Friday, January 11, 2013

Assalamualaikum w.b.t.... 2013~

11/1/13.... nice odd date number... mak mesti suka no.ganjil2 gini. nak2 kalo ada no.7. ape yang tuah sangat ngan no.tu. xde sape yang tau.. hahahaha
ahlan wasahlan 2013.. walaupun terlewat 11 hari tapi bulan ni masih baru untuk permulaan tahun.
tak banyak benda yang nak dikongsikan sebab aku da penah berjanji pd diri sendiri untuk hadapi sebarang kemungkinan dan cabaran untuk sesi tahun lepas tanpa perlu mengadu pada mr.blog. yep! i've made it. senyum ni masih terasa sampai ke telinga.. Syukur Ya Allah atas kemurahanMu dan kasih sayangMu pada aku.. dalam kelesuan memulakan awal semester lepas, aku dikejutkan dengan keputusan peperiksaan yang cukup membanggakan. terkedu dan terkesima sewaktu membaca gred keputusan tapi memang tertulis begitu. semua kegusaran n kelesuan hilang macam tu je.. susah nak percaya tapi sekali lagi podium tu aku jejaki. kali ni bukan secara solo tapi bersama orang yang sangat aku sayangi.. kita berjaya sayang!

aku tak nafikan final exam lepas, kitaorang study macam main2 je.. semuanya terlalu last minit. macam2 kejadian dan cara kiteorg study tapi yang pasti, semuanya 'last minute effort'. sminggu yang diperuntukkan utk study week, santai dan rileks je agenda kiteorg.. boleh g bersiar2, tgok movie dan klua makan. xnak sesakkan kepala dan stress, tu la moto kami. lagi satu, kiteorg cukup bersandarkan pada prinsip, 'kiteorg tak kacau orang, so back off dr kiteorg'.. semua effort utk carry marks kiteorg da berikan, ckup utk bawak 'nyawa' kiteorg utk battle di final. it's worth! mana mulut2 longkang yang sedap ngata sangat dulu? keep talking behind, then u'll face with ur own mess.


semester baru da nak mula so azam baru pon kne buat dah siap2.. no more free rider! tu yang utama. pedulik plak dengan muka kesian korg, yang penting we stick together ok baby? u r my true sidekick. saya masih student awak n awak la tutor saya.. bersabar la dengan saya lagi ye.. result sem lepas saya dedicated pada tutor yg saya sayangi.. trima kasih atas segalanya... tahniah utk awak jugak. in sha Allah, semester ni kita cuba lagi... good luck and happy new year.. sayang kamu selamanya NLR





Friday, August 3, 2012

semangat~ kembali lah. aku perlukan kamu!

Hye mr.blog.. salam ramadhan... lame dah kite tak borak2. jom borak jap nak? untung2 leh borak sampai ke sahur nanti..
hurmm.. nak stat dari mane eh? rasenye mcm tak jumpa titik permulaan, so hentam je la dari mane2 pon, bleh kan?
mr.blog.. hari ni terasa macam jemu sangat... macam tak nak berada kat satu2 tempat lame2 sangat especially dalam kelas. nape tah!
yup! BOSAN!!
since dari result keluar, aku tak rasa apa2 spark pun lagi. kalau org laen mungkin da stat panaskan enjin utk hadapi semester baru tapi aku? sumpah tak rasa pe2 pun.. buat teghokkkk!!
tak tau la pe setan da menyelinap kat hati ni sampai berjaya belai aku supaya jadi malas dan bertambah malas. terdetik rasa nak teruskan legasi azam kononnya nak terus2 menaikkan gred tp.... sekali lagi aku bertangguh. risau tu ada tapi nape aku masih tak nak mulakan pe2?? arhhhh... semangat.. datang la!!!
lebih membingungkan... rasa 'down' tu datang semula. belum pun battle dimulakan tapi rasa nak mengalah tu da menjolok2 hati.. hurrrmmmm... :(
nape eh rasa macam tu? nape terasa berkecil dan jauh hati dengan cabaran yang bakal dihadapi? bukan xpenah hadapi pe2 pertarungan sebelum ni. macam la tak biasa hadapi tahun2 baru. lebih sedap didengar, macam la tak penah jatuh! kot tertiarap sekalipun, mampu je bangun kan? tapi pe yang haunted sangat kali ni ye???
tu semua kata2 motivasi yang aku sendiri nasihatkan kat diri sendiri. setiap masa bermonolog dan rejim minda sendiri suh bangkit. at least 'ring the bell' la jugak utk aku.. tu yang pelik bile hati aku mula mengecut sekarang... nape eh?
aku ingat semuanya aku da telan dan hadam dalam otak aku tapi nampaknye belum lagi.. kata2 sinis yang penah aku dengar lbh kurang 2 taun lalu seolah menyepak2 semula aku.

" with ur previous condition, u'll gonna face with hard time.. why u so bother to challenge ur ability? u'll find urself in deep frustration when u can't handle it. trust me! ur injuries remains injuries. don't push urself"

masa nya utk membuktikan teori di atas tu da tiba ke? rasanya mungkin bakal terbukti kot kata2 insan yang arif dgn pe yg dia tau. mungkin segala2nya yang penah ada tu da hilang... semua yang penah hadir dlm hidup aku dulu, tinggal kenangan je dah. ntah ke mana hilangnye 'pride n joy' aku dalam kemahiran bermain nombor dan kekuatan aku dalam membina data dan program.. agaknye da tercicir kat tepi tebing yang rabakkan pale aku dulu kot... cisss!
isunya skrg, mampu ke aku mengejar kelompok yang memang da berbatu jauhnya tu sedangkan aku terpaksa merangkak semula? sadis betul laaaaa~

mengingatkan kekurangan ni, jiwa aku jadi lebur.. semangat pun menipis je.. terasa bodoh mengenangkan zaman kegemilangan sedangkan semua tu sejarah belaka. orang bukannya nak baca sgt teks sejarah.. yg orang berminat adalah pada fosilnya.. fosil tu jejak yang sangat bernilai. masalahnya, dalam sejarah aku, cuma tinggal 'tulisan hieroglif' yg tak jelas pada batu2 sedangkan fosilnya da hilang.. so kat mana nilainya yg sebenar???? NOTHING!!! hurmmmm..... down btul la...

semangat.. tolong la kembali. aku xnak tewas pada keadaan semasa. it;s too hurt. jangan la berjaya buktikan teori kekurangan aku tu. plezz


Saturday, May 26, 2012

am i ready?

pusing kanan.. pusing kiri.. macam susah je nak pejamkan mata ni... katil ni plak terasa sempit semacam. takpe la, just semalaman aku kat sini. nasib baik semalaman, kalau bermalam2 macam dulu, haishhh... sumpah melingas nak balik rumah. xsuka la terpaksa melanggar ikrar sendiri; "bahawasanya saya takkan menginap di 'rumah kedua' ini lagi".. tapi ape nak buat, when it's happened then its happened. hurmmmm..... naseb baik la ada orang nak pinjamkan 'menatang' Ipad ni wat peneman semalaman. hihi.. kelakar lak bile mak nak balik dan tanya soklan tipikal..
"mak nak balik ni, xpe ke tinggal sndiri?"
hehe.. mcm tak biasa lak.. kali ni bukan isu pth kaki or tangan, so jangan risau la pasal nak ke toilet. no more 'mangkuk besi' yaw! shejukkkk.... yang penting, aku da cukup besar jadinya tak mengapalah xyah berteman. Ipad pon da cukup.. hik3.
hurmmm... lain plak rasanya dok kat kawasan baru ni. bangunan pon baru dan pemandangan pon agak baru. hehe.. finally my stupid dreams come true. merasa jugak melepak di sini. ingatkan xde peluang dah.. kalo ye pun ada chance, meby bukan di floor ni kot? kat floor forensik mungkin??? heeeee... nauzubillah. buat pe la nak ke situ kn? sunyi sangat.. sejuk plak tu. xmo la buat mak abah menjemput aku dari tempat tu.. nanti pe plak kata orang kn?
kat sini pon kena hati2 memicit punat lif. mana yang alert dengan tulisan pada button2 lif, untung la. mana yang berlagak tau sangat nak turun hala kemana n main ikut pengalaman je, haaaaa... jgn terkejut plak bile terpaksa sampai ke floor yang tak sepatutnya. belajar la dari pengalaman orang.. oh ye, dari floor ni, boleh nampak sekolah clifford! kenangan tu weyh...
hopesfully, ni kali terakhir aku jejak kaki ke sini.. bukan tak awesome tempat ni, awesome n nampak canggih tapi kredibiliti terjejas kalo terpaksa ke sini lagi. bia la reserve pada orang yang betul2 memerlukan katil di sini. pada aku, berehat di rumah da cukup baik. meby kena pertimbangkan smula nak bawak nedbulizer tu balik umah or kumpul duit sndiri, beli dan letak dlm bilik, then tak payah la nak susahkan sape dah. mcm budak2! debu sket, batuk.. kena hujan sket, demam.. bosan macam ni. badan je sihat mcam badak tp dalaman, semua lemau.. teghokk!!!!
pe yang berlaku memang mengajar sangat2.. plez appreciate what i have now. be frank, enjoy and full of satisfaction. senang mulut kata tak takut mati tapi bile Allah tahan sekejap je dari bagi aku nafas td, da terasa sakit sangat.. terasa terkapai2 nak mengejar nafas sndiri dan hanya Allah tau betapa aku nakkan udara tu semula...
bile agaknye semua ni nak berakhir? susah jugak nak mengawal diri dr jangan terbatuk dan jangan demam.. bukan kerja aku smua tu nak elak2.. hurmmm..

am i ready to leave? yet still under big question mark.... gudnyte everybody. may we find our peace.



Sunday, April 15, 2012

go mestech go.. aummmm!!

congrates.. congrates.. congrates...
berkalung2 tahniah buat team2 suka mestech yang berjaya merangkul medal di sukan MFI tadi.. kita dah buktikan kita tak berapa "sayo" sangat dah bila berjaya jugak menggenggam medal dari game2 yang dipertandingkan...
mini sukan mestech (sebab jadi tetamu mfi je kan...) kali ni agak mengimbau kenangan sukan mestech tahun lalu. kali ni berbeza 360darjah betul! kalau dulu bergelar atlit yang terkinja2 di tengah padang dan gelanggang, kali ni cuma bersama botol kosong dan vuvuzela... hihi.. da bertukar jadi penyokong la plak dah.. ada unsur2 kesian ke di situ? naaaa~ bangga beb! lagi seronok berada di luar gelanggang, menyorak dan bagi sokongan pada kawan2 lain. masanya da sampai utk berada di samping gelanggang sahaja bukan bersama2 dalam gelanggang dah. kena sedar diri jugak kan. orang lain yg lebih layak ada utk mengisi kekosongan dan menguatkan pasukan. sebagai kuda tua, da tiba masa masuk bangsal dan berehat. kecederaan lepas bersukan tahun dulu, masih terasa2 sampai sekarang.. so memang kna sedar diri la da... hahaha
pada aku pendirian tetap sama.. ye aku bukan top player dah macam dulu tapi aku suka kekalkan gelaran 'TOP' tu dimana2.. sekarang aku terasa nak jadi "top supporter and cheer' plak dah. syok gak uh! yearhhh.. da ade 'game' baru.. hahahaha
guys.. pada yg belum pernah mengetahui dan merasakan kehebatan dan kehangatan berada di gelanggang kssu, welcome! kalau merasakan kami tak patut mengenakan sorak bersaiko pada lawan, nah... korang rasakan la nnt disaiko bila tiba di sana.. kami bukan mengugut tapi inilah hakikat. ada sebab bile kami digelar senior. mknanya kami agak berpengalaman dan pernah merasai kesakitan diceceh dari segi mental. korang tak berani nak rasakan disaiko oleh kami? well.. selamat berseronok bila tiba di sana nnt.. kami mendoakan yang terbaik utk smua...

tahniah sekali lagi kepada smua.. go mestech go.. aummm!!!

Thursday, March 15, 2012

hold my hand ~ for the rest of my life..

macam kenal je tittle kat atas kan? familiar sesangat pada peminat phase kat atas tu.. phase ke? bukan tajuk? hihi... kalo rase handal sangat, cari la sendiri.. heu3.

awal pagi bebenor aku ngejutkan blog ni.. naseb la.. ni la bahananya kalo aku tak tido lagi. bukan sesaje tak nak tido tapi sedikit pengorbanan kena dilakukan demi hari esok.. (last minit call!!!! hahahahahahaha...padan muke).
pagi2 ni aku tak sorang.. mujur la ramai lagi yang jadi burung antu. (melakukan 'pengorbanan' yang sama demi kebahagian esok.. hahahahaha lagi). kalo tinggal sesorang, sori la aku nak bertenggek lagi sekarang. thanx pada yang masih bernyawa dan menemani aku di dinihari yang hening ni..

berbalik pada tajuk entry pagi ni, hati ni agak tersentuh pada tajuk kedua tu. ye la, sunyi2 mcm ni, baik la nyumbat telinga dgn headfon. saje2 je nak menghiburkan hati. kompilasi lagu da disusun dan ready untuk diputarkan aje. singgah je lagu tu dipendengaran, hati tiba2 terusik... terusik dek kenangan lepas. ada sentimental value dari lirik lagu ni. ada harapan yang terputus ditengah jalan dan menyebabkan intipati lagu ini hanya tinggal lirik sahaja. bukan nak menyesal dan mengenang pe yang dah lepas tapi ada sesuatu yang telah terbukti disitu.. kita hanya merancang tapi Allah pemilik segala register plan. kita dah cuba yang terbaik tapi da termaktub, jodoh dan usia hubungan tu bukan milik kita.. aku tak menyesal walaupun da macam2 kita lalui. harapnye pihak lagi satu pun sama la juga.. aku sangat menghargai peluang yang pernah diberikan. life goes on kan?? let it bygone be bygone ok mr.AA.. mungkin ada hati lain yang lebih layak untuk menerima, menyemai dan terus subur untuk cinta dan kasih sayang awak tu, insyaAllah. tak payah tanya keizinan saya dalam awak mencari cinta sebab restu tu memang sentiasa ada. teruskan mencari..

aku bahagia dengan hidup aku sekarang dan jangan risaukan tentang kehidupan yang aku ada sekarang. i'm so grateful to be awarded with somebody that sincere to have my love and willing to share all her heart and life with me. aku tak keseorangan dalam mencari kebahagiaan dan cuba jejak kejayaan tu. dia sentiasa ada bersama aku dan kasih sayang Allah pun masih aku rasa sampai sekarang.

biar la kenangan tu jadi sejarah.
kehidupan yang ada terbentang hari ni cuba aku cuba percaturan yang terbaik.

buat hidup aku yang baru~
awak.. hold my hand ~ for the rest of my life.. saya nak bersama awak selamanya..

p/s: boleh kan?

Saturday, March 10, 2012

sahabat...~

apa beza kawan, rakan, teman dan sahabat?
pada aku maksudnya hampir sama iaitu seseorang atau beberapa individu yang tiada pertalian darah yang berada di samping kita untuk menjalani hidup ni bersama. tak kiralah berapa umurnya, jantinanya, bangsanya; asalkan kita saling mengenali, cukup la sebagai mendefinisikan ikatan itu. tanpa kita sedar, dari kita lahir sampai la umur yang ada sekarang, koleksi 'kawan' itu mungkin da menjangkau ribuan.. ye lah, bape ramai dah kite kenal manusia laen selain adik beradik sendiri.. klisenye kite akan sebut.. 'kawan aku tu...', 'rakan kelas dulu2..' pe level status kawan ni? pernah dengarkan pepatah ni; "kawan tu masa berada".. habeh bile kite dah tak berada? mane dorang pegi?? amacam.. best tak ada kawan?

teman, macamana plak entrepretasinya? sape plak sahabat?

malas la nak bagi definisi teman ni.. xde la best sgt jadi teman pd seseorang.. pe yang kita semua dambakan adalah.. SAHABAT. susah oo nak cari manusia yang kite boleh jadikan sahabat. nak berkenalan dan berkawan tu senang tapi nak naikkan iktiraf tu jadi sahabat, aduuuuu sikit punya susah beb! takat nak menyakitkan hati kawan, carutkan aje dah leh gaduh besar dan putus kawan. tapi ngan sahabat ni, carut2 dan bertumbuk pon belom tentu dapat retakkan ikatan persahabatan apatah lagi memutuskan. macam tu sekali tingginya persefahaman dan kasih sayang sesama mereka. elemen penting yang ada dalam ikatan ni, KASIH SAYANG. tu sebab ade gak pepatah utk sahabat; " sahabat ibarat sebutir permata di tengah padang pasir; sekali terjumpa, digilap, dicanai sehingga berkilat dan disimpan sebagai harta yang tidak ternilai harganya" haaaa... macam tu sekali nilainya seorang sahabat disisi kita. dah kite anggap mahal macam tu, tak sayang ke???

persoalan yang perlu kita jawab bila nak ada sahabat: mampukah kita jadi seagung itu pada manusia lain? mampu tak kita menjaga perasaan, zahir dan batin seorang sahabat tanpa mencalarkan walau segaris luka sehalus lembar benang di hatinya? mampu tak kita memelihara maruah dan keselamatannya walaupun hebat dikacaugugat oleh anasir luar? mampukah kita pertahankan pertalian agung itu dan menjadi sahabat sebenarnya dan bukan sekadar pada nama? ikhlas tak dengan nama Allah, kita dalam berkongsi kasih sayang dan segalanya yang ada dalam ikatan persahabatan tu? mampu tak kita berlaku adil dalam bersahabat?

mampu tak???

jangan salahkan sesiapa jika sahabat mula menjauhkan diri..
jangan bertanya kenapa ikatan tu mkin pudar..
jangan bersedih sekiranya simpulan itu dah mula longgar dan akhirnya terlerai..
sebab.. kalau kita jawab MAMPU pada semua soalan di atas,
maka kepedihan dan kesedihan takkan berlaku...

pada diri aku yang serba kekurangan ini, jawapan MAMPU itu hanya boleh aku janjikan dengan InsyaAllah...  aku cuba buat yang terbaik demi persahabatan yang aku simpulkan talinya. maafkan aku jika ada yang merasakan simpulan aku terlalu kuat sehingga meleraikan simpulan orang lain... semuanya kerana takdir yang menemukan aku dengan insan itu...

p/s : utk awak, jadi sahabat saya sampai ke akhirnya ye?

Tuesday, March 6, 2012

tu diaaaa.. bila ayam jantan mula berkokok.. (jantan ke???)

aigooo.. perang taip2 da bermula.. jeng jeng jeng....
(eh nak gelak la sket sebagai permulaan kalam.. hihihihihihihihi....)
emosi hangin satu badan dek kepenatan dan perpeluhan akibat mengangkat hampir 20 gelen air dengan baldi, terubat sket lepas bukak laman sosial cyber ni.. hik3.. perang mulut sambil menaip?!! what the.. tuuuut!
definisi spark perang pada pendapat saya yang xreti langsung pasal akta2 dan undang2 ni, senang je..

" bile ada yang memulakan statement yang menuju atau menghala kepada individu tertentu secara sengaja atau tidak sengaja tu dan mendatangkan rasa tidak senang hati dan menaikkan amarahnya lalu menyebabkan individu terbabit menyerang balas dengan apa jua cara, maka cetusan perang la tu.. sekian definisi dari nhatfiction.hepisokmo" (pandai2 je aku.. hahahaha... i like!)

ohooo... pandai lak nak marah2 dan meletup ye En.Selalumerasakandirinyabetul? nak tanya sket, nape nak membuak2 marah tu ye? terkena batang hidung sendiri ke? ataupun lastikan melantun tepat kat spek google kau? pecah tak? hihi...

encik.. kalau terasa tak mampu nak menahan geli, jangan la sengaja2 angkat ketiak tu suruh orang geletek. kalau kita tak mulakan, takkan la orang sengaja2 nak ketuk kita semula. haaaaa.. kire adil la tu kan? kite memberi, orang terasa.. orang mengetuk kembali, kite plak sakit kepala... best tak pantun mek jemah??? hahahaha (da jadi johan lak aku.. ah kesah plak.. hahahahahahahaha)

sessi berbalas status di laman sosial tu mmg menggelikan hati. banyak jasa beb! aigoo... ikhlasnye buat keje selame ni ye sampai perlu diingatkan tahap jasa tu.. BESAR tau.. jangan lupa!
encik... kami tak pernah lupa jasa baik yang besar tu... sampai mengamuk2 aku dulu tau disebabkan jasa kau tu. la ni pon xleh lupa.. ni nak habaq kat hang.... hamboih la! nyampah lak tengok dia dok ngamuk2 sakan.. siap mengarut tah bende2 lagi.. naik habeh nama puak2 pembangkang tu kat wall.. da besar sangat la tu leh bersekongkol ngan puak "main bontot" macam tu?! phuiii!!!

kalau orang mcm tu la yg jadi idola kau, hurmmmm.... no wonder la beb macam tu kepimpinan ko.. kepimpinan cakap je lebih dan besar sampai sanggup menggadaikan nationality kau.. kepimpinan yang tetap pertahan benda yang salah dan kepimpinan yang munafik sbb mungkir janji aje kejenye... elok la tu encik.. ramai sangat la penyokong kau sampai nak bawak jentera yang xde kena mengena ngan environmen politik semasa.. maen2 pondok2 tapi ajak sekampung maen skali.. haaaa..pandai~ nak tepuk sket la.. plapplapplap.. phuii..

kat sini skali lagi aku nak cakap.. AKU MEMANG TAK PUAS HATI NGAN KO ex-VP... aku bukan jaguh nak taip2 je.. kalo setakat nak bersemuka, aku leh je bertentang muka n mata.. tang mana tak puas, meh kite bercerita. ko ni mmg kena sedarkan sket.. nampak sangat hanyut nye.. kalo ade yang tak paham, meh akak pahamkan... akak bagi lesson free je nnt. tolong bayarkan air dah la..

p/s : jgn tau berkokok je.. pastikan kokok tu buat manusia terjaga. ingat tu

Friday, February 24, 2012

kau pergi jua~

innalillahiwainnailaihirajiun....
Lebih kurang jam 3 pagi pada 23hb.Feb.2012, aku dah pun kehilangan seorang insan yang sentiasa menang dalam hati aku. Selepas setahun lebih menanggung kesakitan, akhirnya atuk@ aki bedul pergi meninggalkan kami semua. Aku terkedu seketika demi nak mengesahkan sms dari abah yang masuk awal pagi kelmarin. Atuk dah xde.. aku ulang memo pada sms tu, "atuk dah xde? siyes??" takkan la abah nak main2 plak.. so betul la berita tu. janji mesti aku kotakan. aku takkan terkilan lagi. gegasan balik untuk melawat untuk kali terakhir mesti aku buat. menziarah atuk perkara paling penting berbanding apa2 majlis pun. maafkan aku sahabat2 semua.. aku dan yana tak dapat bersama korang semua sbb kasih sayang dan hormat aku pada atuk melebihi segala2nya.

perjalanan balik dirasakan agak lama dek kesesakan biasa di KL ni. tapi harapan untuk sempat sampai sebelum atuk dikebumikan memang la tinggi. walaupun ada sedikit terkilan sbb tak sempat jumpa buat kali terakhir tapi sekurang2nya aku mmg da jumpa atuk sblm ni.. pada aku he still the same even dalam kesakitan. bukan nak jadi kejam tapi pada aku, biarlah atuk pergi dari terus menanggung kesakitan yang susah nak jumpa ubatnya tu. atuk da boleh berehat sekarang... kenangan2 bersama atuk dan wan berlegar2 je dalam fikiran dan bibir ni tak teragak2 langsung bercerita kisah2 kiteorang dulu.. share la dengan saya ye awak, cuba lah kenal atuk yang saya sayangi ni melalui cerita2 saya.. he's my man..

walaupun aku tak sempat nak tengok wajah atuk tapi susuk tubuh di sebalik kafan tu memang aku kenal. tubuh yang tegap suatu masa dulu tu la yang sentiasa menemani aku dan tak lokek tenaga buat apa kerja sekalipun. begitu jugak sikap ceria dan pemurahnya buat aku gembira dan terasa memang aku ada atuk yang sebenar. dan aku yakin, disebalik kafan tu jugak, wajah atuk mesti setenang dia sedang tido.. atuk, saya mengalirkan air mata disaat jenazah atuk lalu didepan mata saya kelmarin bukan kerana saya sedih dan meratapi atuk tapi kerana saya tau sekejap lagi terputus la hubungan kita dan kita dah dipisahkan antara dua alam. saya rindukan atuk dan terdetik rasa terkilan sbb tak sempat menyentuh atuk sblm atuk dikafankan. saya pun tak sempat nak bacakan yassin di sisi atuk dan bersama2 menemani atuk sblm atuk dikebumikan. atuk, rasakanlah kehadiran saya di tanah kubur atuk sebab saya hadir mengiringi bersama ke stesen terakhir dunia atuk tu. tu je la tanda penghormatan saya buat kali terakhir buat atuk...

atuk, tenang la di sana. kami di sini tak meratapi atuk supaya atuk tak terseksa. kami tetap merindui atuk dan kenangan kita sentiasa subur di hati. jasa dan kasih sayang atuk tak pernah saya kuburkan. nama atuk sentiasa meniti dibibir. begitu jugak dengan wan. korang berdua terlalu hebat di mata cucu ni. terima kasih pernah menjadi atuk saya sehingga saya buang perkataan 'sedara' dan meninggalkan hanya ATUK pada panggilan tu. kasih sayang yang diberi bukan sekadar dari atuk sedara tapi seperti atuk sebenar... saya xkan lupa tu atuk. doa saya xkan putus buat atuk.

buat manusia yang berhati setan tu, harap perasaan puas dan kejayaan tu berada dalam genggaman dan menyelubungi hati.. mangsa yang dituju dah pun penat berperang dengan 'hantaran' ko. amek la seberapa banyak pun harta yang dihajatkan tu dan kami doakan ko pun dapat menghembuskan nafas terakhir semudah atuk.. aku cabar! bersahabat la dengan iblis tu puas2 dan moga2 iblis tu dapat ajar ko cara nak ngucap nnt. oh ye, sediakan tanah banyak sikit tau nnt, takut xcukup. wasiat la pada ahli keluarga yg laen. takut nnt mengaibkan diri sndiri plak sbb tanah xcukup 3 tan nak kambus ko. gud luck!

atuk, saya tetap sayangkan atuk dan merindui atuk selamanya.. Al-Fatihah

Sunday, January 8, 2012

dear.. plez be fine... :(

"sakit..."
Ya Allah, pedih nye la hati aku bile baca dan dengar keluhan menyebut perkataan tu. terasa useless sangat2 bila tak mampu nak meredakan kesakitan yang ditanggung. kekangan jarak jauh macam ni lagi la memburukkan keadaan. tu sbb la aku marah sangat ngan katun doremon... *malas dah nak cakap pasal kucing biru tu*
kalau la jarak tu sekadar 120km, aku henjut gak savy tu malam2 gni demi nak redakan kesakitan dia tapi nak buat macamana.. memang sah2 setengah hari masa diambil nak sampai ke sana.. hurmmm, terasa failed sangat2...~
aku tau mesej2 memang tak lut bile terkena situasi mcm ni. memang tak mampu pun nak mengurangkan apa2...  haduiii... tambah lagi point ke'failed'an aku..
awak.. saya tau awak sakit dan untuk pengetahuan awak, saya pun turut rasa pe awak rasa sekarang tapi saya tak berdaya... i wish i can be there to make u feels better but i cant.. plez forgive me.. saya doakan awak cepat sihat sebab saya betul2 nak jumpe awak dah. bagi saya masa 2 hari je lagi then we be together again. plez get well very soon... saya nak hari2 awak sihat dan gembira.
awak.. jaga diri baik2 tau. saya tak nak jupe awak dalam keadaan awak n saya tak sihat. terjejas btul rasenye.. saya sayang awak dan saya nak awak sayang saya jugak.

LR, tolong la sihat sbb bile awak sihat, saya sihat jugak..

p/s : i love u more if u healthier than me..

Thursday, January 5, 2012

bye 2011, welcome 2012~

berakhir la sudah tahun 2011, tahun yang agak keramat buat aku sebab nombornye yang cantik tu.. cantik la sebab sekian lame aku tunggu 20.11.2011 (sebut doploh sbelas, doploh sbelas), akhirnya bertemu jugak. hihi.. sebenarnya ada harapan yang pernah disimpan dari dulu lagi tak berjaya dikotakan pada tarikh keramat tu. tarikh yang boleh jadi kenangan tapi da terlepas pon.. ah kesah plak! nombor je kot?! pe la sangat.. lagipun kita hanya merancang tapi Allah pemilik segala keputusan. life goes on gak, hihi!

ermm... secara ringkasnya pe yang dah berlaku sepanjang 2011, ermmm.... aku berada dalam semester 2 & 3 la dah. terasa serba lengkap dah. permulaan tahun 2011 dimulakan dengan bermulanya khidmat si savvy kat aku. haaaa.... ibu segala permulaan la tu. (bape banyak mula daaa...) however, that was the most awesome present dari parents untuk aku dan akan aku kenang sampai bila2. thanx mak n abah! 

2011 was the love year for me! say what??? yup! it was the beginning of love story dan disepanjang berada di 2011, hati aku tak pernah kemarau dari rasa sayang dan rindu. tak tahu dari mana mulanya rasa macam tu tapi hakikatnya mmg ia berlaku. prinsip 'live my life' yang aku pegang selama ni memang betul2 berlaku. rite now, my life is more alive colored by love air.. suka, duka, ketawa, menangis, gurau, senda dan beberapa perkataan berlawanan yang laen jadi warna2 dalam hidup aku sekarang. kehadiran dia bukan sekadar mengisi kekosongan tapi membawa sejuta kebahagiaan untk aku. dia berjaya bukak hati aku untuk buang jauh semua persepsi negatif tentang subjek yang aku anggap asing memandangkan aku bukan dari aliran ni... ironiknya, aku boleh buat! terima kasih krn prcya pd kemampuan aku dan terus jadi faktor penggalak aku. sape ye orang yang aku sebut2kan ni? it's u LR.. 

dalam 2011 jugak bermacam2 xtvt yang dah aku buat bersama. tak keterlaluan kalau aku katekan, 2011 pemula segala aktiviti berduet kami, since smua org da nampak aku sntiasa dengan dia, so kebanyakkan xtvt, orang pasti nampak aku dgn dia juga. hihi.. best couple la katekan. tahun 2011 boleh dikatakan tahun aktif utk kami berdua. dia pun ada kenangan manisnya jugak.. jadi ahli JPM la antaranya. aku tumpang bangga dengan kejayaan dia tu. she deserved it. tahun tu jugak tahun kiteorng bersukan KSSU dan dabel joy sbb aku dan dia tetap bersama. pe lagi eh? owh, aku jugak diberi kesempatan jadi OC untuk orientasi bebudak baru and it was an awesome moment! terima kasih atas peluang yang diberi, sayang... sebenarnya banyak lagi aktiviti bersama tapi biarla aku dan dia je yang simpan dalam lipatan kenangan kiteorang...

dan penutup yang terindah tahun 2011 adalah datangnya daripada limpah kurnia kasih serta rahmat dari Allah yang tak pernah surut kepada hambaNya ini dan disertakan dengan himpunan kasih sayang yang terindah dari si pemberi kasih dan jugak dari ahli keluarga yang abadi di hati. aku berhak tersenyum pada kali ini... alhamdulillah, akhirnya podium itu aku berjaya jejak.. terasa tak cukup dengan ucapan terima kasih pada si dia yang bertungkus lumus mengheret aku skali dalam rally final tu. segalanya terasa berbaloi... terima kasih sayang, love u infinity.. sem depan kite buat lagi ye?

maasalamah ya 2011.. ahlan wasahlan wamarhababikum ya 2012...

azam aku mudah je.. teruskan legasi azam2 yang lepas dimana aku yakin tak semuanya berjaya aku capai. Doa aku untuk tahun baru ni moga2 Allah sentiasa bersama aku lagi dan sentiasa mendengar doa2 yang aku panjatkan. aku teringin skali lagi jejak kat podium tu but next time, aku nak jejak bersama2 dia, insyaAllah.. harapan aku jugak semoga kasih itu tak pernah putus dari dia dan akan terus menyayangi aku. bolehkan LR?

2012, here i come. be nice to me...




Tuesday, January 3, 2012

bila manusia jadi setan..!

astaghfirullahala'zim..astaghfirullahala'zim..astaghfirullahala'zim.. ampunkan aku Ya Allah sekiranya aku mula lalai dan leka. sesungguhnya aku hanya hamba yang lemah dan tak lari dari kekhilafan..

sebenarnya aku nak marah sangat masa tulis entri ni. perasaan marah bercampur2 dengan sedih, kecewa dan patah hati. aku tak paham nape manusia ni mudah sangat lupa daratan. bila berkisarkan kisah pangkat, darjat dan harta, semua jadi punah.. keluarga jadi pecah belah, masyarakat berkecai2 jadi macam bukit kna bom. semuanya sebab apa? sebab nikmat dunia la! syurga dunia ni la yang jadi rebutan sampai berperang2 sedangkan yang kekal abadi kat sana xde sape nak amek peduli sangat. ni la akibat daripada Islam hanya pada IC dan keturunan. kopiah songkok atas pale pon mudah2 je jatuh ke tanah dan dihenyak2 dengan kaki.. kecewa betul aku!

kelmarin aku jadi saksi pada kisah tragis mangsa ketamakkan orang. da lame aku nak datang melawat tapi dek kekangan masa, baru skrg aku berkesempatan ke rumahnya. seribu kemaafan aku pohonkan pada insan ni yang terlalu hebat dimata aku. budi yang penah dia curahkan, xkan dapat aku balas sampai bila2 pun. orang yang aku panggil aki bedul@atok ni aku pernah iktiraf dia sebagai lelaki gagah. yup! nak tau nape? tahap kecergasan dia melangkaui orang muda2 sedangkan ketika aku kenal dia lebih rapat, umur da cecah 70-an. sumpah gagah! masih larat buat macam2 kerja dan merayau serata2 alam lagi. orang laen kalo da cecah umo 65 ke atas, semua da pencen dan nak rhat je tapi atuk n nek wan tak... dorang sedaya upaya dan selagi ada kudrat tu la dorang teruskan bekerja. kagum betul aku pada kesungguhan dorang dalam menjalankan tugas. dedikasi dan keikhlasan bekerja yang dorng tunjuk masa dalam megaforce security betul2 buka mata aku. aku jadikan dorang idola veteran aku tau... aku adore kebolehan atuk yang fasih berbahasa cina dan tamil tu. dia xpandai membaca da menulis tapi tu lah kelebihan yang Allah bagi pada dia, terang hati dan cerdas minda. aku sendiri yang belajar sampai ada diploma, cakap melayu pon trabur lagi. malu derr.. atuk dan nek wan jugak tersangat la pemurah dan tak lokek pon dengan aku. panggilan cucu tak penah lekang dari bibir dorang memperkenalkan aku pada sape pon walaupun aku hanya cucu pada pangkat sahaja.. banyak da kenangan masa dia sihat yang aku share bersama..

tapi sekarang atuk da tak macam dulu.. tak segagah dulu dah. bergenang air mata aku bila bersua semula kelmarin. atuk da berubah sangat2.. da pudar sinar ceria walaupun dia cuba tersenyum. alhamdulillah dia masih ingat aku dan jae. "cucu atuk da datang.." terkedu aku bila berdepan dengan atuk yang dulu sangat tegap berdiri dan asyik ketawa ceria je, sekarang da transformed 100%. atuk da lumpuh sebelah badan dan dengan sisa2 tenaga yang ada tu la dia cuba berjalan menghesot2 sambil bertongkat. Ya Allah, berat benar dugaan Kau buat hambaMu itu. atuk da semakin lemah dan perlahan.. bak kata nek wan, da dekat sebulan atuk tak makan.. petanda ke tu? berat mata memandang, berat lagi beban digalas atuk. tak larat rasanya aku tengok atuk mengheret kakinya yang da hilang fungsi tu demi dan berjumpa aku. luluh hati aku! atuk masih kenal aku dan cuba sedaya upaya berbual dan bergurau. aku sambut gurauan dia walaupun dada da perit menahan tangis. itu bukan atuk yang aku kenali dah....

aku luangkan masa 2 jam di rumah atuk dan nek wan, berkongsi ape je cerita yang ada. terkilan dan terasa jahatnya aku sebab menyempitkan masa untuk berjumpa dorang. terasa derhaka dan tak mengenang budinya aku pada orang yang besar jasanya pada aku dulu. maafkan saya atuk dan nek wan...

atuk, saya doakan dengan sisa umur yang ada pada atuk tu, atuk gembira walaupun kesihatan makin pudar. bersabarlah dengan dugaan yang menimpa dan kekuatan atuk meneruskan hidup menjadi inspirasi saya.
nek wan, ketabahan wan dalam menjaga atuk turut saya sanjungi. takde contoh terbaek yang boleh saya ikuti selain kekuatan dan pengorbanan wan dalam menjaga atuk.. terima kasih tak terhingga pada jasa dan budi yang pernah atuk dan wan berikan pada cucu ni. saya amat hargai dan takkan saya lupakan sampai mati.

pada manusia setan yang teringin sangat jadi ahli neraka tu, tahniah la berjaya menjatuhkan dan menganiaya saudara kandung sendiri sehingga dia sesiksa tu. tak mengapalah.. ragut la kesihatan dan nyawa dia selagi ko mampu demi harta yang jadi tinggalan dunia tu je. selamat mencari kemaafan dan keredhaan orang bile ko nak mati nanti! harap2 kubur ko xde masalah tak cukup tanah plak disebabkan ko sibuk2 sangat nak bertanah banyak. Gud luck evil..

Wednesday, December 28, 2011

piu dan podium itu~

boleh tak kalau nak tersenyum lagi? ^_______________^
haaa... lebar kan senyuman katak tu.. hik3... bukan pe, xdapat nak mengekspresikan senyuman yang real kat sini. pakai ikon jadila. nape nak senyum lebar2 gitu? hihi... gembira la punye pasal asyik je~ eh, mcm kenal je gaya cakap tunggang tebalik ni.. hehe. yup! aku still dalam mood hepi, bersyukur dan macam kurang percaya. dek disebabkan kurang pecaye tu la aku skali lagi memiangkan diri bermain dengan e-citie. kali ni dengan lebih jelas dan besar 'font'nya berbanding skrin enset je... alhamdulillah kenyataannya masih begitu dan tiada perubahan. tak payah nak cubit dan lempang pipi untuk kepastian aku tak mengigau dan itulah keputusan final aku yang lepas..ALHAMDULILLAH, TERIMA KASIH YA ALLAH! podium 3.0 pointer yang aku intai2 di entry aku yang lepas, akhirnya berjaya aku jejaki. biar pun dan setinggi mane but.. i made it! besar sangat maknanya pada aku yang sekadar underdog ni. dengan keputusan macam tu sekaligus meletakkan aku dalam CGPA yang selamat berbanding sem lepas yang tergelincir sket dan da cecah RED alert. phewwww lega!

dalam keadaan terkapai2 nak memahamkan setiap satu maksud pada nota, aku bertuah sebab ada yang sudi berada di sebelah untuk ajar, pupuk, bimbing dan buat segalanya untuk aku paham pe yang aku belajar. merata tempat kiteorang jelajah semata2 nak bagi aku belajar dalam selesa dan gembira. macam2 warna dalam nota yang dipetakan khas untuk aku... thanx God, it's work for me. terharu dan kagum betul aku dengan kesabaran dia nak gilap aku yang sedia berkarat ni. budi yang tak akan dapat dibalas dengan apa jua bentuk bayaran sekalipun! result kali ni la hadiah dari aku untuk 'sifu' aku yang tersayang tu dan untuk semua ahli keluarga aku..

mungkin pada orang laen kalau setakat banyak tu je, apelah sangat nak digembirakan tapi pada aku tak! cecahnye aku pd angka tu petanda aku da hampir pulih.. aku xde la bangang sangat lepas injured tu sampai ade yang memandang rendah pada kemampuan aku nak guna otak aku smula. sebenarnya terapi yang korang guna dulu tu xbest langsung.. tu pasal la aku ngamuk masa fisio. tu baru tengok2 kertas n gamba je da sampai aku ngamuk dan sakit pale. so skang takyah fisio2 dah sebab aku da ade physiotherapist aku sendiri. insyaAllah dia boleh bantu aku. dengan kasih sayang, kesabaran dan beribu cara dia nak 'training' otak aku pelan2, aku yakin aku boleh buat. aku harapkan usaha aku dan dia berbaloi dengan adanya izin Allah..

awak LR, macam saya cakap kat atas, tak ternilai sumbangan dan bantuan yang awak hulurkan. tak mampu saya nak sain mana2 cek demi nak bayar segala penat lelah awak. boleh tak agaknye kalau saya teruskan menyayangi awak sampai bila2 pun? boleh tak saya bersama awak sampai tiada noktah sekalipun? infinity la maksud saya.. boleh tak??? awak, terima tak keputusan hasil dari ajaran awak tu sebagai hadiah? awak berjaya polish piupiu awak ni tau.. awak patut berbangga dan letak dalam resume : "antara kejayaan yang pernah dicapai - mengajar si injured otak sehingga berjaya capai target.. subjek medic tau. ingat senang ke?!" haha... terima kasih sifu! sayang dan chenta sifu saya sampai mati.

buat famili yang tersayang, terima kasih atas dorongan yang tak pernah putus, ni pun dikira hadiah dah untuk smua... sem depan aku cuba lagi, insyaAllah! ^_______________^

sekian la entry gembira+tak pecaya+tapi pecayalah+terima kasih yang tak terhingga.. akhirnya podium itu piupiu berjaya panjat. nnt kite panjat same2 ye sifu?

p/s : infinity love~ LRNH

vacation!

ahaks! lambatnye nak update blog kali ni kan? xde mase derr. nak taip2 je terus ngantuk. berblog dalam mimpi je la.. hehe. nak cite pe tadi eh? owh.. pasal vacation ke penang ritu..

my first comment : AWESOME!

memang awesome beb.. bukan setakat je penang je, percutian kali ni ibaratnya 2 in 1. perak & penang.. hahaa.. nak namakan double PE-vacation la. PErak dan PEnang! tapi khususnya di perak tu Taiping la.. hihi. doa dah dimakbulkan.. Syukur Ya Allah~

perjalanan dari pahang secara solo ke taiping yang mengambil masa hampir 6 jam la jugak tak terasa penat pon.. macam jalan2 cari makan je. hik3! tol kemunting/taiping tu jadi kemuncak segala perasaan yang terpendam sepanjang cuti ni. awak, here i come!!! terasa senyum sampai 360darjah keliling kepala lepas nampak orang yang ditunggu da sampai nak menjemput saya. assalamualaikum rindu~ phewwwww.. lepas semua beban rasanya bile dapat jupe, dengar dan bau orang yang saya rindu sangat tu. hurrmmm... ahh! haaaa... tu bunyi lega yang amat sangat la tu.

2 hari 2 malam di taiping memang seronok. merata2 gak aku dibawak berjalan. ade la satu dua tempat lagi xdapat g tapi takpe, save the best for the last la.. laen kali datang lagi kannnnnn... hihi. tempat melawat tu xde la penting sangat.. berada di sisi tu yang jadi keutamaan! terima kasih tuan rumah yang bawak saya balik kg dan jenguk2 kg awak.. nnt kte g kelah2 tau.. teringin gak nak jejak kaki ke tempat yg awak suke sangat tu.. hik3.

lepas 2 hari berseronok2 kat taiping maka perjalanan seterusnya diteruskan. yup! let the vacation for 2 begins... lebih kurang 2jam je masa di amek utk smpai ke jambatan P.Pinang. hahaha.. at last! berjaya jugak kite melalui jambatan ni secara berduet ye awak. Arahan pertama, ke komtar. dun wori beb.. pasti cecah gak komtar tu nnt, pecaya la.. haha. terbukti la kiteorng mmg terbaek sbb berjaya smpai dan siap parking lagi tau! lepas parking kat komtar, kiteorng pakat naek beca g pusing2 bdr penang smpai ke padang kota lama. sumpah macam pelancong.. kui3. eh mmg pelancong la kan? domestik pon dikira pelancong gak.. ingat omputeh je ke leh naek beca?? kesah lak haku! haha. lepak2 padang kota lama smbil tunggu boss. damn so gud kna angin laut. orang pon ramai.. mmg la sbb ahad! mcm2 kerenah manusia leh tengok. tapi kerenah ramai yang bangang tu da tentu la ada. mentang2 la laut tu luas, tong sampah kat blakang bontot pon da xnampak.. elok sngat la perangai buang2 smpah ke laut camtu. makbapak same je.. bangang! da puas lepak maen angin, kiteorg pon grak smula ke komtar. naek beca lagii... kali ni rombongan cik kiah la plak. mane muat nak naek 3 org 1 beca kan... hehe. sblm makan, smpat la naek 2st avenue sat nak beli tiket wayang utk mlm esoknye. MI-ghost protocol la beb. hahai! lepas pekena piza sedas, maka kiteorng pon balik le ke umah di lebuh gat macallum.. penat2 dan rehat2 la smbil layan merlin 4 malam tu.

1st day,

seawal pagi lagi kiteorng da bangun dan besiap.. miss jay nak training driving! hehe.. puas jugak la kiteorng menahan cuak sebab 1st time melepaskan tuan pnye kete tu drive sendiri. hahaiii.... sabar je la nak training orang ni. Alhamdulillah, sampai jugak ke destinasinya. lepas hantar ke kolej, kiteorng balik berehat je.. lek luu... kiteorang tak g mane2 pon 1st ni.. lepak umah je sambil melepaskan rindu dendam dan berehat secukupnya. maklumla, malam tu nak tengok 'gambar' MI-ghost protocol lak. kan tiket da beli... yg pnting sblm layan 'gambar' malam tu, kiteorng menggila dulu kat arcade. tu diaaa.. miss jay pon tnjuk bakat maen pool! lantak la.. janji hepi. habeh tengok gambar, kiteorang balik dan melantak megi smpai kul 2 pagi. haaaa.... bagus kan? hihi.. tu smua lapo pnye pasal. lepas melantak, tido la plak...


2nd day,

so aktiviti berjalan2 bermula lepas hantar cik pensyarah, miss jay ke kolej. matlamat utama nak trained miss jay untuk drive ke tmpat keje berjalan lancar.. setel je bekpes, BUKIT BENDERA la yang kami tuju. hak3! berbekalkan route yg diberi oleh google map, misi mencari jalan ke BB diteruskan. haishhhh.... sedangkan KL tu kiteorng pegang, penang tu apelah sangat. memang jupe punyela! saya sangat beruntung sebab ada co-pilot yang sangat cekap. haaa.. aku ade lovely co-pilot, korang ada?! hahaha..

sepagi suntuk kiteorang bercengkerama kat atas BB.. sumpa da lame xmai sini.. skang xmaen la naek ketapi slow cam siput manjat bukit bendera tu, dorng da upgrade pakai LRT daaaa! hahaha... cuak habaq hang tahap lajunye train tu manjat bukit. zuuuuppppp! da sampai.. bile da laju naek, bayangkan la train meluru turun bukit... waaaaaaaaa~ xyah naek roller coster da rasenye. kat atas BB, kiteorng sewa buggycar tu naek berdua je.. ronda2 tengok pe ade atas BB tu. haha, nikmat btul berhoneymoon berdua cggini... tercapai jugak hasrat nak bercuti bersama tu. awesome!

malam tu plak pakat henjut g pesta penang.. ye la, alang2 da smpai penang pada musim pesta gini, xkan la lepas peluang nak g kan? memang ramai sungguh manusia. tapi dek sebab kiteorng datang awal, so xde la masalah sangat, nak2 tang parking tu. pengalaman mai ke pesta penang taon lepaih, mmg jadi pengajaran la..(kalah tuan umah.. hehe).. hujan mengiringi kemasukan kami ke tapak pesta.. lepas siap solat dan ujan pon da reda, sesi bermain pon bermula. maen challenger dah la.. kat tapak pesta jugak la kami berjumpa dengan tuan umah-latt! akhirnya sampai gak dia... kalo dulu, dia la pemandu pelancong tapi kali ni, kite manage sampai ke tapak tu tanpa pemandu pelancong. kire terer la kan? taon lepas dia cabar aku naik vortex, aku ni nmpak je brani tapi sbnarnye xnak pon naek benda alah vortex tu.. sah2 pening nnt. nengokkan cara menatang tu tungging terbalikkan orang, seyau la plak nak naek. hehe.... meby next time je la. lagipun xsihat sangat. lepas abehkan token ngan maen kete langgar ngan baby, kiteorng grak g cari makanan lak. huhu.. mmg lapa beb. xnak la balik umah melantak megi lagi. lepak la makan2 ngan ditemani latt dan kiteorng pon balik la lepas makan... penat ooo~ jom tido baby? hehehe...

3rd day,

hari ni kiteorang heading ke pantai batu feringghi. tak susah mane pon sebab papan tanda da nampak awal2 lagi. lepas melilau2 cari pintu masuk nak ke pantai, akhirnya kiteorng berjaya gak jejak kaki ke pasir2 pantai tu. halamakkk... kesilapan besar btul xbawak baju nak mandi. haish!!!! tapi xpe... jalan beriringan sambil maen ombak kat gigi pasir pon seronok gak. dari kejauhan, kiteorang macam ditarik2 ke tempat launching parasailing.. uhuiii mmg tersangkut dah kiteorang kat situ. disebabkan naik parasailing tu xyah basah2, maka rapid decision kiteorang buat. we're gonna fly!!! sumpah awesome terbang macam tu. hahahaha... macam tak pecaya je kiteorg mmg buat parasailing! terasa bebas je kat langit.. hihi. xnyesal la bayar utk naek bnda alah tu. thanx awak sebab sudi terbang jugak. it's fun! lepas berterbangan, kiteorng lepak2 la tgok org laen berxtvt di laut. terkilan gak sebab terlepas nak maen banana boat, donat dan jetski tapi dun wori, kiteorang pasti akan kembali dan melantak cukup2 watersport kat sini.. we will come again rite bby? batu feringghi ditinggalkan dengan penuh kepuasan dan janji akan kembali smula dengan penuh nekad..

trip ke feringghi membuatkan kaseh hati saya kepenatan dan xbape sihat.. kesian dia. lepas makan, kaseh hati kna rehat. so ptg tu sorang2 je la saya g jemput jae balik dari keje. disebabkan si dia xbape sihat dan memang malas nak kua, so malam tu kiteorg dinner bersama2 sambil tengok tv. layan mam ncik ngan lele penyet. sambal dia mmg syok! malam tu kiteorang juz lepak umah dan berehat.

4th day (last day)

hari ni hari last da kiteorang bercuti di penang.. masa untuk bersiap2 nak balik dah. malam tu kiteorang naek tren plak. kutip segala pengalaman yang ada beb! jae pon siap amek mc separuh hari lak tu. habeh sume jadi xsihat. lepas melepak makan kek kat secret recipe, kiteorang pon balik umah dan besiap nak balik. lepas maghrib, kiteorang pon naek teksi ke jeti. nak naek tren kna la naek feri ke seberang.. tertancap jugak la kenangan kiteorng atas feri tu bersama.. lepas dinner, kiteorang trus ke stesen tren. mujo la ada tiket lagi even dpt yg katil. juz rase sedey sket sbb ke kl je yg ada tiket katil. ahhhhh... kesah lak nak ajak org trun taiping pon lepak kat katil.. tiket da baya pon. hik3. sepanjang perjalanan nak sampai ke stesen taiping, terasa pedih sangat hati ni. why la mesti berakhir dah pertemuan kiteorang ni. cepatnya masa berlalu... :(

masa2 yang tinggal tu, kiteorang spend sampai habeh.. xpe lah, skurang2nya aku da hantar dia ke stesen taiping dan da pasti keselamatannya. hurrmmm... even ada jae, terasa alone je spanjang perjalanan ke KL. nak tido pon xlena.. already missed her.. :'(

pada aku, percutian singkat kali ni mmg terbaek yang pernah aku rasa. aku nak rancang lagi trip yang laen plak. insyaAllah akan tercapai kalau plan baek2 dan diizinkan Allah. pada aku, it is not all about vacation only sebab puncak kegembiraan aku pun terkandung skali dalam percutian ni. Kalut orang dok bercerita pasal result da kluar.. aku macam bese wat muke selambe katak buat tak reti je. tapi dalam diam aku branikan diri nak check jugak result. harapan aku satu je, nak lulus semua subjek. Alhamdulillah! bukan setakat lulus tapi kejutan untuk aku sebab keputusan yang luar jangkaan aku berjaya aku capai. syukur yang tak terhingga aku panjatkan pada Allah dan ucapan infinity terima kasih aku buat 'sifu' aku yang sentiasa ada bersama aku dan terlalu bersabar mengajar aku sampai aku mampu panjat 'podium' yang impikan.. terima kasih sayang! tahniah jugak buat awak sayang. kita lulus dan ada peningkatan.. alhamdulilllah..

double joy tu hanya untuk awak dan saya. terima kasih sentiasa ada untuk saya. infinity kaseh dan sayang saya pada awak. rindu yang tak pernah surut jugak hanya untuk awak.. nnt kite cuti same2 lagi ye..

p/s : i love u so much!

Friday, December 9, 2011

Ombak RINDU, RINDU berombak~

sekarang ni tengah hangat dok citer pasal Ombak Rindu. hari2 ada je status pasal movie yang boleh dikata berhantu la jugak skang ni kat wayang. yang da bace novel, da tentu2 nak tengok juge. yang tak penah tau cite tu dari adaptasi novel, menggagau2 jugak nak masuk panggung. ye la, dari trailer dan statistik terbaru kutipan untuk box office, dalam mase bape hari tayangan je kutipan da juta2. mesti la teruja dan meluap2 manusia nak g tengok. nak2 plak pelakon2nye mantap2.. (dorang cakap la.. aku ikut je.. hihi). dalam kehangatan orang dok memperkatakan kehebatan plot cite yang digarap oleh pengarah LBS hasil adaptasi dari novel tajuk ni, hati aku takde la rase melonjak2 sangat nak g nonton. terasa tawar je... mudah je jawapan kepada perasaan tawar heber ni; rindu aku lagi berombak! bukan setakat berombak je, da klua amaran tsunami pon.. sekuat2 badai ombak rindu kat wayang, menggila lagi tsunami di hati aku... :(.

aku tahan benteng kesabaran aku demi hari yang aku tunggu2 tu. memang la perancangan nak berjumpa tu tertakluk pada terma dan syarat serta ketentuan Allah tapi aku berharap sangat segalanya dipermudahkan. Ya Allah, perkenankanlah doa kami.. Amin.

p/s : teruskan berdoa ye, moge2 xde halangan utk kita berjumpa. miss u much!

Sunday, December 4, 2011

missed her so damn much...!

bape hb hari ni? baru 3hb.disember??? adoyaaiiiii..... lambat gile la lagi nak sampai ke bulan depan kalo gitu. huwaaaaa.... eh by the way, hepi besday pada side kick prankerzsmania aku nun di penang sana... sweet 19th larr liyana manap oii.. akk doakan segala yang terbaek utk latt.. keep loving and in love rite sis?! takpe, ble masuk isu sayang2 ni, mmg kna banyak buat pengorbanan. memang penat tapi keberbaloian tu yang kite cari. sabar mesti banyak.. sabar?? huwaaaaaa.... nak sambung nangis la smula. aku dok cakap kat orang pandai tapi diri sendiri tak reti nak praktikkan. mana tahan derr... sebulan pon terasa berbulan2 dah. AKU TERLALU RINDUKAN DIA... huhu. sumpah memang nakkan menatang kucing biru tak bertelinga tu.. aku nak PINTU SESUKA ATI!!!! benci btul jadi macam ni tapi takat mane je kemampuan kite.. takat ni je la... (menangis lagi)

awak, awak sabar jugak yea. insyaAllah nnt kite jupe. buat mase ni kite jupe kat sini je la dulu. ada jugak hikmahnya kita berjauhan sebab thru cuti panjang ni la kite nak services smula hubungan. mcm saya ckp dulu, appreciate masa yang kita ada sblm ni sbb ni la masanya kita nak guna appreciation yang kita da buat. macamana? banyak tak nak kena services? 

saya percaya pada ketentuan Allah, kita cuba merancang dulu dan selebihnya biar DIA yang tentukan. juz wait for me ok? miss u so much!!!!

Friday, December 2, 2011

sem 3 final wrap, home sweet home and thousand misses~

summary of the last even:-

final~ 
alhamdulillah, segalanya dah selesai.. pembukanya microbe, penutupnya human disease. pada aku, tiada penyesalan selepas semuanya dilalui. aku macam biasa, xpandai nak kalut2 sangat bile nak mula dan selesai exam. macam tu la aku masuk, macam tu la aku keluar. shelamberrr dan maintain cool je. ye la, kot kalut2 pon macam la aku leh msuk smula dewan dan betulkan jawapan. tarak la tu sume. dunia belake.... hahaha. let it bygone be bygone. kita da usaha, tawakkal la pada Allah dengan jawapan yang diberi masa menjawab tu, so sekarang tunggu result je la. pedepehal??? (haish aku ni.... teruk btul perangai... hihi). gud luck smua tau, insyaAllah result kite semua baik2 aje.

besday~
haha... kali kedua neh berbesday di sini. shukernyerrrrr.. merasa jugak la menyambut besday dikala smua orang sedang bertarung dengan final exam. awesome what! yang penting, celebratebersama2 orang tersayang! ni la tuah yang terselit namenye. disaat orang laen kalut2 dan kusut2 memikirkan paper esoknye, aku pulak tersenyum bahagia. ye la, mane tak bahagianya.. asyik je dapat kejutan. wow! memang la orang suke buat air mata macho aku ni mengalirkan???? how romantik... eheee~ wish list aku didengari.. terima kasih sayang! segan pun ada sebab susah payah dia menyediakan surprise dan hadiah. sayang, pasal dabel 'middle finger' tu bukan nak marah tau tapi reaksi aneh sbb terlalu awesome perasaan terkejut tu. sori tau??? tak sengaja terbagi.. anggap la complement tau.. hihi.. anyway, tenkiu so much for the 'big surprise in the closet', thanx for the nice videos.. wow! it's mean huge to me.. thanx for ur love and everything. i love u so much baby..

last 3 days before hostels evacuate~
semua orang hepi bile habeh exam dan ngemas2 nak balik umah. ye la aku pon same tapi yang membezakan aku ngan dorg, aku terasa agak sedih sbb cuti panjang bukan kegemaran aku. bukan sebab nak kemas barang yang bnyak mcm tinggal dalam banglo tu tapi sedih sebb berpisah agak lame. da 1 sem tido same, makan same, jalan same, dlm kelas same and almost everythings done together, so mmg berat la sket nak berpisah tu. memang la sbulan je tapi... haishhh, tak reti la nak ckap. hurrrrmmmm.... i gonna missed her!!!! huwaaaaaaa... aku nak doremon! dalam banyak2 bnda unik dlm poket dia tu, aku nak pintu suke ati, tu je. tolong la! nak jupe je, bukak pintu zuuupp.. lepas ke bilik dia. malam2 leh tido same lagi. geram betoi sape yang cipta citer doremon tu, dah aku terpengaruh sakan. huhu.... nak dia.. :(

sesi mengemas barang kali ni lebih teratur dan ikut schedule. aku suka style ni tp still ada lack lagi. xpe, jadikan postmortem utk sem depan lak. mungkin lebih tersusun lagi. mcm bese, isu stor ni mmg jadi best top story. kali ni memang haram jadah sbb student makin ramai tapi stor 1 je bagi. hahahaha.. sumpah mcm tsunami. terbaek la cara bebudak ni handle barang dorg. main letak je. tak fikir langsung org laen yg nak ltak jugak tu. well, naseb korang la bile jentolak 501 buat keje. hahahaha... da mcm maen puzzle 3D kiteorg buat. ah kisah plak! janji lepas nak susun barang kiteorg. hehehe...

kali ni, xde sesi antar ke KL sentral sbb bapaknya datang amek. xpe la, lega sket sbb dia da tentu slamat di tangan bapak sndiri. saat yang paling menyakitkan bila da sampai masanya berpisah. terasa susahnye nak lepaskan.. :'(
tapi xleh nak tnjuk sangat sbb ade lak org laen balik ngan aku skali. aku tau dua2 dalam kepayahan nak melepaskan tapi kena redha jugak nak berpisah sekejap. xpe la sayang, nnt kite jupe lagi. insyaallah...

awak, rindu saya tak pernah kurang. xdenye boleh diibaratkan ombak membadai pantai yang kejap pasang dan kejap lagi surut. xleh wat persamaan macam tu. rindu saya sememangnya infinity pada awak. terima kasih sebab ada bersama2 saya mengharungi semester 3 lepas. tersangat la tertunggu2 nak meneruskan semester 4 akan datang dengan awak. sudi ye nak jadi tutor saya lagi? i promise i'll be good!

saya pun tak pandai nak luahkan melalui kata2, jadinya cari la bukti kerindun dan sayang saya pada awak di blog ni ye.. sms memang penguhubung kita, tapi luahan lebih dalam mungkin di sini tempatnya. tak setiap hari, tapi pasti ada ceritanya..

p/s : i love u more..

Monday, November 14, 2011

akhirnya.. hari dinanti-nantikan tiba jua~

14 November 2011;

Akhirnya hari 'ini' tiba jugak. Kebanyakkan orang terutamanya yang bekerja pasti agak bermuram (pada yang suka bermuram laa..) sebab dikatakan 'monday blues'. Tapi pada yang bergelar calon SPM 2011 dan calon final exam di mestech, maka xde maknenya nak ngada2 sangat nak ber'monday'2 blues... HARI NI KORANG DA START EXAM BUDAK2 SEKALIANNNNNN!!! bukan masanya dah nak tertonggeng2 bangun lambat (pd candidate mestech) dan bukan masanya dah nak bertuisyen2 (pada candidate SPM). Hari ni la korang nak bukak semua empang ilmu yang pernah kita dapat dan belajar sepanjang satu semester/ tahun demi nak hadap exam ni dan curahkan la segala yang ada. (empang ke aku ada? mcm kolah plastik adam je aku rasa... hik3) Good Luck la semua.. All the best and may the best men and mind win...

Subjek microbe menjadi pembuka tirai final exam kali ni.. yerp mcm bese, tanpa rasa gugup sangat tapi xde la yakin mcm model plak aku melangkah masuk. dengan diiringi Bismillah, aku melangkah dan menyedut sedalam2nya udara exam dalam bilik LH1 tu. hurrmmm.... rase bese la jugak.. (haishh dasat btul aku ni.. buat la muke cuak sket kot ye pon..~). masuk memang sengaja dilewatkan maka dok tercangak2 la mencari tempat duduk yang bertuah tu. tup2 memang tuah pun.. haaa amek kau, dok la depan sekali mengadap dinding! hahahaha... da sampai nak tercium dinding dah aku rasa. however, no sweat pal... aku anggap tu la pembukaan yang tebaik aku dapat. dinding yang jarang disentuh tu akhirnya dapat gak merasa belaian aku sekejap2 sementara mencari idea.. (at least mai gak seketoi dua... alhamdulillah)

macamana aku berjalan masuk, macam tu la aku melangkah keluar.. still xde rasa gugup malah kelaparan la plak. pada aku, hari ni hari yang tenang dan lancar sebab satu paper da berlalu dan harapan nak makan ikan kembong bakar+kicap lada da pon tercapai.. ALHAMDULILLAH! jadinya apa lagi yang aku nak rungutkan? Allah da dorong segalanya mudah tanpa ada halangan untuk aku hari ni.. xde sebab aku nak bermuram durja.. jadinya leh la senyum je kan???

1 down 4 to go.. InsyaAllah kite semua boleh buat. macam bese, dah usaha kita doa dan tawakkal je la. tu la bezanya kita sebagai muslim berbanding agama lain. Allah masih bantu hingga saat2 terakhir sebelum kite melangkah ke dewan exam. janji doa, tu je.. jangan la sombong sangat sampai xperlukan pertolongan Allah. kot study smpai habeh ke kulit belakang buku skalipon, dari 4.0 flat yang kite target, Allah boleh tunggingkan jadi 0.4 tau dek keangkuhan kita. ingat tu... aku memang sentiasa beringat tentang ni dan sudi nak berkongsi saling memperingati..

korang semua yang aku sayangi:

awak sayang~ Good luck dear.. saya tau xperlu dipertikaikan lagi dalam usaha awak mengejar target awak. awak da buat yang termampu dan terdaya dan segala boleh dibuktikan di sini, disaat final ni. Make this semester, ur semester! terima kasih atas segala bantuan yang tak pernah susut dari awak. terima kasih sebab sudi mengheret saya sekali dalam pecutan terakhir awak ke garis penamat semester ni. terima kasih sebab tak meninggalkan saya walaupun kasut saya dah tercabut sebelah. TERIMA KASIH SAYANG! penat lelah awak tak dapat saya bayar walau dengan segunung emas sekalipun. saya doakan segala yang terbaik untuk awak. all the best!!

mia, latt & sal~ Good Luck korang.. dengan segala usaha yang korang da buat, korang tak perlu rasa takut. korang pasti boleh! akk kenal setiap satu pada kelebihan korang... buktikan pada semua ok?! kalahkan mana2 geng 4.0flat tuh.... pe la sangat dorang tuhhhh... ahaks! All the best dan melangkah la dengan kalimah Allah nnt. InsyaAllah, Allah sentiasa bersama korang.. lalui final kali ni dengan tenang ok? Black crew sentiasa bersatu, yearghh!

untuk aku~ yakin la pada kemampuan sendiri. walaupun xdapat nak berdiri sama tinggi di podium 3.0 pointer tu tapi berbanggalah dengan kemampuan untuk jadi pesaing dan fight untuk bersama2 nak cecah podium tu. mana la tau, kot satu hari nnt aku leh gak panjat mata tangga podium tu jugak kan.... (walaupun sekejap). terima kasih semua atas galakkan dan dorongan. terima kasih mak dan abah sebab sentiasa ada dengan aku walaupun tau aku dalam kepayahan nak mengejar bebudak lain ni haa.. terima kasih wahai adik beradik yang sentiasa menggila dengan aku. aku tau korang pon ckp gud luck gak (dlm ati pon boleyyy).. terima kasih sayang atas segala yang pernah diberikan terutamanya Kasih Sayang awak!.. terima kasih adik2 black crew sbb masih bersama disini.. terima kasih pada semua yang mengucapkan selamat maju jaya kat aku...

terima kasih Allah kerana memberikan kekuatan pada aku.

Good Luck semua!  

Tuesday, November 8, 2011

Breaking news~ our house has been ransacked!!!!

haha.. macam thriller je tajuk entry kan? memang breaking news pon.. da boleh dikategorikan termasuk dalam list hari2 bersejarah dalam hidupku.. semua perkara yang berlaku tu aku anggap ujian Allah semata. ye la, da dekat ngan exam cenggini, bila berlaku pulak benda yang tak terjangka (kalo da jangka, mesti dapat elak..) kiranya semua dalam ketentuan Allah yang Maha Mengetahui setiap perancangan, kejadian dan hikmah disebaliknya. boleh dikatakan agak memenatkan bila terpaksa berhadapan kejadian macam ni lepas penat berlawan dengan klutch dan gear sebab jem dijalanan. tu da jadi satu hal.. tup2 datang lagi satu berita yang betul2 mengundang debar dihati.
" akak, umah kite kena pecah msuk. barang2 habeh ilang.."
astagfirullahlazim..... melalui list lisan yang mia bagitau, anggaran kerugian memang menjerihkan untuk didengar. mencecah hampir RM10K! Ya Allah.... mudahnya bila Allah nak tarik sesuatu nikmat tu. dalam kita menaruh sepenuh kepercayaan pada manusia yang digelar pak guard, tapi hal macam ni masih boleh berlaku. guard pebenda macam tu?!!! baik suh scarlet dan boypren dia je yg jaga pagar. kiteorng pon nampak hari2 dua makhluk Allah tu sentiasa ada kat area pagar. daripada pak guard yang asyik ngeram telo je. da macam ayam dok dalam reban! tak pernah pon nampak dorang gi ronda2. takkan jaga post guard dan pagar je? wahhh!!! mahal la gaji korg kalo cenggitu.. 12jam dok dalam pondok dan main henset. mana kepercayaan pada profession korang kalo macam tu? hiii.. banyak betul nilai etika yang boleh dipersoalkan. kemain lagi  merantai dan kunci pagar.. yang tu handal la sangat, tapi orang masuk xleh lak nak pantau. siyott btoi! bukan sikit2 anak barang yang ilang. setakat ilang laptop tu, standard la... kat surau pon leh ilang. ni set kamera DSLR siap ngan lens macam2 habeh kna hangkut. kamera digital hak kasih hati aku pon kena rembat.. lepas tengok list kehilangan, sumpah penuh tangan yang mencurik tu.. smpai beg skolah orang pon dorang sebat. (xcukup beg la tu.... bengong!) maka berjam2 la g dok kat balai utk repot. punye la special kes sampai 2 balai kena melawat tengah2 malam. lepas BBB kena g kajang lak. sebab? pegawai penyiasat balai BBB xde. (da tido ngulit bini kot?? hihi.. maaf tuannn.. guwau je).. lepas pegawai penyiasat datang dan buat keje dorg, baru la semua dapat tido.. kesian kat latt tido dalam trauma. kiteorng paham perasaan dia.. takpe latt, akk dan sume org ada. insyaallah kite saling menjaga. tak pasal2 je jae yang takde kena mengena dengan KIAM, merasa jadi mangsa keadaan gak.. amacam sis? sonok jalan2 sampai lewat pagi? hak3..
xde nasihat lain yang boleh dikabarkan dah selain, jagalah harta benda anda sebaik2nya. kurang2kan potensi untuk menjadi mangsa dengan meningkatkan security kendiri. kita da tak boleh meletakkan harapan dan kepercayaan pada individu yang berseragam security dah. kadang2 dorang suspek utama.

latt,sabar ye.. setiap kejadian ada hikmahnya. terima qada' dan qadar tu yang terbaik. latt masih bernasib baik sebab hanya barang yang hilang tapi latt masih selamat dari diapa2kan. tu pun dah tergolong dalam lindungan Allah lagi. syukur and appreciate it.

awak sayang..i'm sory for ur lost.. walaupun awak meletakkan harga barang yang hilang tu rendah dari nilai kehilangan latt, tapi saya tumpang simpati sebab saya tau bukan nilai RM yang jadi ukuran tapi nilai estics pada hak kepunyaan tu yang tinggi. i'm sory dear.. however sayang... saya masih bersyukur bukan awak yang diusik. besar sangat syukur saya .. keselamatan awak lebih utama dari harta.

mia dan sal.. jadikan ni sempadan dan tauladan. kita bernasib baik sebab takde barang yang berharga besar macam dorang, kita hilang. walaupun sal pnye beg kna rembat tapi rasanya tu xjadi masalah sangat kan? unless ada nilai estetika jugak, then i felt sory for u too. juz take care of our belongings and ourselves. akk janji akk jaga korg selagi termampu dan kita saling menjaga. anggap la ni ujian untuk jadikan kita lebih bersedia untuk kemudian hari..

Allah yang memiliki segala yang ada di langit dan di bumi. kami berserah dan terima ketentuanMu. ampunkan kami kerana sentiasa alpa dan leka sehingga kami diuji begini. Kami khilaf ya Allah.. sesungguhnya Kau Maha Pengampun.. kami terima qada' dan qadarMu. tiada yang lebih berkuasa selainMu ya Allah....

Monday, November 7, 2011

keep hurting others~me

maaf!
jenuh dah rasanya perkataan ni kluar dari mulut. mulut pon da bosan nak cakap tapi nak wat cemane, otak da suh.. malas2 pon terpaksa la jugak luahkan. mesti mulut pon ngumpat otak sbb asyik nak sebut perkataan tu tapi dok ulang lagi buat benda salah.. *percuma aja! (bak kata ibuk2 indon....)
it's hard to be me.. tu la antara ID aku. memang betul pon.. aku takde la susah sangat tapi orang yang nak bersama aku tu jadi susah. keep hurting others especially the love one. im trying so much to conducted the flow but yet still have lack here and there... kadang2 terasa dah tak mampu tapi tetap je teruskan. nape eh? takkan la tegar betul kedegilan aku dek tahi lalat yang terlekat kat telinga ni? degil atau determination? ntah la.. tak reti gak nak pilih. aku ada jawapannya... love! kekuatan kasih sayang dan cinta tu la yang jadi kekuatan pada hati.. tapi nape aku asyik menyakitkan berbanding membahagiakan? damn me...
aku nak cuba la eksperimen kan perasaan sendiri. nape tak nak teruskan je plan nak jadi "slowdown" or "slow+down"? takde la susah sangat nak handle profile macam tu. superficially, this kind of profile will be the easiest person to handle. they juz listen and obey the command. senangkan? sume orang akan hepi.. perasaan dan emosi tu masih ada tapi dilimitkan pada diri sendiri je. sedih, penat, bengang dan terasa down tu tolak ketepi. ada la masa nanti nak manage perasaan tu. yang penting hati orang lain dulu kna jaga. mark my word, everybody will hepi. trust me...easy rite? yup! why not kan???? sampai masa, dapat gak hepi untuk diri sendiri.. pasti boleh rasa hujan petang yang ada pelangi tu.. tak yah la risau sangat. macam CPU, sampai masa dia nak shut down, it will automatically shut down. that time, bukan hibernate dah tapi rest panjang... so semua orang kena rest masa tu. as the person himself, take the deep breathe as much as u can.. amacam, ada bran?

p/s : tolong lah wahai hati.. sejajarla dengan akal dan fikiran. cukup2 la menyakitkan orang lain dan belajar la bekerjasama nak membahagiakan orang yang jiwa ni kata sayang tu.. help me ok guys? i'm counting on u.. plezzz

Friday, November 4, 2011

terkejut+terkedu= sedih~redha

sesuatu yang tak terjangka, menjengah ruang masa aku hari ni.. mood yang tak berapa stabil sebab banyak sangat benda nak dibuat pada 1 masa diganggu plak dengan dering enset yang aku sendiri terlupa nak silentkan... sendiri rasa nak marah sebab sape ajelah yang ngacau tengah2 orang sibuk nak buat presentation. takkan la nak gak kol dalam waktu kelas. tapi tak jadi nak marah sebab yang kol tu abah dan nada suara agak berlainan masa memberi salam.. ada yang tak kena...
" pak anjang kita dah tak ada..."
pak anjang? pak anjang mana? xkan la........ tekaan memang tepat. dari getaran suara abah mengesahkan 'perasaan lain' yang aku rasa tadi.. Pak anjang awie yang sinonim dipanggil pak anjang pekan dah kembali ke rahmatullah pagi tadi.. innalillahiwainnailihirajiun... tak semena2 aku rasa perasaan aneh menjalar.. sedih! aku terasa susah nak terima, terkilan dan berasa serba salah sangat2 sebab aku tak mampu balik dan melawat untuk kali terakhir. dari suara abah tadi, aku paham perasaan abah yang kehilangan abang dan adik dalam masa selang setahun je.. berkali2 aku mintak maaf sebab memang xsempat nak ke pekan disebabkan masih dalam jadual dan ada kelas. abah cakap xpe dan jangan susah hati. dorang dalam perjalanan nak ke pekan. aku betul2 tak tau nak buat apa dan terasa lemah sangat.. kenapa aku masih xmampu nak bersama mak anjang dan keluarga sedangkan aku dah ada kelebihan kenderaan..
maafkan saya pak anjang.. terkilan rasanya tak dapat bersama, bacakan yassin dan menyentuh pak anjang untuk kali terakhir. tak sangka pertemuan 3 bulan lepas  merupakan pertemuan terakhir kita. Ya Allah, terkilannya hati ni...
mak anjang & mak anjang siti.. sabar dan tabahkan hati. kita hanya merancang tapi Allah pemilik segala keputusan.. jodoh kita dengan pak anjang sampai setakat ni je. kami tau mak anjang kuat.. kami sentiasa ada dengan mak anjang sampai bila2..

takziah buat faiz, iqbal, zarith, adam dan iman.. redhakan lah pemergian ayahanda. memang mengejut tapi kami tau kalian cukup tabah nak menghadapi kehilangan ni. kami turut merasakan mendung dalam keluarga ni sebab pak anjang ayahanda kami juga. dah sampai masanya korang bersatu dan saling menjaga.. Faiz lah ketua keluarga sekarang.. walaupun dah berkeluarga, zarith, adam dan iman memerlukan abang long mereka untuk tunjangkan keluarga semula. iqbal, mulakan la langkah dewasa dengan berfikir kepentingan adik2 dan ma.. adam dan iman terlalu kecik nak paham ni semua. kasihankanlah dorang yang masih perlukan kasih sayang abah tapi dah terputus disaat puting masih dibibir...

kami akan sentiasa merindui kamu pak anjang.. pak anjang sentiasa hidup dihati kami..

al-fatihah