhannya.. SANGAT SERONOK!!!!!