Friday, August 3, 2012

semangat~ kembali lah. aku perlukan kamu!

Hye mr.blog.. salam ramadhan... lame dah kite tak borak2. jom borak jap nak? untung2 leh borak sampai ke sahur nanti..
hurmm.. nak stat dari mane eh? rasenye mcm tak jumpa titik permulaan, so hentam je la dari mane2 pon, bleh kan?
mr.blog.. hari ni terasa macam jemu sangat... macam tak nak berada kat satu2 tempat lame2 sangat especially dalam kelas. nape tah!
yup! BOSAN!!
since dari result keluar, aku tak rasa apa2 spark pun lagi. kalau org laen mungkin da stat panaskan enjin utk hadapi semester baru tapi aku? sumpah tak rasa pe2 pun.. buat teghokkkk!!
tak tau la pe setan da menyelinap kat hati ni sampai berjaya belai aku supaya jadi malas dan bertambah malas. terdetik rasa nak teruskan legasi azam kononnya nak terus2 menaikkan gred tp.... sekali lagi aku bertangguh. risau tu ada tapi nape aku masih tak nak mulakan pe2?? arhhhh... semangat.. datang la!!!
lebih membingungkan... rasa 'down' tu datang semula. belum pun battle dimulakan tapi rasa nak mengalah tu da menjolok2 hati.. hurrrmmmm... :(
nape eh rasa macam tu? nape terasa berkecil dan jauh hati dengan cabaran yang bakal dihadapi? bukan xpenah hadapi pe2 pertarungan sebelum ni. macam la tak biasa hadapi tahun2 baru. lebih sedap didengar, macam la tak penah jatuh! kot tertiarap sekalipun, mampu je bangun kan? tapi pe yang haunted sangat kali ni ye???
tu semua kata2 motivasi yang aku sendiri nasihatkan kat diri sendiri. setiap masa bermonolog dan rejim minda sendiri suh bangkit. at least 'ring the bell' la jugak utk aku.. tu yang pelik bile hati aku mula mengecut sekarang... nape eh?
aku ingat semuanya aku da telan dan hadam dalam otak aku tapi nampaknye belum lagi.. kata2 sinis yang penah aku dengar lbh kurang 2 taun lalu seolah menyepak2 semula aku.

" with ur previous condition, u'll gonna face with hard time.. why u so bother to challenge ur ability? u'll find urself in deep frustration when u can't handle it. trust me! ur injuries remains injuries. don't push urself"

masa nya utk membuktikan teori di atas tu da tiba ke? rasanya mungkin bakal terbukti kot kata2 insan yang arif dgn pe yg dia tau. mungkin segala2nya yang penah ada tu da hilang... semua yang penah hadir dlm hidup aku dulu, tinggal kenangan je dah. ntah ke mana hilangnye 'pride n joy' aku dalam kemahiran bermain nombor dan kekuatan aku dalam membina data dan program.. agaknye da tercicir kat tepi tebing yang rabakkan pale aku dulu kot... cisss!
isunya skrg, mampu ke aku mengejar kelompok yang memang da berbatu jauhnya tu sedangkan aku terpaksa merangkak semula? sadis betul laaaaa~

mengingatkan kekurangan ni, jiwa aku jadi lebur.. semangat pun menipis je.. terasa bodoh mengenangkan zaman kegemilangan sedangkan semua tu sejarah belaka. orang bukannya nak baca sgt teks sejarah.. yg orang berminat adalah pada fosilnya.. fosil tu jejak yang sangat bernilai. masalahnya, dalam sejarah aku, cuma tinggal 'tulisan hieroglif' yg tak jelas pada batu2 sedangkan fosilnya da hilang.. so kat mana nilainya yg sebenar???? NOTHING!!! hurmmmm..... down btul la...

semangat.. tolong la kembali. aku xnak tewas pada keadaan semasa. it;s too hurt. jangan la berjaya buktikan teori kekurangan aku tu. plezz


Saturday, May 26, 2012

am i ready?

pusing kanan.. pusing kiri.. macam susah je nak pejamkan mata ni... katil ni plak terasa sempit semacam. takpe la, just semalaman aku kat sini. nasib baik semalaman, kalau bermalam2 macam dulu, haishhh... sumpah melingas nak balik rumah. xsuka la terpaksa melanggar ikrar sendiri; "bahawasanya saya takkan menginap di 'rumah kedua' ini lagi".. tapi ape nak buat, when it's happened then its happened. hurmmmm..... naseb baik la ada orang nak pinjamkan 'menatang' Ipad ni wat peneman semalaman. hihi.. kelakar lak bile mak nak balik dan tanya soklan tipikal..
"mak nak balik ni, xpe ke tinggal sndiri?"
hehe.. mcm tak biasa lak.. kali ni bukan isu pth kaki or tangan, so jangan risau la pasal nak ke toilet. no more 'mangkuk besi' yaw! shejukkkk.... yang penting, aku da cukup besar jadinya tak mengapalah xyah berteman. Ipad pon da cukup.. hik3.
hurmmm... lain plak rasanya dok kat kawasan baru ni. bangunan pon baru dan pemandangan pon agak baru. hehe.. finally my stupid dreams come true. merasa jugak melepak di sini. ingatkan xde peluang dah.. kalo ye pun ada chance, meby bukan di floor ni kot? kat floor forensik mungkin??? heeeee... nauzubillah. buat pe la nak ke situ kn? sunyi sangat.. sejuk plak tu. xmo la buat mak abah menjemput aku dari tempat tu.. nanti pe plak kata orang kn?
kat sini pon kena hati2 memicit punat lif. mana yang alert dengan tulisan pada button2 lif, untung la. mana yang berlagak tau sangat nak turun hala kemana n main ikut pengalaman je, haaaaa... jgn terkejut plak bile terpaksa sampai ke floor yang tak sepatutnya. belajar la dari pengalaman orang.. oh ye, dari floor ni, boleh nampak sekolah clifford! kenangan tu weyh...
hopesfully, ni kali terakhir aku jejak kaki ke sini.. bukan tak awesome tempat ni, awesome n nampak canggih tapi kredibiliti terjejas kalo terpaksa ke sini lagi. bia la reserve pada orang yang betul2 memerlukan katil di sini. pada aku, berehat di rumah da cukup baik. meby kena pertimbangkan smula nak bawak nedbulizer tu balik umah or kumpul duit sndiri, beli dan letak dlm bilik, then tak payah la nak susahkan sape dah. mcm budak2! debu sket, batuk.. kena hujan sket, demam.. bosan macam ni. badan je sihat mcam badak tp dalaman, semua lemau.. teghokk!!!!
pe yang berlaku memang mengajar sangat2.. plez appreciate what i have now. be frank, enjoy and full of satisfaction. senang mulut kata tak takut mati tapi bile Allah tahan sekejap je dari bagi aku nafas td, da terasa sakit sangat.. terasa terkapai2 nak mengejar nafas sndiri dan hanya Allah tau betapa aku nakkan udara tu semula...
bile agaknye semua ni nak berakhir? susah jugak nak mengawal diri dr jangan terbatuk dan jangan demam.. bukan kerja aku smua tu nak elak2.. hurmmm..

am i ready to leave? yet still under big question mark.... gudnyte everybody. may we find our peace.



Sunday, April 15, 2012

go mestech go.. aummmm!!

congrates.. congrates.. congrates...
berkalung2 tahniah buat team2 suka mestech yang berjaya merangkul medal di sukan MFI tadi.. kita dah buktikan kita tak berapa "sayo" sangat dah bila berjaya jugak menggenggam medal dari game2 yang dipertandingkan...
mini sukan mestech (sebab jadi tetamu mfi je kan...) kali ni agak mengimbau kenangan sukan mestech tahun lalu. kali ni berbeza 360darjah betul! kalau dulu bergelar atlit yang terkinja2 di tengah padang dan gelanggang, kali ni cuma bersama botol kosong dan vuvuzela... hihi.. da bertukar jadi penyokong la plak dah.. ada unsur2 kesian ke di situ? naaaa~ bangga beb! lagi seronok berada di luar gelanggang, menyorak dan bagi sokongan pada kawan2 lain. masanya da sampai utk berada di samping gelanggang sahaja bukan bersama2 dalam gelanggang dah. kena sedar diri jugak kan. orang lain yg lebih layak ada utk mengisi kekosongan dan menguatkan pasukan. sebagai kuda tua, da tiba masa masuk bangsal dan berehat. kecederaan lepas bersukan tahun dulu, masih terasa2 sampai sekarang.. so memang kna sedar diri la da... hahaha
pada aku pendirian tetap sama.. ye aku bukan top player dah macam dulu tapi aku suka kekalkan gelaran 'TOP' tu dimana2.. sekarang aku terasa nak jadi "top supporter and cheer' plak dah. syok gak uh! yearhhh.. da ade 'game' baru.. hahahaha
guys.. pada yg belum pernah mengetahui dan merasakan kehebatan dan kehangatan berada di gelanggang kssu, welcome! kalau merasakan kami tak patut mengenakan sorak bersaiko pada lawan, nah... korang rasakan la nnt disaiko bila tiba di sana.. kami bukan mengugut tapi inilah hakikat. ada sebab bile kami digelar senior. mknanya kami agak berpengalaman dan pernah merasai kesakitan diceceh dari segi mental. korang tak berani nak rasakan disaiko oleh kami? well.. selamat berseronok bila tiba di sana nnt.. kami mendoakan yang terbaik utk smua...

tahniah sekali lagi kepada smua.. go mestech go.. aummm!!!

Thursday, March 15, 2012

hold my hand ~ for the rest of my life..

macam kenal je tittle kat atas kan? familiar sesangat pada peminat phase kat atas tu.. phase ke? bukan tajuk? hihi... kalo rase handal sangat, cari la sendiri.. heu3.

awal pagi bebenor aku ngejutkan blog ni.. naseb la.. ni la bahananya kalo aku tak tido lagi. bukan sesaje tak nak tido tapi sedikit pengorbanan kena dilakukan demi hari esok.. (last minit call!!!! hahahahahahaha...padan muke).
pagi2 ni aku tak sorang.. mujur la ramai lagi yang jadi burung antu. (melakukan 'pengorbanan' yang sama demi kebahagian esok.. hahahahaha lagi). kalo tinggal sesorang, sori la aku nak bertenggek lagi sekarang. thanx pada yang masih bernyawa dan menemani aku di dinihari yang hening ni..

berbalik pada tajuk entry pagi ni, hati ni agak tersentuh pada tajuk kedua tu. ye la, sunyi2 mcm ni, baik la nyumbat telinga dgn headfon. saje2 je nak menghiburkan hati. kompilasi lagu da disusun dan ready untuk diputarkan aje. singgah je lagu tu dipendengaran, hati tiba2 terusik... terusik dek kenangan lepas. ada sentimental value dari lirik lagu ni. ada harapan yang terputus ditengah jalan dan menyebabkan intipati lagu ini hanya tinggal lirik sahaja. bukan nak menyesal dan mengenang pe yang dah lepas tapi ada sesuatu yang telah terbukti disitu.. kita hanya merancang tapi Allah pemilik segala register plan. kita dah cuba yang terbaik tapi da termaktub, jodoh dan usia hubungan tu bukan milik kita.. aku tak menyesal walaupun da macam2 kita lalui. harapnye pihak lagi satu pun sama la juga.. aku sangat menghargai peluang yang pernah diberikan. life goes on kan?? let it bygone be bygone ok mr.AA.. mungkin ada hati lain yang lebih layak untuk menerima, menyemai dan terus subur untuk cinta dan kasih sayang awak tu, insyaAllah. tak payah tanya keizinan saya dalam awak mencari cinta sebab restu tu memang sentiasa ada. teruskan mencari..

aku bahagia dengan hidup aku sekarang dan jangan risaukan tentang kehidupan yang aku ada sekarang. i'm so grateful to be awarded with somebody that sincere to have my love and willing to share all her heart and life with me. aku tak keseorangan dalam mencari kebahagiaan dan cuba jejak kejayaan tu. dia sentiasa ada bersama aku dan kasih sayang Allah pun masih aku rasa sampai sekarang.

biar la kenangan tu jadi sejarah.
kehidupan yang ada terbentang hari ni cuba aku cuba percaturan yang terbaik.

buat hidup aku yang baru~
awak.. hold my hand ~ for the rest of my life.. saya nak bersama awak selamanya..

p/s: boleh kan?

Saturday, March 10, 2012

sahabat...~

apa beza kawan, rakan, teman dan sahabat?
pada aku maksudnya hampir sama iaitu seseorang atau beberapa individu yang tiada pertalian darah yang berada di samping kita untuk menjalani hidup ni bersama. tak kiralah berapa umurnya, jantinanya, bangsanya; asalkan kita saling mengenali, cukup la sebagai mendefinisikan ikatan itu. tanpa kita sedar, dari kita lahir sampai la umur yang ada sekarang, koleksi 'kawan' itu mungkin da menjangkau ribuan.. ye lah, bape ramai dah kite kenal manusia laen selain adik beradik sendiri.. klisenye kite akan sebut.. 'kawan aku tu...', 'rakan kelas dulu2..' pe level status kawan ni? pernah dengarkan pepatah ni; "kawan tu masa berada".. habeh bile kite dah tak berada? mane dorang pegi?? amacam.. best tak ada kawan?

teman, macamana plak entrepretasinya? sape plak sahabat?

malas la nak bagi definisi teman ni.. xde la best sgt jadi teman pd seseorang.. pe yang kita semua dambakan adalah.. SAHABAT. susah oo nak cari manusia yang kite boleh jadikan sahabat. nak berkenalan dan berkawan tu senang tapi nak naikkan iktiraf tu jadi sahabat, aduuuuu sikit punya susah beb! takat nak menyakitkan hati kawan, carutkan aje dah leh gaduh besar dan putus kawan. tapi ngan sahabat ni, carut2 dan bertumbuk pon belom tentu dapat retakkan ikatan persahabatan apatah lagi memutuskan. macam tu sekali tingginya persefahaman dan kasih sayang sesama mereka. elemen penting yang ada dalam ikatan ni, KASIH SAYANG. tu sebab ade gak pepatah utk sahabat; " sahabat ibarat sebutir permata di tengah padang pasir; sekali terjumpa, digilap, dicanai sehingga berkilat dan disimpan sebagai harta yang tidak ternilai harganya" haaaa... macam tu sekali nilainya seorang sahabat disisi kita. dah kite anggap mahal macam tu, tak sayang ke???

persoalan yang perlu kita jawab bila nak ada sahabat: mampukah kita jadi seagung itu pada manusia lain? mampu tak kita menjaga perasaan, zahir dan batin seorang sahabat tanpa mencalarkan walau segaris luka sehalus lembar benang di hatinya? mampu tak kita memelihara maruah dan keselamatannya walaupun hebat dikacaugugat oleh anasir luar? mampukah kita pertahankan pertalian agung itu dan menjadi sahabat sebenarnya dan bukan sekadar pada nama? ikhlas tak dengan nama Allah, kita dalam berkongsi kasih sayang dan segalanya yang ada dalam ikatan persahabatan tu? mampu tak kita berlaku adil dalam bersahabat?

mampu tak???

jangan salahkan sesiapa jika sahabat mula menjauhkan diri..
jangan bertanya kenapa ikatan tu mkin pudar..
jangan bersedih sekiranya simpulan itu dah mula longgar dan akhirnya terlerai..
sebab.. kalau kita jawab MAMPU pada semua soalan di atas,
maka kepedihan dan kesedihan takkan berlaku...

pada diri aku yang serba kekurangan ini, jawapan MAMPU itu hanya boleh aku janjikan dengan InsyaAllah...  aku cuba buat yang terbaik demi persahabatan yang aku simpulkan talinya. maafkan aku jika ada yang merasakan simpulan aku terlalu kuat sehingga meleraikan simpulan orang lain... semuanya kerana takdir yang menemukan aku dengan insan itu...

p/s : utk awak, jadi sahabat saya sampai ke akhirnya ye?

Tuesday, March 6, 2012

tu diaaaa.. bila ayam jantan mula berkokok.. (jantan ke???)

aigooo.. perang taip2 da bermula.. jeng jeng jeng....
(eh nak gelak la sket sebagai permulaan kalam.. hihihihihihihihi....)
emosi hangin satu badan dek kepenatan dan perpeluhan akibat mengangkat hampir 20 gelen air dengan baldi, terubat sket lepas bukak laman sosial cyber ni.. hik3.. perang mulut sambil menaip?!! what the.. tuuuut!
definisi spark perang pada pendapat saya yang xreti langsung pasal akta2 dan undang2 ni, senang je..

" bile ada yang memulakan statement yang menuju atau menghala kepada individu tertentu secara sengaja atau tidak sengaja tu dan mendatangkan rasa tidak senang hati dan menaikkan amarahnya lalu menyebabkan individu terbabit menyerang balas dengan apa jua cara, maka cetusan perang la tu.. sekian definisi dari nhatfiction.hepisokmo" (pandai2 je aku.. hahahaha... i like!)

ohooo... pandai lak nak marah2 dan meletup ye En.Selalumerasakandirinyabetul? nak tanya sket, nape nak membuak2 marah tu ye? terkena batang hidung sendiri ke? ataupun lastikan melantun tepat kat spek google kau? pecah tak? hihi...

encik.. kalau terasa tak mampu nak menahan geli, jangan la sengaja2 angkat ketiak tu suruh orang geletek. kalau kita tak mulakan, takkan la orang sengaja2 nak ketuk kita semula. haaaaa.. kire adil la tu kan? kite memberi, orang terasa.. orang mengetuk kembali, kite plak sakit kepala... best tak pantun mek jemah??? hahahaha (da jadi johan lak aku.. ah kesah plak.. hahahahahahahaha)

sessi berbalas status di laman sosial tu mmg menggelikan hati. banyak jasa beb! aigoo... ikhlasnye buat keje selame ni ye sampai perlu diingatkan tahap jasa tu.. BESAR tau.. jangan lupa!
encik... kami tak pernah lupa jasa baik yang besar tu... sampai mengamuk2 aku dulu tau disebabkan jasa kau tu. la ni pon xleh lupa.. ni nak habaq kat hang.... hamboih la! nyampah lak tengok dia dok ngamuk2 sakan.. siap mengarut tah bende2 lagi.. naik habeh nama puak2 pembangkang tu kat wall.. da besar sangat la tu leh bersekongkol ngan puak "main bontot" macam tu?! phuiii!!!

kalau orang mcm tu la yg jadi idola kau, hurmmmm.... no wonder la beb macam tu kepimpinan ko.. kepimpinan cakap je lebih dan besar sampai sanggup menggadaikan nationality kau.. kepimpinan yang tetap pertahan benda yang salah dan kepimpinan yang munafik sbb mungkir janji aje kejenye... elok la tu encik.. ramai sangat la penyokong kau sampai nak bawak jentera yang xde kena mengena ngan environmen politik semasa.. maen2 pondok2 tapi ajak sekampung maen skali.. haaaa..pandai~ nak tepuk sket la.. plapplapplap.. phuii..

kat sini skali lagi aku nak cakap.. AKU MEMANG TAK PUAS HATI NGAN KO ex-VP... aku bukan jaguh nak taip2 je.. kalo setakat nak bersemuka, aku leh je bertentang muka n mata.. tang mana tak puas, meh kite bercerita. ko ni mmg kena sedarkan sket.. nampak sangat hanyut nye.. kalo ade yang tak paham, meh akak pahamkan... akak bagi lesson free je nnt. tolong bayarkan air dah la..

p/s : jgn tau berkokok je.. pastikan kokok tu buat manusia terjaga. ingat tu

Friday, February 24, 2012

kau pergi jua~

innalillahiwainnailaihirajiun....
Lebih kurang jam 3 pagi pada 23hb.Feb.2012, aku dah pun kehilangan seorang insan yang sentiasa menang dalam hati aku. Selepas setahun lebih menanggung kesakitan, akhirnya atuk@ aki bedul pergi meninggalkan kami semua. Aku terkedu seketika demi nak mengesahkan sms dari abah yang masuk awal pagi kelmarin. Atuk dah xde.. aku ulang memo pada sms tu, "atuk dah xde? siyes??" takkan la abah nak main2 plak.. so betul la berita tu. janji mesti aku kotakan. aku takkan terkilan lagi. gegasan balik untuk melawat untuk kali terakhir mesti aku buat. menziarah atuk perkara paling penting berbanding apa2 majlis pun. maafkan aku sahabat2 semua.. aku dan yana tak dapat bersama korang semua sbb kasih sayang dan hormat aku pada atuk melebihi segala2nya.

perjalanan balik dirasakan agak lama dek kesesakan biasa di KL ni. tapi harapan untuk sempat sampai sebelum atuk dikebumikan memang la tinggi. walaupun ada sedikit terkilan sbb tak sempat jumpa buat kali terakhir tapi sekurang2nya aku mmg da jumpa atuk sblm ni.. pada aku he still the same even dalam kesakitan. bukan nak jadi kejam tapi pada aku, biarlah atuk pergi dari terus menanggung kesakitan yang susah nak jumpa ubatnya tu. atuk da boleh berehat sekarang... kenangan2 bersama atuk dan wan berlegar2 je dalam fikiran dan bibir ni tak teragak2 langsung bercerita kisah2 kiteorang dulu.. share la dengan saya ye awak, cuba lah kenal atuk yang saya sayangi ni melalui cerita2 saya.. he's my man..

walaupun aku tak sempat nak tengok wajah atuk tapi susuk tubuh di sebalik kafan tu memang aku kenal. tubuh yang tegap suatu masa dulu tu la yang sentiasa menemani aku dan tak lokek tenaga buat apa kerja sekalipun. begitu jugak sikap ceria dan pemurahnya buat aku gembira dan terasa memang aku ada atuk yang sebenar. dan aku yakin, disebalik kafan tu jugak, wajah atuk mesti setenang dia sedang tido.. atuk, saya mengalirkan air mata disaat jenazah atuk lalu didepan mata saya kelmarin bukan kerana saya sedih dan meratapi atuk tapi kerana saya tau sekejap lagi terputus la hubungan kita dan kita dah dipisahkan antara dua alam. saya rindukan atuk dan terdetik rasa terkilan sbb tak sempat menyentuh atuk sblm atuk dikafankan. saya pun tak sempat nak bacakan yassin di sisi atuk dan bersama2 menemani atuk sblm atuk dikebumikan. atuk, rasakanlah kehadiran saya di tanah kubur atuk sebab saya hadir mengiringi bersama ke stesen terakhir dunia atuk tu. tu je la tanda penghormatan saya buat kali terakhir buat atuk...

atuk, tenang la di sana. kami di sini tak meratapi atuk supaya atuk tak terseksa. kami tetap merindui atuk dan kenangan kita sentiasa subur di hati. jasa dan kasih sayang atuk tak pernah saya kuburkan. nama atuk sentiasa meniti dibibir. begitu jugak dengan wan. korang berdua terlalu hebat di mata cucu ni. terima kasih pernah menjadi atuk saya sehingga saya buang perkataan 'sedara' dan meninggalkan hanya ATUK pada panggilan tu. kasih sayang yang diberi bukan sekadar dari atuk sedara tapi seperti atuk sebenar... saya xkan lupa tu atuk. doa saya xkan putus buat atuk.

buat manusia yang berhati setan tu, harap perasaan puas dan kejayaan tu berada dalam genggaman dan menyelubungi hati.. mangsa yang dituju dah pun penat berperang dengan 'hantaran' ko. amek la seberapa banyak pun harta yang dihajatkan tu dan kami doakan ko pun dapat menghembuskan nafas terakhir semudah atuk.. aku cabar! bersahabat la dengan iblis tu puas2 dan moga2 iblis tu dapat ajar ko cara nak ngucap nnt. oh ye, sediakan tanah banyak sikit tau nnt, takut xcukup. wasiat la pada ahli keluarga yg laen. takut nnt mengaibkan diri sndiri plak sbb tanah xcukup 3 tan nak kambus ko. gud luck!

atuk, saya tetap sayangkan atuk dan merindui atuk selamanya.. Al-Fatihah

Sunday, January 8, 2012

dear.. plez be fine... :(

"sakit..."
Ya Allah, pedih nye la hati aku bile baca dan dengar keluhan menyebut perkataan tu. terasa useless sangat2 bila tak mampu nak meredakan kesakitan yang ditanggung. kekangan jarak jauh macam ni lagi la memburukkan keadaan. tu sbb la aku marah sangat ngan katun doremon... *malas dah nak cakap pasal kucing biru tu*
kalau la jarak tu sekadar 120km, aku henjut gak savy tu malam2 gni demi nak redakan kesakitan dia tapi nak buat macamana.. memang sah2 setengah hari masa diambil nak sampai ke sana.. hurmmm, terasa failed sangat2...~
aku tau mesej2 memang tak lut bile terkena situasi mcm ni. memang tak mampu pun nak mengurangkan apa2...  haduiii... tambah lagi point ke'failed'an aku..
awak.. saya tau awak sakit dan untuk pengetahuan awak, saya pun turut rasa pe awak rasa sekarang tapi saya tak berdaya... i wish i can be there to make u feels better but i cant.. plez forgive me.. saya doakan awak cepat sihat sebab saya betul2 nak jumpe awak dah. bagi saya masa 2 hari je lagi then we be together again. plez get well very soon... saya nak hari2 awak sihat dan gembira.
awak.. jaga diri baik2 tau. saya tak nak jupe awak dalam keadaan awak n saya tak sihat. terjejas btul rasenye.. saya sayang awak dan saya nak awak sayang saya jugak.

LR, tolong la sihat sbb bile awak sihat, saya sihat jugak..

p/s : i love u more if u healthier than me..

Thursday, January 5, 2012

bye 2011, welcome 2012~

berakhir la sudah tahun 2011, tahun yang agak keramat buat aku sebab nombornye yang cantik tu.. cantik la sebab sekian lame aku tunggu 20.11.2011 (sebut doploh sbelas, doploh sbelas), akhirnya bertemu jugak. hihi.. sebenarnya ada harapan yang pernah disimpan dari dulu lagi tak berjaya dikotakan pada tarikh keramat tu. tarikh yang boleh jadi kenangan tapi da terlepas pon.. ah kesah plak! nombor je kot?! pe la sangat.. lagipun kita hanya merancang tapi Allah pemilik segala keputusan. life goes on gak, hihi!

ermm... secara ringkasnya pe yang dah berlaku sepanjang 2011, ermmm.... aku berada dalam semester 2 & 3 la dah. terasa serba lengkap dah. permulaan tahun 2011 dimulakan dengan bermulanya khidmat si savvy kat aku. haaaa.... ibu segala permulaan la tu. (bape banyak mula daaa...) however, that was the most awesome present dari parents untuk aku dan akan aku kenang sampai bila2. thanx mak n abah! 

2011 was the love year for me! say what??? yup! it was the beginning of love story dan disepanjang berada di 2011, hati aku tak pernah kemarau dari rasa sayang dan rindu. tak tahu dari mana mulanya rasa macam tu tapi hakikatnya mmg ia berlaku. prinsip 'live my life' yang aku pegang selama ni memang betul2 berlaku. rite now, my life is more alive colored by love air.. suka, duka, ketawa, menangis, gurau, senda dan beberapa perkataan berlawanan yang laen jadi warna2 dalam hidup aku sekarang. kehadiran dia bukan sekadar mengisi kekosongan tapi membawa sejuta kebahagiaan untk aku. dia berjaya bukak hati aku untuk buang jauh semua persepsi negatif tentang subjek yang aku anggap asing memandangkan aku bukan dari aliran ni... ironiknya, aku boleh buat! terima kasih krn prcya pd kemampuan aku dan terus jadi faktor penggalak aku. sape ye orang yang aku sebut2kan ni? it's u LR.. 

dalam 2011 jugak bermacam2 xtvt yang dah aku buat bersama. tak keterlaluan kalau aku katekan, 2011 pemula segala aktiviti berduet kami, since smua org da nampak aku sntiasa dengan dia, so kebanyakkan xtvt, orang pasti nampak aku dgn dia juga. hihi.. best couple la katekan. tahun 2011 boleh dikatakan tahun aktif utk kami berdua. dia pun ada kenangan manisnya jugak.. jadi ahli JPM la antaranya. aku tumpang bangga dengan kejayaan dia tu. she deserved it. tahun tu jugak tahun kiteorng bersukan KSSU dan dabel joy sbb aku dan dia tetap bersama. pe lagi eh? owh, aku jugak diberi kesempatan jadi OC untuk orientasi bebudak baru and it was an awesome moment! terima kasih atas peluang yang diberi, sayang... sebenarnya banyak lagi aktiviti bersama tapi biarla aku dan dia je yang simpan dalam lipatan kenangan kiteorang...

dan penutup yang terindah tahun 2011 adalah datangnya daripada limpah kurnia kasih serta rahmat dari Allah yang tak pernah surut kepada hambaNya ini dan disertakan dengan himpunan kasih sayang yang terindah dari si pemberi kasih dan jugak dari ahli keluarga yang abadi di hati. aku berhak tersenyum pada kali ini... alhamdulillah, akhirnya podium itu aku berjaya jejak.. terasa tak cukup dengan ucapan terima kasih pada si dia yang bertungkus lumus mengheret aku skali dalam rally final tu. segalanya terasa berbaloi... terima kasih sayang, love u infinity.. sem depan kite buat lagi ye?

maasalamah ya 2011.. ahlan wasahlan wamarhababikum ya 2012...

azam aku mudah je.. teruskan legasi azam2 yang lepas dimana aku yakin tak semuanya berjaya aku capai. Doa aku untuk tahun baru ni moga2 Allah sentiasa bersama aku lagi dan sentiasa mendengar doa2 yang aku panjatkan. aku teringin skali lagi jejak kat podium tu but next time, aku nak jejak bersama2 dia, insyaAllah.. harapan aku jugak semoga kasih itu tak pernah putus dari dia dan akan terus menyayangi aku. bolehkan LR?

2012, here i come. be nice to me...




Tuesday, January 3, 2012

bila manusia jadi setan..!

astaghfirullahala'zim..astaghfirullahala'zim..astaghfirullahala'zim.. ampunkan aku Ya Allah sekiranya aku mula lalai dan leka. sesungguhnya aku hanya hamba yang lemah dan tak lari dari kekhilafan..

sebenarnya aku nak marah sangat masa tulis entri ni. perasaan marah bercampur2 dengan sedih, kecewa dan patah hati. aku tak paham nape manusia ni mudah sangat lupa daratan. bila berkisarkan kisah pangkat, darjat dan harta, semua jadi punah.. keluarga jadi pecah belah, masyarakat berkecai2 jadi macam bukit kna bom. semuanya sebab apa? sebab nikmat dunia la! syurga dunia ni la yang jadi rebutan sampai berperang2 sedangkan yang kekal abadi kat sana xde sape nak amek peduli sangat. ni la akibat daripada Islam hanya pada IC dan keturunan. kopiah songkok atas pale pon mudah2 je jatuh ke tanah dan dihenyak2 dengan kaki.. kecewa betul aku!

kelmarin aku jadi saksi pada kisah tragis mangsa ketamakkan orang. da lame aku nak datang melawat tapi dek kekangan masa, baru skrg aku berkesempatan ke rumahnya. seribu kemaafan aku pohonkan pada insan ni yang terlalu hebat dimata aku. budi yang penah dia curahkan, xkan dapat aku balas sampai bila2 pun. orang yang aku panggil aki bedul@atok ni aku pernah iktiraf dia sebagai lelaki gagah. yup! nak tau nape? tahap kecergasan dia melangkaui orang muda2 sedangkan ketika aku kenal dia lebih rapat, umur da cecah 70-an. sumpah gagah! masih larat buat macam2 kerja dan merayau serata2 alam lagi. orang laen kalo da cecah umo 65 ke atas, semua da pencen dan nak rhat je tapi atuk n nek wan tak... dorang sedaya upaya dan selagi ada kudrat tu la dorang teruskan bekerja. kagum betul aku pada kesungguhan dorang dalam menjalankan tugas. dedikasi dan keikhlasan bekerja yang dorng tunjuk masa dalam megaforce security betul2 buka mata aku. aku jadikan dorang idola veteran aku tau... aku adore kebolehan atuk yang fasih berbahasa cina dan tamil tu. dia xpandai membaca da menulis tapi tu lah kelebihan yang Allah bagi pada dia, terang hati dan cerdas minda. aku sendiri yang belajar sampai ada diploma, cakap melayu pon trabur lagi. malu derr.. atuk dan nek wan jugak tersangat la pemurah dan tak lokek pon dengan aku. panggilan cucu tak penah lekang dari bibir dorang memperkenalkan aku pada sape pon walaupun aku hanya cucu pada pangkat sahaja.. banyak da kenangan masa dia sihat yang aku share bersama..

tapi sekarang atuk da tak macam dulu.. tak segagah dulu dah. bergenang air mata aku bila bersua semula kelmarin. atuk da berubah sangat2.. da pudar sinar ceria walaupun dia cuba tersenyum. alhamdulillah dia masih ingat aku dan jae. "cucu atuk da datang.." terkedu aku bila berdepan dengan atuk yang dulu sangat tegap berdiri dan asyik ketawa ceria je, sekarang da transformed 100%. atuk da lumpuh sebelah badan dan dengan sisa2 tenaga yang ada tu la dia cuba berjalan menghesot2 sambil bertongkat. Ya Allah, berat benar dugaan Kau buat hambaMu itu. atuk da semakin lemah dan perlahan.. bak kata nek wan, da dekat sebulan atuk tak makan.. petanda ke tu? berat mata memandang, berat lagi beban digalas atuk. tak larat rasanya aku tengok atuk mengheret kakinya yang da hilang fungsi tu demi dan berjumpa aku. luluh hati aku! atuk masih kenal aku dan cuba sedaya upaya berbual dan bergurau. aku sambut gurauan dia walaupun dada da perit menahan tangis. itu bukan atuk yang aku kenali dah....

aku luangkan masa 2 jam di rumah atuk dan nek wan, berkongsi ape je cerita yang ada. terkilan dan terasa jahatnya aku sebab menyempitkan masa untuk berjumpa dorang. terasa derhaka dan tak mengenang budinya aku pada orang yang besar jasanya pada aku dulu. maafkan saya atuk dan nek wan...

atuk, saya doakan dengan sisa umur yang ada pada atuk tu, atuk gembira walaupun kesihatan makin pudar. bersabarlah dengan dugaan yang menimpa dan kekuatan atuk meneruskan hidup menjadi inspirasi saya.
nek wan, ketabahan wan dalam menjaga atuk turut saya sanjungi. takde contoh terbaek yang boleh saya ikuti selain kekuatan dan pengorbanan wan dalam menjaga atuk.. terima kasih tak terhingga pada jasa dan budi yang pernah atuk dan wan berikan pada cucu ni. saya amat hargai dan takkan saya lupakan sampai mati.

pada manusia setan yang teringin sangat jadi ahli neraka tu, tahniah la berjaya menjatuhkan dan menganiaya saudara kandung sendiri sehingga dia sesiksa tu. tak mengapalah.. ragut la kesihatan dan nyawa dia selagi ko mampu demi harta yang jadi tinggalan dunia tu je. selamat mencari kemaafan dan keredhaan orang bile ko nak mati nanti! harap2 kubur ko xde masalah tak cukup tanah plak disebabkan ko sibuk2 sangat nak bertanah banyak. Gud luck evil..