Friday, December 31, 2010

such a hipokrit...

patut tak aku mulakan dgn gelakkan paling setan di alaf ini???
buahahahahaha... buahahahahaha... wahahahahahahha... haaaaaaaaaa............
eeyy ape ni???
kate org bukan main tapi tetibe ko buat mcm tu xpe plak??!!!
siap dengan penuh daring lagi expose kat laman sosial yang sah2 la boleh menglemerkan diri tu..
keliru beb!
berulang kali aku tengok, sampai nak melelas tgn aku gesel mata ni nak mempastikan gambau tu real ke tak..
tup2.. mmg gambau tu ko upenyer???
hahahahahaha... caitt!!!
ooo... kalo aku yang kua dgn org yg xde kna mengena dgn idup korg, korg ckp aku ntahape2 la.. men kayu 3 la.. curang la.. miang la.. dan la la yg len..
ooo.. korang je la yg setia bagai nak rak smpai dlm kelas pon henpon xpnah lepas.. 
ni ape??? 
siap lage2 pale amek gamba?! aiyooooo.... mane citer yg aku dgr nak sehidup n semati sampai snggup nak benti keje n smbg blaja demi si dia tu?
aik?? mmg la nak berpakwekan dgn warga 'jiran' blok dpan tp xkan la tukar dgn org2nye skali?????
walahwehhhhh.... 
btul la xtvt tempohari btul2 ada agenda terselit...
smbil nyelam minum air n bancuh simen skali.. hahahaha
dr xberjdoh, da dpt jdoh.. dr single da jd in relationship..atau dr in relationship da jadi in relationship wif another people.. kan kan kannn???
ur wish come true rite my fren? harap hdup korg lbih gembira dan brtmbah maju. da xde reaoson nak skit ati n asik gaduh lg.. lepas ni sume bunga2 belaka.... all the best pal..

p/s: jgn plak da dpt berrelationship ngan org 'jiran', awak tinggalkan rumate awak tu. sian dia.. carikan dia teman skali ye.. xde la asik nak ngutuk aku je. hihi...

*such a hipocrite!!
 

Tuesday, December 28, 2010

u shouldn't underestimate me ; thnx pal ; thanx mom and i'll try my best..

situasi 1:
" awk mungkin bernasib baik utk result 1st sem ni.. but i dun think u can handle 4 the next sem n onwards. it become harder n harder.. u should know that. subjek yg diambil sume melibatkan kekuatan memori tapi awak tau bile makin dipaksa, awak makin tak mampu menahan kesakitan n as the result, u'll be emotionally down when u failed to catch the lesson~ as i said before do not force urself n stop being stubborn!"

me says : daym~ u shouldn't underestimated me..

situasi 2:
" yani~ pedulikan pe dia nak cakap.. dia bukan tuhan nak tentukan sume benda. aku yakin kat ko. aku kenal ko dan kenal sgt dgn kedegilan ko. aku ingat lg masa ko 'persetankan' MC sebulan lebih yg hospital bg kat ko tu dan dengan selamba badak ko drive g keje sbb ko ckp -alaa.. yg pth tgn aku, bukan kaki.. so xde mslh nak g keje.. haha! pada ko, selagi ko bleh bangun, menandakan ko sihat la.. ,jdnya, bnda mcm ni jd mslh ke pd ko? aku yakin ko mesti fight jugak kn? aku bangga ko dpt result mcm tu sbb aku tau susah. aku yang dengar pon terasa susah. so yani, keep it up! ko boleh buat punyer.. anggap mcm men badminton je.."

me says : thanx pal! dats y aku sayang ko!


situasi 3:
" anggap la ni hadiah dr mak. tahniah atas usaha yang ditunjukkan n buktikan pada result. mmg la xtinggi tapi semangat juang nak berusaha untuk dapatkan target tu yang perlu dibanggakan. cuba lagi sem depan. letak target tinggi sket dr sem lepas. jadikan hadiah ni sbg menguat semangat n 'gadai-janji jual-beli'.. cagarannye mudah~ setiap sem mesti maintain above 2.50.. kalo berjaya dpt 3.0, secara otomatisnya gadaijanji ni terbatal dan hadiah tu hak mutlak kamu, tidak syak lg! so, will u take this as a challenge?

me says : yup! i'll take it! thanx mom and i'll try my best! love u so much! dan abah juga!!!

conclusion: 2 or more versus 1..

Monday, December 27, 2010

december blues...

bape lame dah eh since last blog? lupe dah.. yg pasti citer kat blog tu mmg men'seyau'kan aku smpi skang.. heee~

pe eh nak citer? macam2 lak rasenye.. dek kesibukan n kesuntukan masa, aku langsung x jenguk 'kekasih' aku yg satu ni. hai mr.blog, pe kabo? jan marah ea, i bz sket.. skang i ade mase utk u. u dengar la citer i ye... : D

ermm.. cuti sem ni aku xrase lame sgt sbb mcm2 aktiviti aku join. Dari Kem U Best, famili trip ke merata tempat, Pastu naik Genting lak utk Kem KAKS.. Smbung lagi ngan trip ke Penang.. Pastu Famili trip lg. Aishh.. mmg xbape lekat sgt la kat umah.. hehe.

Kem U Best meninggalkan berjuta kenangan dan antara kenangan paling indah bile dinobatkan BEST CEO! perghhh.. 1 perasaan yg sukar nak digambarkan sebab kepompong segan n kurang keyakinan tu berjaya aku pecahkan. Yup! bersyukur sangat2 dianugerahkan teamates yg sangat komited n bersatu padu. terima kasih sbb bg aku kepercayaan terajui group kite. Walaupun terlalu banyak halangan, tp Global Legacy Corp xpnah tnduk pd tekanan dan kami berjaya! so sweet!!!!

Ukhwah yang terjalin di Kem u Best, kami legasikan ke Kem KAKS.. keserasian yang wujud menyebabkan kami bertambah mengGANAS!! suke suki je wat sistem barter tukar2 ahli kumpulan demi nak dpt sekumpulan lg. haha.. grup 13 yang paling nakal dok di barisan paling atas adelah grup yang  paling sporting n agressive. gile jahat! sgt suke menari n bersemangat mase menyanyi. kami enjoyed dengan kem tu. Tapi kami msih buktikan kami boleh buat yang terbaik. Kejutan demi kejutan dicipta termasuk la INJURED! daym.. sgt memalukan bile terpaksa OKU smpai la hbeh kem. mujo la xkena dismiss dr kem kalo tak.... aishh!
keprihatinan yang grup aku tnjukkan sgt menyentuh hati aku. thanx guys!

siyes aku rindukan teamates aku.. harap dpt dgn dorg lg bile2 ada aktiviti berlansung kat kampus. nak wat gempak lagi.. hihi

walaupun agak gusar dgn kecederaan, tp aku tetap berkeras nak sambung enjoy ke penang! yeehaaaa.... akhirnya misi tercapai! sampai gak kiteorg ke tempat yang dituju. bak kate mia, macam unta! xtau pe2 pon psl penang.. tapi xde la smpai tercangak2. rileks je beb. maklumlah da bese travel. hihi... walaupun dimulakan dgn aksi mini prank oleh sal, alhamdulillah plan berjalan lancar.. bertambah lancar sampai extend 1 malam lg! haha.. tu la kegilaan spontan yg dibuat. injured tidak menghalang sebab tujuan ke sana da jelas.. we want to enjoy! Tapi yang tak tahan tu, dah kena mini prank, aku terkena plak prank lg dasat.. ya rabbi! memang dorg nak kenakan aku bersungguh 2 rupernye.. hahaha. Tapi sis, akk btul2 maksudkan pe akk cakap.. i love u guys so much n mmg xnak bnda2 mcm tu terjd. Akk anggap korg da melepasi se tahap lgi dlm ilmu prankers. keep it up guys. 1 day korg akan mastered ilmu ni.. hahaha.. daym terkena aku.. cisss!!!
-> QB mall, pasembor, feri, pdg kota baru, rojak~rojak~, Nasi kandar baris, empangan, main ombak, last dinner-satey, ns greng, rojak~rojak~ dan men buble gun<-
daym memorable!

since dr penang dorg dok sibuk psl result, aku juz nak hibernate n xnak ckp lgsung psl tu.. da mmg xleh check pon sbb financial. so balik dr penang aku ke mestech utk tgok result. ALHAMDULILLAH.. syukur ke hadrat Allah yang amat2 sebab aku lulus semua! cell bio pon lulus!! tak percaya tp aku terima.. Thank u Allah! KAU Maha Mendengar.. : D

Sebelum tirai 2010 dilabuhkan, nikmat n Rahmat Allah yang tak pernah putus tu membuatkan aku bertambah gembira. Mak.. mak la yang terbaik dari segala yang terbaik. Mak xpernah menghampakan anak2 mak n mak tetap tersenyum bile tau anak2 mak mampu buat setiap yang diusahakan. Hadiah dr mak xpernah sikit malah bertambah besar! terima kasih mak... sayang mak sampai mati. Abah pon same.. doa dr abah n mak yang tak ptus2 tu menguatkan lg keyakinan kami. Aku anggap itu hadiah tahun baru, hadiah besday utk setiap tahun akan dtg n hadiah atas segala2nya! ani xkan mntak len dah.. enough 4 me. mak ngan abah tggu hadiah dr ani lak yea....

Sunday, December 5, 2010

halemak.. seremm~

patut ke tak patut aku nak bercerita sekarang?
da kul 12.40 tgh malam ni... alemakk~
tapi kalo xciter skang.. da xpanas lak nnt..
ah! citer je la....
kisah ni dalam berlaku dalam perjalanan balik dari merapoh petang tadi..
kalo ikutkan, xsepatutnya selewat tu aku patut stay kat umah ju..
siap awal, aku bleh balik awal... 
maklumla.. aku bawak adam sekali.. adesss..
tapi disebabkan satu 2 perkara yang tertangguh, so terpaksa la aku delay nak balik..
memang hati tak berapa sedap sebab jam da kul 6 ptg lbh kurang.. 
lagi lmbat aku bertolak, maknanya lagi gelap la "kawasan' tu terpaksa aku lalu... 
alahai.. tawakkaltualallah je la..
dengan keadaan hujan renyai, so suasana jam 6.30 ptg tu da gelap macam maghrib..
hati berdebar2 n trus tertnya2 dlm hati..
"sempat ke tak aku lalu Bukit Tujuh tu sebelum maghrib?"
aku xleh nak bukak mulut dan bertanya pada adik n akak ipar sebab aku tau, soklan killer tu mmbuatkan kiteorg lagi seyau..
sume pompuan beb!
dorg rely atas aku utk bwk dorg balik dengan selamat..
aku kuatkan semngat, doa bnyak2 agar dipermudahkan sepanjang perjalanan tu..
hari makin gelap dan aku anggarkan, memang xkan sempat nak lalu 'kawasan' tu sblm maghrib..
mak n abah dok asyik tpon bertanya da lalu blom tmpat tu, da lepas blom.. adessss.. tertekan aku!
aku da sepakat ngan adik.. ckp je da lepas 'tempat' tu.. nak nyedapkan ati mak abah je..
aku paham dorg risau sbb 'kekerasan' tmpat tu mgkin effect kat adam nnt..
mujur la adam tido spnjg perjalanan... 
kiteorg pon sume snyap je.. aku kosentret pd jalan sbb ujan renyai dan makin gelap.. tiba2...
"korang banyak2 bca ayat kursi yea.." 
terkjut aku sebab jae tbe2 ckp mcm tu..
aku da mule rase sram sjuk sbb.. sbb jae ade kelebihan dapat rasa kehadiran 'dorang'..
daym!!
aku mmg xptus2 bc ayat kursi dr stat aku drive lg..
tp tndakan suspens jae tu menmbahkan ggup aku..
yg buat aku bertambah seyau.. "bukan ke ni bukit tujuh???" astaghfirullahalazim... plez not now!
kat 'kawasan' tu mmg la bnyak kete menemani kiteorg spnjg mndaki bukit tp apsal iswara ni xlarat nak panjat???
terpaksa guna gear 2?? alamak!!! bukan berat sgt pon org dlm kete neh... adessss....
aku tekan lg mnyak bagi berderum naik bukit tu.. by hook or by crook! go iswara go! jangan la wat hal kat tgh2 bukit ni.. sbbnye, ramai yg ckp..
" besenya yang kena kacau kat bukit tujuh ni, driver2 yg hala ke KL la.. yg hala ke kelantan, slalunya eksiden je.."
ya rabbi!!!! jangan la weh! ade baby lak tu dlm kete ni.... ketar2 dah tgn aku tp aku kena kuatkan semngat! demi famili aku kat dlm kete ni.
yang kat sebelah aku, mkin kuat baca ayat kursi.. sah! dia dpat rasa..
akak ipar aku da stat psg azan dr nset dia dan dkatkan dgn adam. aku mmg doa sgt2 lindungi adam!
adam tu yg paling fragile. aku xnak la dia plak yg kna bukan2.. nak2 dek bnda2 kat bukit tu..
Alhamdulillah, dalam gugup n kerana semangat yang ada dalam kete tu, kiteorg brjaya mengharungi bukit tu!
aku xciter bnyak, trus pcut utk blah dr kwsn tu..
jam da dkat kul 7.15.. aku tau aku mmg da lwat tapi baru aku perasan.. eh? lajunye aku bwk?? xsmpai sejam pon dr merapoh ke lipis? goshh!!! ni da tahap bahye! aku kna slow smula sbb nyawa famili kat tangan aku..
da jauh dari kawasan serem tu, baru la aku beranikan diri bertanya jae.. dia dpt rasa ke?
yup! dan benda tu seolah2 mengejar kiteorng...
DAYM!!!!! siyes??? fuhhh... mujo la aku mmg ditakdirkan xleh rasa n nampak. kalo tak.... xdpt aku bygkan pe leh jd...
dengan saki baki semangat yg ada, aku truskan drive dan selamat sampai ke umah tepat jam 7.35.
aku mengotakan janji utk balik sblm 8..
dan smpai skrg aku still seyau2.. tobat aku xnak lwat dah!
n aku perlukan jae bile aku jln ke tempat tu... aishhh!
Tenkiu Allah for bringing us home safely...

p/s: pada yg nak lalu kawasan tu-bukit tujuh..(jln kuala lipis-merapoh), sila hati2 sbb kwsn tu mmg bhya dan bnyak gile eksiden melibatkan mati2 jadi kat stu. plezz alert n jgn mndu scra mem"pigblind"!

Tuesday, November 30, 2010

DENGKI...

perkataan yang sangat beracun....
i'm poisoned!
even aku dah xusik orang... tapi orang still nak kacau aku..
lebih menyakitkan bile guna cara pengecut macam tu..
teruknya aku sakitkan ati orang sampai orang susah nak maafkan aku...
daym!
apsal yea? pe lg yg aku ptt buat?
sebabnye bila aku diam, orang tetap wat sial dengan aku....
apetah lagi kalo aku betul2 wat bising...
skang ni dorang pandang aku btul2 mcm anjing...
benci smpai tahap aku melintas pon dorg nak ludah..
bukan setakat melintas, nmpak bayang aku kat dinding pon dorg rase nak mati sbb benci..
so how?
should i stay n fight or juz leave and vanish?
emmm.....

Sunday, November 21, 2010

Hepi besday to me...

yup! genap 28 tahun dah..
tua? nope! its juz a number.. makin otai ade la!
pada aku, selagi aku boleh menakal, aku menakal!
even aku dah berkeluarga dan bercucu.. aku nak dorang sume knal aku macamana aku sekarang.. xde yang berubah, insyaAllah~


untuk besday aku kali ni, aku xde wish list..
wish aku sumenye berjalan lancar even xikut plan dan under plan..
alhamdulillah.. setakat ni 85% berjalan lancar..
mane lagi 15%? entah la.. aku sendiri xjupe ke mane ilangnye yang baki tu.
nanti la trace semula..
yang pastinya aku berpuas hati dengan 85% tu.. cukup la tu kan?


oh ye.. hari ni jugak ulang taun kecederaan aku kan?
hepi 2nd year "bukak 8 jait" atas pale!
dari 30 jait, pada 20/11/2008 la, cuma 8 jait dibenarkan buka.. haha! kira hadiah la tu..
janji ade bnda nak diingati pada tarikh bertuah ni..
tapi xla berapa bertuah bile mengenangkan kesan yang aku rasa dan tanggung..
rasa agak down bila kesannya da mula nampak..
terngiang2 lagi kata2 doc..
~aku mungkin ilang/ kurang mampu dah nak memorize, memahami dan paling kecewa.. maths ability aku.. fade away! daym...
tapi aku anggap tu satu cabaran dari dia.. dia bukan tuhan nak tentukan segalanya.
aku nak buktikan sesuatu.. kecederaan boleh dirawati dan sembuh 1 hari nnt. 
insyaAllah...
merangkak la macamana pon, aku kna cuba... chayok!!
haa.. ni la wish list aku! nak cari semula 'barang' yang ilang tu...


sempena besday kali ni aku nak ucpkan infinity terima kasih untuk:-
Abu Talib's famili...
abah & mak ~ the best mom & dad ever! aku xkan tukar dengan sape2 pon kedua manusia ni. sangat hebat dan idola kami sampai bila2. kelakar, tegas, sporting, cool, high value, spontaneous, so nice dan terbaek la! proud to be ur daughter... 


abang, ajeh, jae dan iwan~ korang la adik-badik yang terunggul! sume ciri2 yang ada kat mak n abah, ada pada korang.. tambah sket lagi, gila! aku suke kegilaan yg ada korang sbb kegilaan xsame ngan gila mental.. we juz live our life rite?

yana & adam~ hidup kiteorang lagi ceria dgn kehadiran korang. bertahan la yea sbb roller coster kiteorang panjang lg treknya. untuk adam, banyak lg excitement yg menanti.. tungguuu


kru2 unit 503-kiam:-
mia~ u're the best rumate, right handed person, co-pilot and the lovely sister ever! xsangka kite boleh sekepala dan masuk je ngan keje2 jahat yg dirancang. that's y awk dilantik menjadi vice presiden.. haha! siyesly, mula2 akak agak takut nak dekat dengan korang sume sbb risau kita mungkin tak sehaluan but i was wrong! korang la gam disebalik dabel tape tu. we stick together dan hold each other.. akk harap 'gam' tu trus melekat.. terima kasih mia sebab sudi dengar dan susah payah menasihatkan org tua yg 'kejung' dan degil ni.. mia la 'ju' akak di sini. akk hepi sangat2 bila mia ada dan terasa sgt sunyi bile mia xde, even sekejap! 
dearie sis, love u so much... be my side kick ok? xbest bile kick orang scara solo.. hihi
bye the way, i like n love the surprise so much! smpai skrg akk tersenyum. terkejut sampai hari ni dan terasa.. daym! u got me mia.... terbaek la! teruskan legasi protokol ZON NO TACING ea.. tu la motto paling ideal utk kite sume..


ijan~ the naive one.. ijan, akk janji akk berada disisi ijan sampai la ijan x perlukan akak. slagi akak mampu, akak akan tolong ijan. akk anggap mia dan ijan mcm adik sndiri.. dats y bile akk marah or tegur, sumenya kerana sayang yang berbelah bahagi. dun wori ijan.. jangan rasa susah bile xde orang nak kawan ngan ijan sebab akak n mia ada untuk ijan. hold my hand ok? sayang ijan..


liyana~ hrmmm... ni la adik aku yang paling same dgn perangai aku yang dulu. EGO, INDEPENDANT dan lone ranger.. sedikit2 akak amek masa nak knal manusia nama liyana ni. akak tau mmg susah nak dengar dari mulut liyana betapa liyana sangat menyayangi dan memerlukan mia. terasa keras kan? its ok liyana, kiteorang tau... akak pon amek masa nak sbut perkataan2 tu dulu but lepas belajar, sumenya jd mudah. its ok mia.. juz wait..
akak hepi dan bangga dapat kawan ngan liyana. u smart! akak kagum sangat.. use ur ability to share it wif ur fren ok?! even liyana paling 'alim' antara kiteorg sume, tapi sporting tu yang kami perlukan.. so stay wif us sebab kami perlukan 'ustazah' untuk guide kami.. hihi..
akak sayang liyana dan nak liyana selalu ada dengan kitaorang. so stay!


my best fren, juwita~ even ko da jauh tapi ko tetap dkat dgn aku. semangat ko aku bawak kemana2 dan terpahat keras kat pale aku ni. aku xmngalah ju tapi aku perlukan masa... memandangkan ko da xde kat sbelah, terpaksa la aku bangun pelan2 sbb dah xde yang nak papah aku. tapi jangan bimbang ju, aku tetap akan berdiri semula. ko tau kan perangai aku macamana? terima kasih atas segala2nya.. aku tetap sayangkan ko even ko da bahagi 2 sayang ko tu...


sal, farid, anis, fafa, fizi, nadiah, hanna dan sume yang mengenali akak.. u guys spice up my life! tanpa korang akak mungkin xrasa kepelbagaian dalam hidup akak sepanjang di mestech dan kiam. thanx for giving and with my pleasure i'm taking... sayang korang sume dan harap kite jupe lg nanti, insyaAllah...





Saturday, November 20, 2010

Kenangan terindah~

senyum~ =)
siyesly smpai hari ni aku still trsnyum..
memang xterduga langsung kemampuan dorang create edisi prank yang lebih advanced dari sifu dorang..
surprise party dgn tema "celebrate before twelve" dah pun diatasi oleh "celebrate 4 days before bday"..


daym!! hahaha... korang sume memang rock la..


dari aktiviti berpiknik sampai la ke dinner malam tu, tak terlintas langsung kat akal dorang akan wat camtu.
mood yang agak merudum tu ilang trus dan diganti dengan rasa terkejut yang amat sangat.
apasal la aku tak perasan langsung pebenda dorang plan?
ye la..mane nak perasan. da memang bukan besday aku pon!
macam ade orang pukau je aku malam tu..
"kite pekena desert ye kak?"
"desert? ade ke?"
"ade.. aiskerim ade, desert len ade.."
aku kire orait je la...
sebenarnya mmg agak pelik request tu sebab seingat aku, dalam menu yang aku dok hafal selame ni, mane ade desert?!
tapi ye la.. aku da mcm nanar sebab ingat nak balik je dah..
banyak lagi barang tak kemas dan mud xbape elok..
aku tengok keliling, sume orang dok layan hal masing2.. 
hrmmm.... aku harap sangat cepat la desert smpai, makan dan blah~
tibe2 dari ekor mata, aku nampak la ada bro pekerja restoren bwk benda cahaya2.. 
owh kek.. meby orang sbelah sambut besday kot.. so, biaq pi aihh~


HEPI BESDAY TO U..
HEPI BESDAY TO U..
HEPI BESDAY TO KAK YANIE..
HEPI BESDAY TO U!


wat the..... daym!!!!!
hahahahaha.... siyes terkejut beb!
jantung terasa terhenti..
dahi n tangan terasa berpeluh..
rahang terasa terjatuh!
u got me guys!
Ya Allah... advanced gile dorang celebrate bday aku. awal 4 hari??
adoi la.. mia! balas dendam gak ko eh!
aku speechless dan macam xmampu nak cakap pe2..
juz terima kasih.. terima kasih yang tak terhingga atas ingatan dan susah payah korang plan nak surprisekan aku..


pada aku tu la penutup yang paling memorable!
balik tu yana yang drive dan aku juz dok sbelah dan termenung..
haha.. gile la korang. 
aku terdiam sampai la ke asrama dan....


hepi besdayyyy!!!!! pssssstttttt...
laaaaa... kena lagi! dorang dok spray aku ngan sarang labah2 pulakkk... arrrghhhhh! hahahaha
memang terbaek la! korang da plan kaw2 pnye nak kenakan aku yea... adesss..
aku dok calit kek coklat je kat mia, skang balas aku ngan spray2..
I LIKE!


thanx mia,farid, sal, liyana, ijan dan semua.
akak tak tau nak cakap pe lg dah selain terima kasih yang tak terhingga..
akak sayang korang dan sekarang menjadi teramat2 la sayang!
plez God, dun take them away from me.. plezz..


kite jupe sem depan, insyaallah!





Saturday, November 13, 2010

akhirnya.....

haaaaa..... akhirnya blog berjaya dibuka!!! yeahhhh....
rindunya aku kat ko mr.blog.. ko majuk ngan aku yea.... 
aii.. blog pon pandai nak tacing2 ngan aku.. cessss!!!!


errmmm... skang xbape ade idea nak bercerita sebab baru je lepas gelak2. hari ni hari terakhir exam final dan macam bese terlepas dari bala menjawab soklan tapi belum lepas bala terpaksa menunggu result peperiksaan... cuak!!!
walaupun dalam hati ada runsing tapi buat ms sekarang, aku letakkan kerunsingan tu ke tepi dulu sebab nak raikan hari2 terakhir untuk semester ni same2 ngan adik2 aku yang tersayang...


macamana hari2 terakhir sebelum cuti raya dulu.. perasaan yang sama skang da mula hadir. terasa agak sedih mengenangkan tinggal bape hari je lagi nak balik.. alaa~ i'm gonna missed unit 503 and my sisters... rasa xsanggup nak berpisah sebab dalam masa 4 bulan ni keakraban yang tercipta terlalu asyik dan indah! 
sumpah aku xkan cari yang lain sebab mereka2 ni yang buat hidup aku~HIDUP! tambah lagi nama2 manusia yang aku xkan delete, remove dan block!!


siyesly aku xrasa sedih dan rugi dibuang dari idup org lain sebab mereka2 ni jauh lagi berfungsi dan 'manusia' dari orang2 tak matang macam tu... umur dah x boleh dijadikan ukuran sebab mereka2 yang dianggap muda ni lebih berotak dari grup yang lagi satu...


4 hari je lagi~ :(











Saturday, November 6, 2010

oh! itu ceritanya....

Lepas berhari2 tak bertegur dan akhirnya SMS pembuka bicara... Nampaknya betul la ramalan Rasulullah bahawasanya kita dah berada di akhir zaman.. Bukan mulut yang bercakap tapi tangan! ye lah.. tangan tu la yang menaip sms dan send. senang kan teknologi?


Akhirnya terjawab gak tanda tanya yang dok berguling2 dalam pale otak aku ni. Rupa2nya ada orang tersangat kecik ati dan 'tacing' dengan aku. bukan 1, bukan 2 tapi banyak jugak la dalam list dorang.

Tuesday, November 2, 2010

my blood

Air dicincang takkan putus~even dah bertukar jadi ais sekalipun ikatan aku dan adik beradik xkan berkecai walau dihentak sampai hancur. Bila ais cair, kami tetap bercantum semula...

Thanx guys~ dalam gila, korang tetap supportive. Dalam bersenda, korang tetap serius. Dalam keras, korang tetap ada sentimentalnya. Dalam kasar, korang tetap lembut. Dalam nakal, korang tetap baik hati. Dalam kedekut, korang sangat pemurah... pendek ceritanya, secara mata kasar korang nampak 'dark side' tapi sebenarnya 'bright side' yang lebih terserlah... aku sayang korang!

Aku xtau nak cari mana adik beradik yang sesawan korang! sangat happening dan fun.. makin kita dewasa, makin kanak2 perangai kita. aku suka! klau boleh, aku nak freeze sume moment ni dan biar kite terus enjoy dan fun.

Thanx abang ~ even ko kayu & xpandai nak tnjukkan kasih syg pd kitaorang tp thru adam, kitaorang nampak ko sngt penyayang dan caring.

thanx ajeh ~ ko 'novembermates' aku! sangat happening dan punca segala keriangan dan kegilaan kat umah kita. ko la genius yang lahir untuk memartabatkan kaum kerabat kite. idop mat ajus!!

thanx jae ~ sister, rumates, carmates, side kick, co-pilot, banker, psychologist, right hand person dan segala2 pangkat terbaik untuk ko di sisi aku. thanx sebab menyokong aku dan terus2 bagi semangat.. sebab ko aku jadi kuat dan terasa ada pelangi sepanjang masa. Betul cakap ko, biar la orang baling taik kat kita asalkan kita terus2 bagi bunga kat orang tu. Janji tangan kita wangi. bio la tangan orang tu yang busuk... *sape suh pegang taik.. haha

thnx iwan ~ ko harapan abah n mak nak teruskan legasi dakwah. aku kagum dengan keunikan yang ada pada ko.. dari kecik aku nampak potensi tu dan aku bangga dengan ko walaupun macam2 perangai ko timbulkan. tu lah unik namenye. abang2 n kakak2 ko xde yang nak jadi matang so ko la peneraju kematangan tu. Go Bro, Go!

Thnx mak & abah~ sebab lahirkan fantastic 5 ni. kami mintak maaf sebab terlalu nakal tapi kami da hantar wakil nak banggakan mak n abah. sokong la kami dan kami xkan hampakan mak abah. terasa sunyikan kami xde??? jangan bimbang sebab kami xpernah lupakan mak abah... LUV U GUYS SO MUCH!!!

yana & Adam~ selamat datang ke famili kami. amacam, best tak?????

Thursday, October 28, 2010

ada aku kesah??!!

Bila dah namanya peel, memang xboleh ubah la~
reaksi otomatik yang boleh aku bagi ialah.. GELAK!
sangat boleh dijangka dan berpatern.. haha!
TUKAR NAMA~TULIS STATUS~REMOVE~BLOCK~
nak tau pe puak2 aku panggil makhluk macam ni ape?
BAJEK GLEMER DAN GILE GLEMER.. teehee~
Bajek glemer sebab sanggup menempel laman sosial macam tu dengan nama2 maha unik. Nak bagi orang tertanya2.. "eh sape dia ni? wah, name gila daring! perghhh.. puteri? hahaha! pulak tu kesanggupan menukar nama tu disebabkan ade orang lain yang lebih daring awal dari dia. So nak fight la.. Fight sape lebih glemer disebalik empunya nama. 
Mengata dulang paku serpih. Mengata orang dia yang lebih!
Dek kerana mulut sendiri penah bercerita peel sejak azali dia tu la yang menyebabkan dia sangat senang dijangka. pe omputeh ckp..? predictable!
dia pernah buat perkara yang sama pada orang lain sebelum ni dan hanya dia yang tau ntah pe la dosa yang orang tu buat..
Yang bertambah kelakar, dia sanggup lak mencemar 'duli' yang memang tak ada pada nama unik dia tu dengan menukar nama semula kepada nama asal semata2 nak menulis status berbau caci maki dan kejian terhadap mangsa seterusnya pada laman kesayangan dia. 
Lepas tu remove mangsa tersebut dan block!
hahahaha... berguling2 la mangsa tersebut bukan kerana sedih tapi terlalu gembira sebab dia telah membuktikan teori tersebut.
huhu.. berdosanye mangsa terbabit. sampai dikeluarkan dari senarai "ahli kabinet" dia.. kabinet ke?? teehee~
xde sedikit.. setitik dan sekelumit pon rase sedih dan tertanya2~ why? why me?..
tapi hati terus terdetak berkata~ syukur ALHAMDULILLAH! akhirnya aku terlepas dari beban bala.. yesss!
No string attached dan bebas nak buat ape je tanpa rasa terhendap2. Xperlu lagi nak mengelak2 dan mereka pelbagai alasan demi nak menjaga hati-hati yang rapuh tu.
selamat bertacing dengan orang lain plak dan terima kasih banyak2 sebab menjadi orang yang memutuskan tali tersebut... i feel relief! 
phewww!! sgt lega....

p/s: to u guys.. YUP! aku mmg boleh hidup n survive tanpa korang. ada orang yang lebih matang dari korang yang boleh aku tumpang dan hidup gembira. live ur life ok? jangan asyik nak tacing dan bermasam muka. nampak tua! teehee~







Saturday, October 23, 2010

final...

tinggal bape hari je lagi... tapi aku masih lost...
tak tau pe yang aku belajar selama ni dan dah mula rasa takut...
boleh ke aku buat???
mampu ke nak berhadapan dengan final paper nanti dalam keadaan hampir 60% xfaham?!
aku tercari2 kekuatan diri dan potensi nak menghadapi final exam kali ni..
baru aku sedar.. i'm alone~
aku berseorangan dalam ramai orang disekeliling. hrmmmmm~
halangan paling besar sekarang ni~ diri sendiri.
tenggelam dan hanyut dengan kebodohan dan kekhilafan sendiri.
aku tersangat menyesal kerana terlalu cuba menjadi kawan..
dan akhirnya aku dipinggirkan.. :(

Ya Allah Ya khaliq Ya Rahman Ya Rahim...
ampuni lah aku hambaMu yang terlalu lemah ini. aku gagal lagi.. Aku malu kerana air mataku tumpah bukan keranaMu.. Ya Allah ampunilah aku. Dengan rasa rendah diri n hinanya, hambaMu ini bermohon padaMu.. Kau lapangkanlah arasy rahmatMu buatku. Aku terlalu dahagakan kasihMu dan perlukan petunjukMu. Bantulah aku dalam perjuangan ini. Syukurku padaMu xpernah putus kerana dengan kasih sayangMu, aku masih lagi bernafas dengan namaMu dan KekasihMu, Muhammad. segala pujian ke atas baginda kerana meninggalkan syafaatnya buat kami...

abah & mak, doakan ani yea... maafkan ani kerana terlalu cuai dan lalai. cinta aku hanya pada Allah, Rasul dan mereka ini yang melahirkan aku, mmbesarkan dan mencurahkan segala2nya untuk aku.

yanie~ gud luck!

Friday, October 15, 2010

macam tu je????

she said : " aku dah xdapat nak kawai dah perasaan aku. xtau pa aku pikiaq, tup2 aku da amek baldi, kasik penuh ayaq n bancuh sabun.. pas tu- CUURRRRR.. aku simbah! Da siap simbah baru la aku sedaq. OH MY GOD.. pbnda aku dah buat????? mula la ghasa nyesai buat lagu tu.."

wah wah waaahhhhh!! tu je alasan ko? dari 100 orang :- 99 orang cakap sumenye ok, tapi tinggal ko sorang cakap x ok pastu macam tu jalan penyelesaian ko? memang dasar *tuuuuuut* la ko ni. Buat je dulu pastu baru la kononnye nak nyesal? hahaha.. idup orang macam ko ni xlame sebenarnya. Disebabkan gagal menahan@mengawal amarah, ko lepaskan dengan cara paling kurang ajar dan xberadab. Hari ni ko simbah air, esok lusa ko mesti berani simbah cat lak.. Da pandai sket, ko mesti cari benda yang kaw2 punye barang contohnye acid, pastu simbah..  Maklumlah.. xdapat nak uruskan perasaan marah yang kononnye meluap2 tu kan~ 

beb, aku bukan nak amek berat sangat pasal ko tu tapikan kalo ko xpandai nak handle nafsu amarah ko, aku bimbang hostel kite ni nanti jadi glemer sebab ade student pompuan terjun dari tingkat 5. Sebabnya? Tensen sangat dengar orang riuh tengah main "toi" kat laman belakang bilik ko. Ko dah xreti nak sound, baldi plak penuh kain baju ko yang busuk tengah berendam, ko xde pilihan lain selain ikut kate setan suh ko terjun. Nak macam tu??? Kalo alasan ko simbah air tu disebabkan ko ilang kawalan dan xsedar pe ko dah buat, maknanya 'terterjun" pon ko boleh buat.. "OH MY GOD, aku xsdar pe aku buat... "

Aku xbape selera nak jadi kawan korang tapi aku concerned bagi pihak penghuni asrama KIAM yang xnak dengar citer perangai cam sial ko tu. Belajar la kawal kemarahan. Kalo xpuas hati, belajar bukak mulut yang kononnye cumil tu dan tegur manusia yang buat telinga n ati ko panas. Jangan nak menggelegak sendiri je dalam bilik. Pastu wat cara pengecut nak simbah2 lak. Ko kire nasib baik sebab kiteorang datang dengan aman nak setelkan. Kalo yang ko simbah tu anak along~ hahaha.. OH MY GOD, kami xsedaq hang kna balun~ hihi (nak ke kna macam tu??)

Kalo pon xnak bersosial dalam society.. jangan la sampai SO SIAL lak. Hari ni kiteorang boleh lagi kawal perasaan marah, esok lusa entah la.. ingat tu.

Thursday, October 14, 2010

tiada adab!

SIMBAH AIR????


macam tu ye caranya nak menegur orang? amek sebaldi air sabun dan simbah dari atas... pandainya korang! Sanggup korang memenatkan diri- amik air sabun-angkat baldi berat2 dan simbah bawah.. determine sungguh korang ye? Aku kagum ngan kesungguhan korang tapikan tu la tindakan paling kurang hajar dan biadap!!! 
pe la salahnye korang juz bukak mulut dan jerit sekejap...
"oooiiii.. bising la! kiteorang yang 'bijakpandai' ni nak study!!!!
Aku rasa, kitaorang boleh faham dan dengan kadar segeranya kteorang wrap dan naik.. Tapi korang sayang sangat dengan suara emas korang tu sampai sanggup memenatkan diri amek sebaldi air dan simbah bawah??!! ape punya turrrr laa....
Betul2 kecewa dan marah la dengan tindakan bodoh sial korang.. Malu aku sebagai penghuni blok 1 dengan perangai kurang ajar korang tu. Simbah xsound dulu sampai nyaris nak kena orang bawah. Aku terkena tempiasnya bila salah sorang dak laki sampai maki hamun dan sebut ilang respek pada pompuan. Damn!
Aku bukan nak sokong tindakan adik2 aku naik dan attack bilik korang tapi aku paham. Tu la tindakan refleks akibat kebodohan korang. Sape la tak ngamuk kalo nyaris terkena air dan hset rosak? Korang pon same je kan??? Tipu la kalo korang leh besabar dan redha je terkena air orang simbah... Aku bagi salam elok2 dan nak berbincang baik2, korang sket pon xnak bukak pintu. Bukan ke tu PENGECUT namenye???!!
Aku xkan maafkan korang tapi aku mintak maaf sebab buat bising. Padahal orang len xcakap pe pon tapi korang je yang terasa lebih... tunggu la masa untuk korang akan tiba gak. Buat la musuh ngan ramai2 sket supaya idop korang lebih aman. mucho gracias frenz....

Wednesday, October 13, 2010

hepi besday to u...

SURPRISE!!!!!


haha.. buat sekian kali nya aku berjaya... Terima kasih semua yang menjayakan prank besday ni especially adik aku yang sorang tu, liyana mahana. ko memang orang kanan aku yang sangat rock! 


Aku hepi bile sume hepi~ 


hepi besday Mia. Luv u guys so much. akak akan rindu, ingat dan kenang moment tadi sepanjang hayat. wish u all the best and may ALLAH blessed u. 



Thanx jue sebab restu aku meneruskan legasi surprise besday mini party tadi. Aku xpenah lupa ko dan even tadi mengingatkan aku kat 1st surprise besday ko. Sumenye buat aku makin rindu kat ko.. Tunggu aku eh, kite celebrate besday ko plak nanti...












Thursday, October 7, 2010

wall facebook..

terkedu!


macam tu ke cara nak menyampaikan rasa hati? juz online facebook dan tulis status.. kemudian publish kat wall dan biar sume orang baca dan tertanya2. 


aku terasa beb.. aku usaha nak berbaik dan bertegur tapi macam tu layanan aku dapat.. 


aku yang patut terase ke atau orang yang patut terasa??? agak kehairanan...


aku maafkan ko tapi perlu ke ko mintak aku ignore ko? xpaham la aku

Tuesday, October 5, 2010

Rekreasi: Eksplorasi Bersama Alam

JUMAAT 1/10/2001

SANGAT BEST!

Tak tau macamana nak ekspresikan lagi perasaan ni melainkan sangat BEST! tu je la yang aku boleh cakap. Trip camping ke hutan sempadan semenyih-jelebu minggu lepas adalah pengalaman yang berharga dan aku tak menyesal langsung ikut ke sana. Adventure dan puas hati! Walaupun pada hari yang sama, 1hb. tu aku rasa agak terbeban sebab ada 2 midterm yang terpaksa dihadapi, tapi hati dan semangat tetap berkobar2 dan tak sabar2 nak bertolak ke camping site. Lebih kurang 6.15petang, bas UNIKL untuk trip ke2 pon sampai dan kiteorang pon bertolak la.. (oo.. macam ni rupenye bas UNIKL.. bukan pe, sebelum ni asik naik bas sekolah ngan bas kilang je.. huhu)





Dok depan neh.. semangat nak bercamping!


Sepanjang jalan nak menghala ke camping site, kiteorang xhabeh2 bersms.. nak tinggalkan macam2 wasiat dan pesanan pada famili la, pada pakwe la, pada kawan2 la.. Bukan pe.. kiteorang diberitahu, handset xguna dah dlm utan tu. xde line! ape lagi, sampai nak patah jari masing2 pakat bersms dan call sape2 buat melepas rindu sebelum jadi orang utan.. haha. Aku pon same la.. meninggalkan macam2 pesan kat sume.. ngalahkan nak gi perang!

Perjalanan nak ke camping site ambil masa lebih kurang sejam. 1/2 jam untuk sampai ke jalan besar dan lebih kurang 1/2 lagi untuk masuk ke utan. Trip naik hilux la yang paling2 aku tunggu. Turun je dari bas, terus melompat2 panjat hilux. haha.. who cares! memang adventure pon yang aku carik.. pedulikan injury janji aku puas! muahahahaha...





muke hepi dapat panjat hilux.. let's the adventure begin!!






member rapat~ tika & nurul yang semestinye join atas hilux





da maghrib pon mase kiteorg atas hilux nak ke dalam utan.. hieee~ a lil scary beb! macam2 bunyi dengar




sempat lagi pose.. mas eni berhenti jap sebab nak tolong van yang pancit tayar




pancit lak tayar van ni.. da kena pindahkan dak pompuan naik hilux gak.. hilux lg 1 laa




permandangan tasik sebelum hari gelap





yup! memang sangat cantik..


Hulamak aiihhhh!!! memang sangat syok la trip naik 4x4 hilux! tobat siyes aku nak rase lagi kena lambung2 macam tu. Berdiri kat belakang hilux dan layan roller coaster beb! siap main elak2 dahan dan buluh yang berjuntai. Yang buat lagi thrill, hari semakin gelap n gelap.. spooky~


Aku teringat doa yang abah ajar untuk masuk ke utan specially untuk menempuh perjalanan macam tu ke tempat orang. terkumat kamit aku berdoa. Bukan pe.. yang naik atas hilux tu sume dak pompuan. paham2 je la kan. Buatnye terpacul bende bukan2~ x ke naye?! Alhamdulillah. akhirnye sampai la kite orang ke camping site 1/2 jam lepas tu. Da gelap pon. Bukan setakat gelap sebab da malam, memang gelap sebab xde lampu! Rupa2nye generator da meletup sebelum kiteorang sampai. so segala mala wiring yang da siap buat, terpaksa di rewiring semula. so bergelap la sekejap. Ikut cakap En.Shah, aktiviti malam tu xdapat nak diteruskan lagi sebab ujan lebat yang turun belah siangnye menyebabkan kebanyakkan tempat sumenye lecak n licin. So malam tu juz ade upacara makan2, dan berkenalan dengan jurulatih dan tido! Ok gak xde aktiviti malam tu sebab aku memang agak penat. Wahahahaha.. yang penting dapat tido dalam khemah! baru la camping beb.. haha~ Bukan pe, sepatutnya pompuan dapat tido dalam teratak buluh dan surau tapi yelah,.. tempat da limited. Aku lak dengan muka suci & redha nya bagi can la kat dak pompuan len.. bio la dorg tido selesa kat teratak tu sebabnye.. AKU NAK TIDO DALAM KHEMAH!! muahahahahahaha.. mission accomplished!

Oh ye.. malam tu memandangkan xde xtvt rasmi, kiteorang sume dijemput melawat dan tengok macik2 n bro kat situ bakar lemang dan masak rendang. ohoooo.. esoknye ade majlis Rumah Terbuka anjuran tuan tanah kedaung tu.. Atuk Ramli namenya. Aishhhh.. memang tersangat la langkah kanan kiteorang. hahaha.. bercamping sambil join umah terbuka even dalam utan. Syok kan? Lepas melawat2, kiteorang pon tido laaaa... gnite 1st nite!


SABTU - 2/10/10

Memang tersangat nikmat tido dalam khemah.. Terasa macam tido atas katil kat KIAM! Sangat lena sampai la terpaksa dikejut.. Kalo la xde sape kejut, agaknye khemah kiteorang jadi tumpuan dah. Mane taknye, khemah kat dewan! hahahahaha..

Hari yang indah dan cerah tu dimulakan dengan xtvt warming up dan riadah. Macam bese la.. joging2 dan senaman pagi. Lepas joging baru la balik ke base untuk sarapan. makan pe eh? ooo... makan mihun.Lepas makan baru la xtvt pertama bermula. Ist xtvt tu xtvt dewan dan belajar teori tentang Tali- karmental rope. Tali yang orang guna untuk xtvt rekreasi repelling, flying fox, absailing dan rock climbing tu la... Even aku da penah wat xtvt gtu, tapi ni la 1st time aku dengar name carabena la.. figure of 8 la.. Kalo x, aku men redah je guna.

Da kenal tali, kena la tau cara ngikatnye pulak.. kalo ikut pak abu, dia hafal hampir 120 jenis ikatan.. mak aih! untuk kiteorang, dia ajar juz 8 jenis ikatan yang bese digunakan. 8 pon da tercungap2 nak hafal.. ni kn plak 120?! putus saraf aku..

Kiteorang dibahagi 2 kumpulan. Untuk sesi pagi, kumpulan aku kena wat praktikal ikatan. So belah petang la kiteorang wat Compass orientaring. Pak Abu dan Bai bwk grup kiteorang naik bukit. Nak praktikal ikat tali pon kena mendaki n merentas sungai. Celup jangan x celup! Habeh la kasut n stokin. Tapi tu la tjuannya. Bayang2 mandi sungai tu da nampak.. jeng jeng jengggg! dok kat atas bukit tu tobat la panas! terbakar rasenye. Lepas praktikal, kiteorang pon turun la dan makan tengahari. Sebenarnya yang dikejar bukan nak makan sangat.. Nak MANDI SUNGAI! hahaha.. tercapai la hajat untuk terjun dan berkubang... Tapi aku mandi sekejap je. Takut xsempat nanti. Lepas siap2, grup kiteorang prep utk xtvt ke2 lak.. orientaring kompas. hahaha.. aku sangat suke!

2.45p.m, xtvt orientaring kompas dimulakan. hahaha.. excited campur berdebar2. Macam nak cari harta karun lak. Macam2 ragam masa membaca kompas n mencari arah. betul la cakap coach, mujur la kompas yang diberi juz 4 bijik setiap kumpulan. 4 kepala yang baca kompas pon da riuh rendah! Mencari klu 2 &3 xde masalah tapi bile masuk yang ke4, grup da stat ting tong. Arah n bearing yang diberi betul tapi masalah jarak plak yang timbul. Nak2 ade lak yang jadi jurupandu arah.. Zupp! terus tunjuk ke klu 6 & 7. hambekk ko! lompat trus.. Tapi xamek masa yang lama nak cari klu yang tertinggal. Disebabkan ada pembetulan bearing pada klu 4, sekaligus klu 5 dijumpai. Yeaaaaa.. kiteorang berjaya selesaikan orientaring kompas sebelum grup delta. xtvt kompas memang mencabar sebab kena redah sungai dan memanjat gunung! habeh hamstring aku.. tapi keseluruhannya.. SANGAT SERONOK!!!!!

Thursday, September 30, 2010

Penat..

 Ya Allah.. Tolonglah aku.

Tak tau nak mula dari mana tapi hati betul2 terguris. Aku terasa marah, kecewa, bengang dan sangat penat. First aku agak marah sebab aku terlalu penat dan lapar. Yup! tak sebutir nasik pun aku jamah hari ni. Energy da sangat berkurangan tapi aku cuba maintain energy yang ada kat facial dan daya gurauan aku. Aku tetap senyum dan bergurau senda dengan semua yang aku jumpa. Tu je la yang mampu buat aku bertahan dari terus explode! Ujian untuk aku bermula seawal pagi... Aku sedaya upaya datang awal untuk siapkan presentation tapi malangnya jurutaip yang memegang slide xnak datang pagi. Aku tak paham nape still nak bertangguh even da tau slide xsiap lagi. Bukan nak menuduh tapi ketidakadilan tu tetap nampak. Orang lain penat mencari point, ko juz smudah tu mintak nak jadi jurutaip. Ye la.. ko memang pandai wat slide.. nak wat yang tersangat cantik. Aku paham, tapi watpe la slide cantik2 dengan macam2 transitions dan animation padahal isi ntahape2. Tapi xpe lah, sekurang2nya, ko nak wat keje. And then datang lagi 1 bala, 2 orang ditugaskan untuk cari isi untuk function.. tup2 yang sampai 2 line je? HA? wat the... adesssssss... setengah muka slide pon xhabeh lagi beb kali setakat tu je functionnye. xkan nak tulis guna font mak badak? aduuuuuuu... Yang berjaya menghiburkan hati, thanx tu member yang memang bertungkus lumus for the point. Even dok luar, ko still wat keje.

Pasal presentation, aku consider.. ermmm.. lantak la! malas da aku nak pk. tapi agak kecewa sebab terlalu melayan transitions n animation, pic dan video yang didonlod, orang xnak gunakan. So presentation jadi tawar hebey je.. Lain yang dibincang, lain yang dibuat.. Sebenarnye sempat je nak masukkan pic n vdeo tu. at least, tu la poin yang mungkin boleh dikutip. Tapi nak wat caner... oarng len lebih pakar dalam wat slide ni. Sape la aku... Yang buat aku agak mendung, aku terasa sangat lapar tapi.. ermmm...

Lepas kelas, aku berambat g kedai ijau beli roti sandwich. tu la pengalas perut yang dari pagi xmakan. Dan dalam kelas pengajian malaysia, sekali lagi aku diuji.. Bukan aku nak marah dan aku bukan kedekut tapi aku terasa macam.. arrgghhhh!!!! Aku kena salin segala mala nota yg lect bebel kat depan tapi ko guna laptop aku nak facebooking? Lepas berjam guna laptop aku kat lib tadi tapi xcas, skang dalam kelas nak sambung lagi? Aku kena salin tapi korang beraktiviti bebas? WTH?????

Bengkak gak ati tapi nak buat caner??????? Dengan lapar, dengan penat tetiba terpaksa lak menahan perasaan geram.. aduh la.. Nape la aku ni lahir dengan xboleh mengeluarkan perkataan TIDAK? TAK BOLEH?? Akibatnya, mud aku makin merudum. Yang menambah lagi duka, semuanya nak blah dari kelas dalam masa rehat solat maghrib tadi. Kuar dari kelas mencipot2 lari tapi laptop aku tinggal macam tu je atas kusi... macam tu je? lepas guna, terus tinggal macam tu je??? xde terima kasih dan tolong simpan dalam beg aku semula? keciknye ati...

Yup! aku sangat sedih dan kecewa sekarang. thanx pada yang sudi menghiburkan hati masa lepak2 kat tangga tadi. sesungguhnya xde sape yang paham perasaan aku waktu tu...

Bas oh Bas..

*senyum sinis*

Bas~ Isu paling yang hangat diperkatakan sekarang... Sejak jawatankuasa kolej sah dikuatkuasakan, macam2 hal da timbul. Dari hal transport, hostel, kolej, perangai student dan sampai la attitude ahli2 jawatankuasa tu sendiri. Hari2 menjadi perbualan dan buah mulut budak2 kat sini. Kalau hal2 berkenaan hostel dan kolej tu da jadi standard problem kat mane2 pon.. Tapi isu attitude ahli2 kabinet??? hmmmm.. kenapa masih ada masalah "besar kepala" mesti ditonjolkan? Benda ni dari zaman makbapak aku blaja dah. Kirenya turun temurun dah la orang akan secara tibe2 menjadi besar kepala bila dia berjawatan.. (even jawatan ajk kebersihan kelas je..hihi)
nape eh? sampai sekarang aku masih tertanya2. xboleh ke kita jadi seorang pemimpin@ketua yang natural? maksudnye.. xpayah ada rase ketidakpuashatian dikalangan anak buah dan kumpulan@society yang dipimpin? setakat hari ni, baik la macamanapun orang yang terpilih jadi ketua tu.. mesti dia tetap tidak disukai. Persoalannya.. apasal eh? ermmm... nak pikir la jap.

Pasal bas kat sini plak, hihi... sebenarnya isu ni sangat kelaka. Kelam kabut tiap2 hari dok nyusun jadual bas. Sebenarnya jadual bas xpayah disusun.. Juz fix the time and all student must obey the schedule! tu je.. Ni kang dok la ejas time ngan pacik bas. Tiap2 hari.. Tapi masalah tetap timbul. Macamana nak mewujudkan satu persekitaran yang harmonis kalau disebabkan BAS, sume orang berbalah. Follow the rule my brother n sister.. everything will be fine, smooth and clear. everybody must grow up! cukup2 la tuduh menuduh dan try la jadi ORANG. tu mak aku selalu cakap la.. Maksud dia, bila da sampai waktunya, be adult! even umo baru 18 tapi xsalah untuk jadi dewasa. Bukan suh dewasa sangat sampai suke2 ati je nak beranak pinak. Fikiran tu.. cuba la bukak dan jadi matang sket. Keje tuduh menuduh ni, dak tadika je suke buat. So, sape yang rasa xnak bazir yuran bas, cepat sket bangun tido. sape yang lambat, redha la kena tinggal. Yang menguruskan bas plak, jangan la terlalu rigid sampai perambat orang suh naik bas ikut jadual yang sgt x kondusif. Masing2 jadi stress sebab sume yuran da bayar tapi ade gak yang terpaksa naik bas mini. come on la.. aku penah study kat kolej, dok kat ostel dan naik bas kolej tiap hari. Xpenah sehari pon aku merungut sebab aku tau, aku yang kena tunggu bas n bukan bas tunggu aku.. easy rite?.. semua orang patut cuba.

Monday, September 27, 2010

Back to normal...

Semalam da aku sampai Kiam tapi xde kesempatan nak online. Sibuk stadi la katekannn.. hik3. Neway life sebagai student kembali seperti biasa. Start hari ni, aku kembali naik bas, totally naik bas ke Mestech dan kemana2. Aku da anta pon kete balik. hrmmmm~ cukup la dulu kot sesi bergerak terlalu bebas untuk seminggu lepas. Dalam seminggu, macam2 ragam aku jupe.. Sepanjang minggu lepas aku berexperiment dan hipotesis aku hampir mengena. Walaupun aku xleh wat kesimpulan yang tegar dan tepat, tapi tulah realiti yang terjadi. ~"Ada ketika Ada". macamana nak elaborate eh maksud "ada ketika ada"? ermm.. bia la aku simpan sendiri rungkaian maksud tu. Kalau ade yang paham, paham2 je laaaa...... Sebenarnya terlalu banyak faedah bile kite berkereta ni tapi menjadi beban bile kite di'kereta'kan. Lain sangat rasanya bile owner yang nak guna kereta berbanding penumpang yang nak guna. Hati jadi da x ikhlas! Sebagai owner, aku sangat ikhlas bila aku yang beriya2 ajak naik untuk hantar dan ajak kemana2. Tapi sebagai owner, aku jadi sangat bengkek bile penumpang lak yang tanya aku, "awak boleh keluar tak malam ni? saye nak g somewhre..somewhere.. jom!"


haaa?? WTH..?? senangnye.... Dari segi manekah benefit itu?


Terlintas gak difikiran, aku ni sebenarnya sape dalam society dan idup orang lain? Dari segi apa aku dinilai? ermm~ bak kata jue : terlalu banyak berkorban sampai ko sendiri terduduk. pe maknenye?! orang still maki ko B*^i! cukup2 la jadi joker & asyik entertain orang. Ko bukan robot! of coz la aku bukan robot. Kalo aku ni ala2 transformer, da lame korang sume kene penyet. Paling2 koman pon, korang mesti da berdarah2 akibat gurauan aku. hahahaha


haha.. kalo aku robot, ko nak ke kawan ngan aku, ju? hahaha... Mia pon cakap bnda yang sama. Aku terlalu baik? ntah la.. baik ke? Kalo aku kawan yang baik, apsal kawan sendiri masih terasa dan mudah merajuk dengan aku? Kadang2 aku tak buat pe2 pun tapi sepanjang hari aku terasa disisihkan. hrmmm.. konpius! Aku bukan baik tapi masih belajar nak memperbaiki. Pada aku, selagi aku boleh tolong, aku tolong. Aku nak share sume yang ada pada aku dengan sume orang. Dari kecik aku memang macam tu... 


xpe la.. now, i'm back to normal! 'geng telaga buruk'~mia, liyana, zati dan fara.. InsyaAllah akan ada peluang lagi lepas ni. Korang 1st priority aku. Tanpa korang, aku xkan jupe port chickenchop. hahaha.

Sunday, September 26, 2010

my saturday..

Ermmm... agak letih nak ngarang ayat². Wat list je la ye:-

5.30 a.m   : Bangun tido, termenung, tunggu alar bunyi, mandi dan solat. Layan japs movie sampai hari cerah
9.30 a.m   : Pack bag dan sambung japs movie lagi.
10.45 a.m : Kua dari Kiam, ke dobi, isi minyak dan gerak ke gombak
11.30 a.m : Kat Tol Sg.Besi dan jem!!!! Jem la sampai ke ampang.. elok la tu.. jem banyak2 sket!! Rugi xbawak roti.. (lawak kampung da lapuk.. hahaha)
12.30 p.m : sampai kat UIA.. eh? ade konvo ke? gile bab ramai kete.. eh banyak kete. haah la.. UIA ade konvo. teringat lak mase jae konvo taun lepas. hihi sangat peristiwa! hahaha.. sori jae sebab hampir2 merosakkan hari bersejarah anda. Tapi at least i x muntah atas robe u kan?? kire selamat la.. hihi. So, lepak jap kat bilik jae sebelum gerak balik lipis
2.30 p.m   : Start ur engine and go home!!!
4.00 p.m   : berhenti kat Raub sebab Jae nak beli jambu batu kesukaan dia. Hentam la jae.. beli la smpai 5 bijik dan makan sorang pon xpe. Semayang kat Masjid Dong.
5.00 p.m   : Sampai umah.. Adam da sedia menunggu.. errmmuuahhhh!! miss u adam! miss u mak dan abah dan semua... lapo nasik dan hentam nasik 2 pinggan dulu. Gulai lemak cili api ikan merah memang mabeles!
8.30 p.m   : Ke litar dan layan drift.. yeahhh!!!! siyotttt besh! 3 round pon 3 round lah.. janji dapat gak seret tayar. halemak.. habeh skiter berterbangan sebab terovershoot setiap corner. banyak gile point kena potong. But, watever! enjoyyyy!!! sedikit sakit kat tangan namun kerana adrenalin rushed, i can't feel anything.. haha.
10.30 p.m : mandi dan on9 jap.. ready2 la nak tdo sebab esok da kna balik bangi smule..

Saturday, September 25, 2010

ape2 je la...

Hari ni senang gile bangun tido.. Siap tunggu lagi alarm berbunyi. Lebih ajaib, mandi dulu sebelum solat subuh! aikkkk???!!! Sendiri tergelak sebab drastik gile! Kalo tak memang liat la nak bangun. Tapi ceritanya mudah je, aku tak tido pon malam tadi. Terlelap sekejap2. Yang pasti awal2 pagi aku da tersenyum sebab dapat msg:


" akak, da smpai kul 4.40a.m td :)" 


Bagus! Senang da ati sebab dorang da sampai. Sorang lagi yang aku tak tau statusnya, da sampai ke belum. Tapi rasenye da sampai.. Mungkin sekarang pon da bz cari penjamin dan setelkan dokumen MARA. Congrates guys, buat elok2 masa isi dokumen tu. Jangan ade silap pon sebab memang parah bila terbuat salah even juz 1 huruf. Akak da rase sume tu. 


Memandangkan awal gile bangun, so aku tercari2 benda nak buat. Minggu depan ada midterm Philo tapi bile bukak je nota... tibe2 je mata jadi ngantuk sekaligus otak gagal berfungsi (bile tengok cd bulat je mate.. hahaha). Yang sebetulnye, mud tak sampai lagi. Pagi ni terlalu sejuk sampai jadi brain freeze!
Buat sekian kalinye aku termenung kat tingkap. oooo... macam ni rupanya hari sabtu kat Kiam. Bukan pe, aku xpenah lagi rasa berhari sabtu n ahad kat sini. Xpe, minggu depan aku xbalik. Eh!! ade camp la plak!! adesss.. xmerasa lagi.. hrmmm:(


Eh da kul 10.. dobi da bukak kot. Nak kena ke dobi jap sebelum balik. haha.. aku ke kedai dobi? kalau mak aku tau, mesti tertonggeng2 aku kena. Mak, orang bukan pemalas la.. orang juz tolong kawan. Mak pon penah cakap, tolong menolong tu kan amalan mulia.. Baju yang putih senang di cari tapi hati yang putih bersih sukar ditemui... (Eh, ni bukan iklan breeze ke?? hahahahah.. bantai la labu). So, orang nak la jadi yang ati putih bersih tu... 


Batuk! ermmm~ makin menjadi2 lak dia. Abah ade kol tadi tanya nak tiket kul bape esok. Aku cuba elak batuk tapi time2 tu jugak batuk dengan teruknye. Adoihhhhh!! memang jadi kepantangan abah bile dengar aku batuk. Dari tanya pasal tiket terus jump ke macam2 soklan " batuk? macamana boleh batuk? ade lelah tak? demam tak? x gi cek? macamana nak balik kalo macam tu??" Dan soklan yang aku memang nak elak dari jawab.. "dada sakit x?" Of cos sakit abah.. tapi aku xjawab macam tu. Aku juz jawab, tak! Memang terasa agak berat bila menarik nafas tapi aku juz cakap, batuk sket je. Gatal tekak. So abah jangan la risau. Orang da besar, kena pandai manage diri sendiri. Tau abah risau sebab sejak 2 menjak ni, sakit tu macam berulang semula tapi bile kite xbleh buat pe2, kite xbleh kan? juz follow the flow ok? InsyaAllah, orang boleh get thru lagi experience tu. Simple ah! 


K la.. off to dobi now!













Sekali lagi...

Kiam kembali sunyi.. i mean floor 5 blok 1 kembali sunyi.. Even worst, it's juz only me up here. Last person yang aku iringi nak balik kampung~ zati, salwanis n fizi kul 11p.m td. Fara aku sempat hantar ke Kiam je lepas makan. Sebabnye, tengah2 makan, ibu dia da sms suh prepare. Netime ibu dia sampai. Rush gak la balik Kiam. Sebelum tu, hantar Nurul dan jumpe Ijan kat Hentian Kajang. Dorang balik ke kelantan bas kul 8.30p.m. Petang tadi mujo aku sempat balik sebelum Mia n liyana blah. So hantar dorang ke KTM Kajang. Dan lagi awal dari dorang sume, Tika. Alhamdulillah, berjaya jugak aku penuhi tanggungjawab aku sebagai kakak pada dorang sume. Aku make sure dorang sampai ke stesen dan pe yang aku nak, dorang selamat sampai ke destinasi... Insyaallah.

And now, i'm alone... :(

Xpe lah, janji aku hepi dapat hantar semua. Thanx korang sume sebab bagi aku iringi korang.

Mia & liyana, akak mintak maaf sebab juz hantar korang kat luar stesen. Kalau boleh akak nak tunggu same2 korang kat platfom sampai la korang naik train. Tapi parking xde.... :(
Tapi akak kurang risau sebab mia ada liyana temankan. Oh ye, thanx sebab memenuhi kepercayaan akak pada korang berdua. Akak tau, liyana xkan menghampakan mia. merasa jugakkan naik kete liyana yang drive.. hihi

Ijan, maafkan akak sebab tak hantar Ijan ke hentian. Tapi hepi dapat jupe Ijan kat sana masa akak hantar Nurul. Sori xdapat tunggu sampai Ijan naik bas... :(

Fara, thanx sempat gak kua makan ngan akak n zati tadi. Nampaknye, tadi sesi terakhir kite kat Restoren Telaga Buruk. Insyaallah, kite g lagi bile ade transport...

Zati, thanx gak sudi makan ngan akak tadi. Kite same2 jupe restoren tu untuk kali pertama & kite akhiri sesi kita di sana same2 gak. Moment tu tau! Sori sangat2 xtunggu bas tadi lalu kat tempat akak parking tadi. Beratnye hati Tuhan je tau. Even korang balik juz untuk 2 hari, pada akak macam 4ever! Akak nak tunggu tp da xleh so akak terpaksa gerak dulu... kalau akak tnggu dan nmpak zati lambai, rasenye keras kat situ je la akak. Akak tau bas tu sejuk, akak tergerak nak bagi jaket kat zati tapi... risau je zati taknak. sori lg...

Esok turn aku lak. xpe lah aku hantar diri aku sendiri. lagipun aku da tersangat la besar. tau lah aku nak survive..

Untuk korg sume, aku sangat rindu korang. korang? hahahaha.. terhegeh2 lak aku ni. it's ok.. macam aku cakap sebelum ni, aku akan sentiasa sayang n rindukan korang even hanya aku yang rasa macam tu... nak2 kat adik2 aku mia n ijan. luv u guys so much!




Thursday, September 23, 2010

Ritalin

What are the street names/slang terms for

Ritalin

?
Kibbles and bits, Pineapple.
What is

Ritalin

?
Ritalin, the trade name for methylphenidate, is a medication prescribed for children with an abnormally high level of activity or with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) and is also occasionally prescribed for treating narcolepsy. It stimulates the central nervous system, with effects similar to but less potent than amphetamines and more potent than caffeine. Ritalin has a notably calming effect on hyperactive children and a "focusing" effect on those with ADHD. When taken as prescribed, Ritalin is a valuable medicine. Further, research funded by the National Institute of Mental Health has shown that people with ADHD do not get addicted to their stimulant medications at treatment dosages. Because of its stimulant properties, however, in recent years there have been reports of its abuse by people for whom it is not a medication. These prescription tablets can create powerful stimulant effects and serious health risks when crushed and then snorted like cocaine, or injected like heroin.


Monday, September 20, 2010

THANK YOU ALLAH

THANK YOU ALLAH

I was so far from you

Yet to me you were always so close

I wandered lost in the dark

I closed my eyes toward the sign..

You put in my way

I walked everyday

Further & further away from you

Oooo Allah, You brought me home

I Thank You with every breath I take...

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

I never thought about

All the things you have given to me

I never thanked you once

I was to proud to see the truth

And prostrate to you

Until i took the first step

And that’s when You opened the door for me

Now Allah, i realized

What i was missing

By being far from you..

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Allah I wanna thank You

I wanna thank you for all the thing that you’ve done

You’ve done for me through all my years i’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

And did you gve me hope

Oo Allah, i wanna thank you

I wanna thank you for all the thing that you’ve done

You’ve done for me through all my years i’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

And did you give me hope

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x

Alhamdulillah..2x

All praises to Allah 2x